Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Budoucnost lidstva se neustále opakuje, Lukáš Vavrečka: Mesopotamis – Město ciferníků

Vavrečka Lukáš: Mesopotamis - Město ciferníků

Vítejte v gigantickém městě Mesopotamis, které dominuje novému věku analogových technologií a páry. Všude se to jenom hemží ozubenými koly, vůní spalovaného dřeva a strážci pořádku. Ti jsou pro klid vládnoucí třídy schopni všeho. Některé věci se nikdy nemění. A cena lidského života v tomto věku nikterak nevzrostla.

Noam Baars není jenom obyčejný hodinář. Jeho hlavní podnikatelskou činností je výroba a prodej nelegálních technologií. Jenomže když se na jeho stopu pověsí zdejší obdoba policie, nezbývá Noamovi než opustit dosavadní živobytí a přidat se ke skupině toužící svrhnout současnou radu města a nastolit spravedlivější řád. K tomu pochopitelně potřebují mnohem víc než jenom stovky oddaných rebelů a úžasné (staro)nové technologické vychytávky. Noam se tak spolu s ostatními musí vydat na nebezpečnou cestu, na jejímž konci nebude Mesopotamis již nikdy stejné. Ačkoli o tom ještě místní neví, dny věčného města jsou sečteny. A moderní technologie opět pomalu propojují dávno zapomenutý svět.

Lukáš Vavrečka v pěti bodech

  1. Vystudoval Kulturní dějiny na Univerzitě Pardubice.
  2. Debutoval románem Revolucionáři.
  3. Spolupracoval na literárním projektu Šest nevinných.
  4. Pracuje jako technický redaktor na Univerzitě Pardubice.
  5. V současné době žije s rodinou v Pardubicích.

Lukáš Vavrečka se poprvé pouští do fantastického vypravování. Mesopotamis je úchvatným městem, nebo spíš megapolí, které se po konci digitálního věku stalo centrem lidské civilizace a párou poháněného pokroku. Jenomže historie má tendenci se opakovat, a tak nelze čekat, že by zde nebyli takoví, kteří se spokojí s rozdanými kartami a nebudou usilovat o získání moci.

Život v Mesopotamis je mnohdy velmi krátký. A jeden ani nemusí být přesvědčeným rebelem, aby to cestou po památkách moderní historie schytal od jedné z bojujících skupin nebo třeba od všudypřítomných banditů. Hlavní hrdina o svou živnost přijde poměrně snadno a stejně snadno se nechá přesvědčit, aby se oficiálně zapojil do odbojové činnosti. Ostatně nic jiného nelze od telegrafního hackera čekat. Spravedlivý řád ale nečeká, proto se Noam musí co nejdřív vydat na cestu, která mu změní život. A i jeho rodinné dědictví mu přijde vhod.

Dokončovat, dokončovat

Mesopotamis představuje ideální kulisy pro epický příběh říznutý steam punkem. Stejně tak postava novodobého hackera s lehce netradičním vztahem k ženám slibuje pořádné dobrodružství. Příběh ale neustále sráží dějové skoky. Autor rozehraje nebezpečnou scénu, jenom aby její konec nechal utonout v prázdné stránce, která následuje. A najednou je tady střih a děj pokračuje dál pouze s velmi stručným shrnutím toho, o co čtenáři přišli.

Zatímco chvílemi je postavám dovoleno hodiny cestovat z místa na místo a připravovat se na další akci, v těch nejnapínavějších okamžicích přichází pravidelná prázdnota a z ní pramenící zklamání. Ačkoli někde by podobný přístup přidával na atraktivitě, zde bohužel kazí jinak výtečně rozehranou partii. Neustále od začátku budované napětí připomíná dnes již klasickou techniku jistého všestranně nadaného hrdiny z dob Rakouska-Uherska.

Takto pojaté vypravování staví čtenáře do nelehké situace. Ač se snaží sebevíc, jen stěží jsou schopni vytvořit si nějaké poutu s hlavními postavami. Po dočtení jim tak nezbývá než povzdechnout si nad nevyužitým potenciálem knihy, která záhy skončí v zapomnění jejich knihovničky. Ačkoli Mesopotamis nabízí velmi atraktivní prostředí, zvolený způsob popisu děje nechává příběh vězet v průměru, který sice neurazí, ale bude jen stěží zapamatovatelný.

22. listopadu 2018, Tomáš R. Tokoš

Mesopotamis - Město ciferníků

Mesopotamis - Město ciferníků
Vložit do pytle na zboží  Koupit 199 Kč 179 Kč