Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Bylo nebylo, žila Zlá královna, která uvrhla na celý pohádkový svět kletbu, Odette Beane: Once upon a Time – Bylo nebylo

Beanová Odette: Once Upon a Time - Bylo nebylo

Když vyrůstáte od malička v sirotčinci, nečekáte od života pohádku. Emma Swan tak do svých 28 let myslela, že to nejzajímavější, co kdy zažila, bylo střídání pěstounů nebo pobyt ve vězení. Pak ji ale někdo přijde říct, že byla zrozena proto, aby se stala hrdinkou.

Narozeniny slaví každý různě. Pro Emmu jsou dvacáté osmé narozeniny jen další den v kalendáři. Další osamělý den. V ten den se ji ale u dveří objeví malý hoch jménem Henry, který tvrdí, že je jejím synem. Prvotní šok vystřídá strach. Emma před deseti lety opravdu dala své dítě k adopci a od té doby na svého malého synka ve skrytu duše myslela. Proto se rozhodne vzít zodpovědnost do svých rukou a odvézt Henryho domů, k jeho adoptivní matce. Během cesty ji ale hoch stačí o Storybrooke, městečku kde žije, povědět něco zajímavého. Podle něho jsou všichni ze Storybrooke pohádkové bytosti, které Zlá královna zaklela a uvrhla do světa bez magie. A jedině Emma, dcera Sněhurky, dokáže mocnou kletbu zlomit.

Bylo nebylo, které je známé spíše pod svým anglickým názvem Once upon a Time, je americký seriál, který běží už čtyři televizní sezóny. Díky jeho oblíbenosti vznikla na motivy první řady i kniha. Bylo nebylo tak mapuje všechny události od první až po poslední epizodu, což je zdůrazněno i stejným počtem kapitol v knize.

Příběh je vyprávěn z dvojího pohledu, současnost z Emmina a pohádková minulost ze Sněhurčina. Pro znalce seriálové předlohy tak bude trochu překvapením, že se autorka knihy zaměřuje jen na Sněhurčinu dějovou linku, když byly v seriálu představeny i ostatní pohádkové postavy. Skákání z jedné postavy ke druhé by bylo zřejmě chaotické, proto příběhy Rampelníka, Červené karkulky nebo Krásky lehce zakomponovala do Henryho vyprávění.

Once upon a Time v pěti bodech

  1. Tvůrci seriálu Edward Kitsis a Adam Horowitz stojí například za kultovním seriálem Ztraceni.
  2. Všechny epizody se natáčí ve Vancouveru v Britské Kolumbii, ve vesnici Stevenson.
  3. Seriál se vysílá ve 190 zemích.
  4. Představitelku Emmy Swan, Jeniffer Morrison, můžete znát ze seriálů Dr. House nebo Jak jsem poznal vaši matku.
  5. Představitelku Krásky, Emilie de Ravin, zase můžete znát ze seriálu Ztraceni.

Obě dějové linky jsou značně odlišné. Sněhurčino vyprávění je plné dobrodružství a strachu o život před Zlou královnou, přičemž odhaluje první setkání Sněhurky a jejího prince a jejich postupné zalíbení. V průběhu čtení se tak čtenář dozví důvody, proč se Zlá královna rozhodla zničit Sněhurce život a co všechno je pro tuhle pomstu schopná udělat. Současná linka zase ukazuje život Emmy ve Storybrooke, která se i přes všechny obtíže rozhodla v městečku zůstat a poznat svého znovuobjeveného syna. Storybrooke se totiž na první pohled jeví jako obyčejné město, ale Emmyna prozíravost vidí něco víc. Něco zvláštního a neobvyklého. Podle všeho stačí jen uvěřit, ale to zatím Emma nedokáže.

Bylo nebylo je hodně odlehčená četba, kterou ocení především fanoušci seriálové předlohy. Ostatním se příběh může zdát trochu komplikovaný nebo zmatený a navíc ne každý má rád pohádkové motivy. I přesto jde ale o knihu o velké naději, lásce a o tom, že nejen hrdinové, ale i zloduši mohou mít svůj šťastný konec. Chce to jen uvěřit.

  • Odette Beane: Once upon a Time – Bylo nebylo
  • Albatros CooBoo, 2014
  • překlad: Alžběta Kalinová
  • obálka: Anton Markous
  • 296 stran, 299 Kč (v e-shopu Fantasye již za 269 Kč)
8. ledna 2015, Tereza Vršková

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Once Upon a Time - Bylo nebylo

Once Upon a Time - Bylo nebylo
  299 Kč