Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Březnová Pevnost stojí. Přináší tradiční servis informací ze světa fantasy i sci-fi, Pevnost 3/2013

pevnost-2013-03-brezen

Chvíli to vypadalo, že Pevnost, časopis o fantasy a sci-fi, který vycházel téměř deset let, zanikne. Nakonec se ho ale redakčnímu týmu povedlo zachránit a vypravit nové číslo co nejdříve. Co přináší exemplář 3/2013?

Na rovinu, březnová Pevnost nemá žádné jednotící téma, za to přináší rozsáhlé informace o všem, co se v prvním čtvrtletí roku 2013 na české i světové fantastické scéně šustlo. Obálce vévodí samozřejmě film Jeníček a Mařenka: Lovci čarodějnic, na němž si v dvoustránkové recenzi smlsnul legendární pevnostní hláškař Jiří Pavlovský. O stránku dál si zase Alžběta Lexová vzala na paškál nový filmový i knižní fenomén dívčích srdcí, Nádherné bytosti, a podrobně popsala, v čem je lepší než všemi opovrhované, vysmívané a milované Stmívání.

frantisek-kotleta-mega-hustej-narez

Žhavou novinku na scéně představuje také závěrečný díl akční trilogie Bratrstvo krve, o které se rozepsal milovník brutálních literárních kousků Tomáš Němec. Dokonce nabízí i rozsáhlý životopis autora této intelektuální krvavé řežby, v němž se čtenáři mohou dozvědět i některé přísně utajené informace, jako kde v posledních letech hledal spisovatel svou matku, kterou možná unesl mexický drogový kartel. A že je Pevnost časopis nezdolný, poslal svou šéfredaktorku pořídit dokonce rozhovor s Františkem Kotletou. Z bruntálského řezníka toho sice moc nevypadlo, ale zase čtenářům sdělil, že sáhnout si na Alžbětino poprsí stojí za to. Proč ne.

Kromě milovníků akční řežby a aktuálních filmových trháků si na své přijdou ale i jiné typy čtenářů. Mimo obvyklou nálož literárních recenzí (knihou měsíce se tentokrát stala všemi opěvovaná hororová pohádka Amélie a tma Petry Neomillnerové, kterou ilustroval talentovaný Lubomír Kupčík) dojde i na přiblížení nového románu ruského spisovatele Dmitrye Glukhovského, který stojí také za pár let starým Metrem 2033, nebo na rozhovor s australským spisovatelem Danielem O’Malleym, jenž má zase na svědomí nedávnou originální detektivku Hra věží.

miroslav-zamboch-zivi-mrtvi
Povídkoví čarodějové

Březnová Pevnost sice přináší jen dvě povídky, zato od ověřených mistrů české fantastiky. Miroslav Žamboch představuje text s názvem Lovec vlků, jednu ze svých raných vlaštovek, která vyšla před časem v eknize Živí a mrtví. Povídka vypráví komorní příběh čaroděje, který se po boji, po němž by měl správně zemřít, dostane do rukou vesničanů z úplného zapadákova. Okolnosti ho ale donutí k něčemu jinému, než co by normálně udělal. Krátká povídka nenabízí příliš originálních prvků, Miroslav Žamboch ale umí psát, a tak se jeho příběh čte jedním dechem.

Leonard Medek ve své fantasy nechal vymyšlené světy vymyšlenými světy a zasadil svůj příběh do Prahy, ačkoli Matička Stověžatá tu vlastně nehraje zase tak velkou roli. Tu má totiž pradávné zlo, které se vzepřelo smrti a z odpadků nalezených po ulicích a smetištích stvořilo vlastní druh magie. S jediným účelem: zabít jednoho určitého člověka. Třebaže má i Medkova povídka vlastně přímočarý příběh, rozhodně se jako přímočará jednohubka netváří a rozvíjí svůj děj pomalu, s důrazem na atmosféru.

Pevnost je zpátky

Březnová Pevnost křičí do světa velké poselství. Je zpátky, stojí stále silná a potřebuje nové muže, kteří by navštěvovali a bránili její hradby. Příjemného čtení nabízí dost, teď jen aby čtenáři sáhli do svých kapes a pomohli oblíbenému časopisu tak, že si pořídí jeho nové číslo.

Simmons Dan: Kantos Hyperionu

Dále v čísle

  • Co je to space opera podle Borise Hokra?
  • Jakou urban fantasy doporučuje Martin Fajkus?
  • Alchymie vs. Lucie Lukačovičová
  • Jak vidí konspirační teorie knížete Schwarzenberga?
  • Historie maskovaných hrdinů
  • Temné příběhy Míly Lince z dob moru a cholery
  • Legendární manga Bleach
  • Hostitel – Jak může dopadnout spojení filmová sci-fi a Stephenie Meyerová?
  • Nový televizní seriál Arrow je předělaný Batman
15. března 2013, Jan Nohovec

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).