Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Bronzová planeta a jiná řešení, Vladimír Medek

Medek Vladimír: Bronzová planeta a jiná řešení

Zkušený překladatel ze španělštiny a angličtiny Vladimír Medek přichází se sbírkou sci-fi povídek. Byla připravena již v roce 1970, a kdyby tenkrát směla vyjít, mohla to být literární událost. Aktuálnost se však během let vytratila…

Ačkoliv autor většinu textů upravil či přepracoval, sám cítil, že je musí ještě opatřit úvody a naznačit dobové souvislosti. Je nesporné, že působivost si zachovaly příběhy s filosofickým přesahem, za nimiž cítím inspiraci Karlem Čapkem. Například planoucí záhadný nápis, rozsvěcující se nad marťanskou pouští (Kniha Danielova), je obdobou oné osamělé šlépěje ve sněhu ze stejnojmenné Čapkovy povídky. Prostě jev vzpírající se logice lidského rozumu, který pro nás nemá počátek ani konec a kolem něhož můžeme rozvíjet spoustu teorií, ačkoliv se nikdy nedozvíme, která z nich je pravdivá. Podobně jsou laděny i texty Marťan, Cizinec, Kdo volá, Nejlepší ředkvičky v pátém sektoru aj. Nejvíce mě zaujala Novoroční povídka, v níž je téma souběžných událostí, prožívaných v paralelních světech, podáno velmi sugestivně a ve stylu blízkém Rayi Bradburymu.

Jak se zdá, čas se nejvíc podepsal na povídkách laděných humorně. Z nich ještě nejlépe vyznívá Planeta Mrrů. Omylem je podle mého zařazení Podrobné zprávy o objevení ďábla v n. p. Kera – tahle satira je příliš svázaná s praktikami komunistického hospodářství a ke dnešku už nemá co říct.

  • Vladimír Medek: Bronzová planeta a jiná řešení
  • vydalo: Millenium Publishing, Chomutov 2007
  • obálka: Martin Zhouf
  • 208 stran/239 Kč

Recenze je převzata z magazínu Pevnost 2/2008.

18. dubna 2008, Otomar Dvořák

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Bronzová planeta a jiná řešení

Bronzová planeta a jiná řešení
239 Kč 215 Kč