Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Cagaster 3: S pravdou ven, Ilie, Kachou Hashimoto: Cagaster 3

Hashimoto Kachou : Cagaster 3

Ničivá choroba Cagaster, jež mění lidi v obří lidožravé brouky, se šíří jako mor. Není však jediným nebezpečím, které městem E-05 obchází. Pořád je tu ještě zabiják likvidátorů. A zdá se, že on nebude zdaleka tím největším problémem.

Poté, co Kidou zabil svého známého, který se začal měnit v Cagastera, cítí něco jako dej? vu. Jeho minulost ho dohání na každém kroku. Na dlouhé truchlení však není čas, protože kolem Ilie se začíná dít něco divného. Do místa, kde se schovává, vtrhli vojáci, aby prověřili podezření na vojenský převrat ve městě. Kidou navíc o Ilie a její historce s otcem začíná pochybovat. Něco na něm totiž nesedí a podezřelé důkazy o jejím původu se hromadí.

Všechny karty odkryté

Třetí díl mangy Cagaster je naprosto přelomový. Jen, co se totiž vyřeší Kidouova pošramocená minulost, začne vycházet najevo původ Ilie. Od té chvíle je nový díl vesměs jen sérií podrobných flashbacků týkajících se do této chvíle okrajových postav.

Rozložením děje se Cagaster velmi liší od drtivé většiny mang, jež u nás vycházejí. Celkový počet volume je totiž jen šest, jsme tedy přesně v polovině. Po tomto dílu navíc čtenář docela dobře ví, na čem je a co hlavní postavy umí. Zdánlivě nekonečné mangy typu Naruto nebo Útok Titánů dlouho „trpí“ tím, že autoři své čtenáře nechávají v nevědomosti a natahují zápletku k prasknutí. A i když to už už vypadá, že jim svá největší tajemství prozradí, nakonec couvnou.

Kachou Hashimoto na to jde přesně opačně. Svoje postavy z podstatné části odhalila právě teď – a zbývají už jen jejich motivy do konce mangy. Jednak pracuje s úplně jiným rozsahem než většina slavných kreslířů (což by mohli ocenit čtenáři, kteří chtějí dát manze šanci, ale nechce se jim začínat dlouhý příběh), jednak má nejspíš ještě pár es schovaných v rukávu. V tuto chvíli totiž jen těžko předvídat, kam se postavy vrtnou a co bude jejich cílem.

Ačkoli se čtenář dozví spoustu nového, napříč celou mangou tato odhalení vyvolávají i pár otázek. Především co se týče jednání postav až do této chvíle. Při ohlédnutí zpět totiž působí trochu nekonzistentně a záleží, jak tyhle nejasnosti Hashimoto v následujících dílech vysvětlí.

Síla ve vedlejších postavách

Ženská ruka je dobře vidět jak v kresbě, tak ve stylu vyprávění. Do teď spíše podprahová romantická linka mezi Ilie a Kidouem více vystupuje na povrch, stále se však drží vesměs v rovině schématu. Neruší, ale příliš ani nenadchne, protože se v ní neděje nic neočekávatelného. O něco zajímavější jsou vztahy mezi postavami v již zmíněných flashbacích, přestože se týkají vedlejších charakterů. Ty jsou zajímavější i z hlediska vizuálního zpracování a psychiky. Jejich velkou výhodou je, že se jich čtenář tolik „nepřejí“, protože se zatím objevovaly jen sporadicky. Mají navíc větší moc pohnout příběhem kupředu, protože zastávají vyšší pozice, mají silnější motivace a nejsou „jen“ děti, které se snaží přežít v nehostinném světě. Protagonisté Ilie a Kidou se vesměs hnou tam, kam jimi pohnou okolnosti děje, aniž by sami byli hybateli nových zvratů.

Kachou Hashimoto v pěti bodech

  1. Skrývá se i pod pseudonymy Aiko Nagayama nebo Yasumi Nagayama.
  2. Kromě vlastích výtvorů dělá mladá ilustrátorka i asistentku svým kolegyním.
  3. Spolupracovala například na Whistle! od Higushi Daisuke.
  4. Cagaster původně publikovala jako web komiks na své internetové stránce. Zakončila jej dvaatřicátou kapitolou.
  5. Nyní pracuje na manze Arbos anima o dobrodružstvích mladého talentovaného botanika.

Datum vydání čtvrtého svazku zatím není stanové, ale přípravy na jeho vydání jsou v plném proudu. A podle návrhu obálky se zdá, že se budeme tentokrát věnovat tajemnému vrahu likvidátorů. Vzhledem k tomu, že v posledních dvou dílech se autorka zevrubně věnovala historii postav, lze čekat, že od této chvíle se příběh začne zase posouvat.

  • Kachou Hashimoto: Cagaster 3
  • Zanir, 2018
  • Překlad: Zuzana Lochmanová, Jan Schejbal
  • Obálka: Kachou Hashimoto
  • 224 stran, 199 Kč (v e-shopu Fantasye již za 179 Kč)
13. září 2018, Sabina Dudová

Cagaster 3

Cagaster 3
Vložit do pytle na zboží  Koupit 199 Kč 179 Kč