Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Cagaster 2: Dávejte si pozor nejen na hmyz, Kachou Hashimoto: Cagaster 2

Hashimoto Kachou : Cagaster 2

Ke konci jedenadvacátého století lidskou rasu postihla nemoc zvaná Cagaster, která člověka během dvaceti minut od nakažení promění v obrovitý hladový hmyz. Populace se smrskla na třetinu. Kam oko dohlédne se rozléhá bezútěšná poušť, v níž číhá neporazitelné bzučící nebezpečí.

Lidstvo chrání jen armáda a žoldáčtí likvidátoři, kteří zabíjejí hmyz pro toho, kdo si je zaplatí. Nyní se však zdá, že mají kromě hmyzu i nepřítele z řad lidí. Maskovaný útočník brutálně zabíjí jednoho likvidátora za druhým. Když pozvánku na tajemné dostaveníčko dostane i Kidou, jde si pro hlavu vraha svých druhů. A vše by pravděpodobně proběhlo hladce, kdyby mu Ilie střemhlavě nepřispěchala na pomoc.

O společnosti a politice

Už v prvním svazku Kachou Hashimoto načrtla společnost, v níž jsou si obchodníci rovnější než všichni ostatní. V tomto dílu společenské klima přibližuje ještě o něco více, čtenář se totiž s Kidou a Ilie podívá do hlavního města zachovalé civilizace E-01, v němž sídlí správní orgány v čele s armádou. A jak už to tak v příbězích z prostředí vojenských států bývá, armáda má na šachovnici rozehranou svou vlastní partii.

„Já si myslím, vaše excelence, že tento jev, který byl pojmenován Cagaster, je v zásadě jedna z odnoží evoluce, pro kterou se lidstvo rozhodlo. Hmyzí tělo je totiž až příliš dokonale odolné, než abychom tvrdili, že jde o nemoc.“ (str. 75)

Politické téma zatajování informací a zákulisních machinací zatím autorka jen jemně nakousla prostřednictvím lehce archetypálního charakteru kontroverzního profesora. Dá se předpokládat, že v dalších dílech se s ním i jeho údělem v zápletce čtenář seznámí více. Jako lákadlo funguje slibně a nelze než doufat, že se se jeho role neukáže jako šablonovitá.

O vině za nevyhnutelná rozhodnutí

Bojovníci s hmyzem mají nelehký úděl. Nejen, že sekají hlavy těm lidem, kteří podléhají nemoci, často se s hmyzem musí vypořádat natolik drasticky, že to odnese i celá čtvrť včetně jejích obyvatel. Důsledky volby menšího zla si s sebou poté nesou celý život. Pocit viny v tomto svazku hraje důležitou roli – a nabízí také několik pohledů na to, jak si jej připouštět a jakou tvář nastavovat světu. Zde se čtenáři (pro některé konečně, pro jiné nezvykle brzy) odkrývá Kidouova minulost, která docela dobře vysvětluje jeho odměřený postoj k lidem a cagasterům.

Zvláště v drastických a emotivních momentech by však manga snesla mnohem dospělejší kresbu. Nejen výrazně pohádkově laděná obálka neustále svádí k dojmu, že Cagaster je komediální fantasy. Což o to, čtenář se tu občas pobaví, realitou pro něj však zůstávají lidé podléhající zhoubné chorobě a bezútěšný boj o přežití. Ačkoli Hashimoto děj sem tam odlehčí romantickou linkou nevinně zamilované Ilie, spíš než komplexní vyprávění jednoho celistvého příběhu to působí jako epizodní mozaika prolínajících se osudů osobnostně velmi odlišných postav.

Kachou Hashimoto v pěti bodech

  1. Skrývá se i pod pseudonymy Aiko Nagayama nebo Yasumi Nagayama.
  2. Kromě vlastních výtvorů dělá mladá ilustrátorka i asistentku svým kolegyním.
  3. Spolupracovala například na Whistle! od Higushi Daisuke.
  4. Cagaster původně publikovala jako web komiks na své internetové stránce. Zakončila jej dvaatřicátou kapitolou.
  5. Nyní pracuje na manze Arbos anima o dobrodružstvích mladého talentovaného botanika.

Co druhému dílu navíc ubírá na kvalitě napříč celým svazkem, je kvalita tisku obrazů. Od první stránky je patrné, zvlášť vzhledem k ostře natištěnému písmu, že kresba je rozmazaná a rozostřená. Dobrému pochopení děje příliš nevadí, v akčních scénách je to o něco horší – ty zde i kvůli tomu balancují na hraně srozumitelnosti, neboť kresba Kachou Hashimoto i v nich zůstává velmi detailní. Především ale kazí dojem z jinak pěkně zpracované mangy. Třetí svazek snad touto kosmetickou vadou trpět nebude.

  • Kachou Hashimoto: Cagaster 2
  • Zanir, 2017
  • překlad: Jan Schejbal, Veronika Nováková
  • obálka: Kachou Hashimoto
  • 224 stran, 199 Kč (v e-shopu Fantasye již za 179 Kč)
10. května 2017, Sabina Dudová

Cagaster 2

Cagaster 2
Vložit do pytle na zboží  Koupit 199 Kč 179 Kč