Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Bývalou studentku Merit donutí protiupíří klika i evropští šéfové polknout Hořké sousto nenávisti a zrady, Chloe Neill: Hořké sousto (Upíři z Chicaga 8)

Neill Chloe: Upíři z Chicaga 8 - Hořké sousto

Večeře s abstinující čarodějnou kamarádkou jde stranou, když při čekání na snovou pizzu uslyší čerstvá Ochránkyně blízké výbuchy. Spolu s modrovlasou přítelkyní běží Merit naproti pouličnímu gangu antizubatců. Ozbrojení chuligáni si vezmou na mušku bezbranné kolemjdoucí i rozzuřenou upírku s katanou, co je začala bránit. Vybrat nedostane ani trpící Mallory, jež má k dispozici jedinou zbraň, kterou nesmí použít – magii.

Netrpělivě čekající prázdné místečko na pultech tuzemských knihkupectví zaplnil další svazek populárního cyklu urban fantasy nazvaný Upíři z Chicaga. Již poosmé ctitele lechtivějších dobrodružství nadpřirozených bytostí v ulicích velkoměst potěšilo vyprávění Chloe Neillové v subžánru paranormální romance. Oblíbená spisovatelka znovu přivádí ústřední dvojici série – Merit, novopečenou členku jednoho z upířích Domů a jejího prastarého Mistra/milence, Ethana Sullivana.

Zaláskovaná dvojice i ostatní cadoganští krvesajové si v Hořkém soustu opět vychutnají plnou dávku nenávistných útoků znepokojených spoluobčanů, které vede strach a charizmatický xenofobní militant. Zároveň čelí i ráně do zad uštědřené zkostnatělými Evropany, jimž pro změnu vadí svobodomyslnost podřízených za mořem s potenciálním vlivem na ostatní pijáky krve. A jako obvykle, při vyřizování účtů trpí a umírají vinní i ti nevinní.

Chloe Neillová v pěti bodech:

  1. Narodila se a vyrůstala na americkém Jihu, nyní žije na Středozápadě.
  2. Když nepopisuje Meritina a Lilyina dobrodružství, ráda peče nebo slídí na internetu po dobrých receptech a skvělém grafickém designu.
  3. Při zdravém rozumu ji udržuje trávení času s jejími chlapci – nejoblíbenějším fotografem (jejím manželem) i jejich psy – Baxterem a Scoutem.
  4. Je členkou skupiny Science Fiction & Fantasy Writers of America a Romance Writers of America.
  5. Kromě Upírů z Chicaga (prozatím třináct dílů) tvoří i další série – Devil´s Isle (tři svazky), Dark Elite (také tři díly), za něž získala ocenění New York Times and USA Today Bestselling Author.

Plánovat oslavy Valentýna a zároveň prošetřovat vraždu dá zabrat

Stále mocnější vír smrtících útoků, do něhož byla Merit (upíří nováček s akademickou minulostí) a Ethan (pokrokový lídr Cadoganů) před časem zataženi, je ani tentokrát nehodlá pustit z krvavých pařátů. Musejí se vyrovnat s intrikami některých zneuznaných členů Greenwichského prezidia, sabotážemi na citlivých místech každého zubatce i s nepřízní šéfíků Větrného města vůči zdejším nadpřirozeným bytostem. Hlavně výpady proti chicagským upírům začínají eskalovat v dramatické pouliční nepokoje a ještě mnohem více.

Jako obvykle se ke globálnějším trablům prostořeké Ochránkyně přidávají i ty osobnější. Jednak spolu s Mistrem oprašuje milostný vztah a dále nepříliš ladně tančí v porcelánových zbytcích přátelství s Mallory (kamarádkou dříve svedenou na temnou stranu magie) i křehkého spojenectví Ethana a vedoucího zdejších kožoměneckých motorkářů. Ale k dlouhodobějším evergreenům cadoganských problémů se přidává také nový dramatický motiv – na první kouknutí trochu nelogická vražda, na další pohled možná promyšlený zločin s dalekosáhlými následky.

Další svěží vyprávěnka o lidské nenávisti a upířích trablech

Nejnovější svazek akční a zábavné série Upíři z Chicaga (určené spíše dámskému publiku) své fanoušky opět nechává proniknout do reality takřka stejné, jako je ta naše. Jediným (avšak podstatným) rozdílem je, že krom zcela běžných obyvatel se v ní vyskytují magické bytosti i lidé ovládající kouzla. Někteří z ilegality již dávno vystoupili (třeba upíři), jiní si vlastní neobyčejnost žárlivě střeží (například fae) a většina raději zůstává ve stínech čistě kvůli bezpečnosti.

Mohou za to „obyčejní“ človíčkové, jež paranormálno zosobněné krvesaji přijímají (někteří jsou fascinováni), ale jejich přízeň je vrtkavější než aprílové počasí. Kvůli tomu jsou představení amerických zubatců (soustředěných ve čtyřech Domech) neustále ve střehu, zatímco evropští vůdci z úkrytu dští síru i nenávistné poučky. Stejně jako v předchozích dílech cyklu, i v Hořkém soustu řeší ústřední hrdinové a jejich spojenci další palčivou kriminální lapálii (zosobněnou nějakou tou mrtvolou) na pozadí mnoha jiných (již dříve rozpracovaných) témat a vztahových přešlapů.

Lídři nemrtvých i smrtelníků prudí, Merit s přáteli se zase pouští do křížku s dosud známými nepřáteli i jejich novými kolegy a dělá všechno (možné i nemožné), aby se opatrné soužití dvou oficiálních komunit v Chicagu nezměnilo v tragédii. Během toho všeho se snaží vypátrat pachatele vraždy i její příčiny. Oblíbení hrdinové si zkrátka opět užijí kopec „srandy“, což je sice patrně vůbec nenadchne, zato čtenáři si smlsnou na dalším tryskem pádícím vyprávění.

Bez ohledu na důvody nebo počet obětí, smrt je vždy tragédie

Osmá kniha z asi nejpopulárnější knižní série Chloe Neillové potěší její ctitele opět asi vším, co si v Upírech z Chicaga oblíbili. Vychutnají si zlotřilé snahy nejrůznějších intrikánů, detektivní pátrání i s krvavými detaily a napínavými okamžiky či akčními scénami, při nichž se čtenářům tají dech. Čekají na ně však také zamilované tanečky i hříšné chvilky, (ne)milá rodinná setkání, přátelské škádlení nebo chlapácké poplácání.

Obdobně jako předcházející svazky, také Hořké sousto fanouškům vyloudí na rtech pobavený úsměv, zvýší jim tep či vyvolá nesouhlasné kroucení hlavou. Hořké sousto je novou svižnou, nepříliš komplikovanou a šťavnatou jednohubkou, na které si pochutnají všichni ctitelé literární fantastiky se slabostí pro upíry, jejich problémy a Větrné město.

Komu by nejnovější vyprávění o Merit a Ethanovi uteklo příliš rychle, se alespoň může těšit na další autorčinu knihu a překvapivě nemusí jít pouze o nové Upíry. Ve frontě čeká antologie několika populárních žánrových spisovatelek Kicking It (autorka přispěla novelou High Stakes), první díl spin-off cyklu k Upírům z Chicaga Howling For You (v hlavní roli s ajťákem Jeffem Christopherem), či nový klasický příběh Ochránkyně a Mistra. Devátý svazek již svým titulem Wild Things napovídá, že divoká magie (jíž se má týkat) s Větrným městem a jeho obyvateli znovu drsně zatřese.

  • Chloe Neill: Hořké sousto (Upíři z Chicaga 8)
  • Fantom Print, 2018
  • překlad: Petra Kubašková
  • obálka: Tony Mauro
  • 256 stran, 289 Kč (v e-shopu Fantasye již za 202 Kč)
7. července 2018, Olga Buriánková

Upíři z Chicaga 8 - Hořké sousto

Upíři z Chicaga 8 - Hořké sousto
299 Kč 209 Kč