Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Březnová Pevnost přišla z luhů antických. Se stim smiř, Zmikunde, Pevnost 3/2014

pevnost-3-2014

Říkáte si, že fantasy se přece vždycky odehrává ve středověkých kulisách? Tak to si otevřete Pevnost číslo 3/2014. Zjistíte, že spousta fantasy a sci-fi příběhů může mít kořeny v antice i starších dobách. Dojde řeč na 300: Vzestup říše, velkofilm Noe nebo TOP 10 antických PC her.

Pamatujete si ještě na opulentní filmovou pastvu pro oči, která slula názvem 300: Bitva u Thermopyl? Po osmi letech jsou její tvůrci zpátky s dalším filmem, který opět pojednává o hrdinném boji namakaných Řeků proti nepředstavitelné přesile dobyvačných Peršanů. Nebude to ovšem ani tak pokračování jako spíše paralelní film, který opět vychází z komiksové předlohy Franka Millera, třebaže tento druhý třístovkový komiks paradoxně spatří světlo světa až po filmové premiéře. Více v tématu nové Pevnosti i v komiksové rubrice, která rozebírá právě Millera.

Gemmell David & Stella: Trója 3 - Pád králů
Do ještě starších dob se vydává nový velkofilm Darrena Aronofského Noe v hlavní roli s Russellem Crowem, na nějž pěje ódy David P. Stefanovič. I jiné rubriky Pevnosti drží krok s hlavním tématem, a tak se třeba Boris Hokr v literární sekci podíval na zoubek fantastickým knihám z tohoto prostředí. Zjistil, že jich zas tak málo není – ať už se antikou jen inspirovaly jako Eddingsova sága Belgariad, nebo do ní přímo zasadily svůj děj jako Gemellova Trója či Simmonsův dvojdílný sci-fi román Ílion/Olympos.

Antické téma prosáklo i do historické části časopisu, jež obsáhle rozebírá řecko-perské války i perskou kulturu a její neobvyklá božstva. Pozadu nemohla zůstat ani herní sekce. Její redaktoři dali dohromady seznam deseti her z antického prostředí, které si rádi znovu spustíte i po letech.

ed. Strahan Jonathan: Nejlepší science fiction a fantasy 2010
Ten jednorožec tě sežere!

Nové Pevnost vůbec dokazuje, že fantastika se nemusí omezovat jen na zažitá klišé, která už jsme viděli i četli tisíckrát. Takovým příkladem je i originální povídka americké autorky Diany Peterfeundové, která se v česku představila už příběhem v antologii Nejlepší science fiction a fantasy 2010. Stejně jako tamější text se i Tulačka z nové Pevnosti zaměřuje na vraždící jednorožce – kozám podobná zvířata s rohem, která krvelačně vraždí všechny boží tvory s výjimkou panen se správnou genetickou výbavou. Právě ony mohou tato děsivá stvoření zklidnit a ovládat. Delší, zvláštní a dobře napsaná povídka si přečtení zaslouží už jen kvůli takovému ústřednímu tématu.

To Srdce stvořené z písní od Michala Sirotka, vítězná povídka literární soutěže Vidoucí v roce 2012, už sází na okoukanější, avšak svěže zpracované motivy. Poetická atmosféra bezejmenného města plného cizích lidí se tu snoubí se všedními problémy dospívajícího teenagera, který se musí postupně vyrovnat s tím, že nebude dítětem navždy. I tahle povídka stojí za pozornost.

Jordan Robert: Kolo času 6 - Pán chaosu
Je libo tradičnější fantastiku?

Aby nezačali reptat čtenáři, kteří si Pevnost kupují kvůli tradičnímu informačnímu servisu z tuzemské fantastické scény, nezapomněla redakce ani na osvědčené klasiky. Literatura například představí profil klasické fantasy série Kolo času, kterou začalo na trh velmi svižným tempem hrnout nakladatelství Fantom Print. S novým překladem a novou výpravou vypadají knihy výborně. V současnosti už je na pultech šestý nově vydaný díl, který budou v roce 2014 následovat ještě další tři kousky.

Nezahálí ani literární kompas, který si všiml nového vydání kultovního Saudkova komiksu Muriel a andělé, dalšího vydání Howardových povídek s Conanem nebo zajímavého steampunkového počinu Marka Hoddera Podivná záležitost se Skákajícím Jackem. Literární hlídka zase zjistila, že se plánuje nové a kompletní vydání Novotného Valhaly, která se stihla za více než deset let od původního vydání také stát kultovním zážitkem.

Pokračuje i nová rubrika Geekovský cestopis, s nímž tentokrát navštívíte místa v USA, kde se fanoušci rozhodli přivést do reálu svět Hvězdných válek nebo které město se může chlubit pomníkem, na němž stojí „Zde se v roce 2228 narodí kapitán Kirk“. Pokud máte raději asijskou tvorbu, zbystřete o pár stránek dál, kde se Martin Kužel rozepisuje o anime Wolf’s Rain nebo tak trochu komediálním Samuraji Champloo.

Gaiman, Neil; Dringenberg M.: Sandman - Údolí mlh
Orfeova píseň na DVD

Oddaní čtenáři Pevnosti mohli už pár čísel zpátky zaregistrovat výjimečný slovenský počin Orfeova píseň, který je vůbec prvním filmovým zpracováním příběhů z univerza slavné komiksové série Sandman od Neila Gaimana. V březnové Pevnosti Plus mohou čtenáři výjimečně místo knihy nalézt DVD právě s tímto snímkem. Redakce tím dokazuje, že neusíná na vavřínech a snaží se přinášet svým odběratelům stále zajímavější počiny – i když už ne všichni z nás mají v roce 2014 doma DVD přehrávač.

Dále v čísle 3/2014

  • Knižní série Vampýrská akademie jako film
  • 10 nejlepších filmových satanů
  • Koróna: Jak mohou erupce na Slunci ovlivnit gorily v Africe?
  • Literární nalejvárna Fandy Kotlety: Jak využít při psaní penis
  • Rozhovor s Vladimírem Šlechtou o postapokalyp­tickém oggerdovském cyklu
  • Sherlockians a fandom z Baker Street
  • Might & Magic X: Legacy a rozšíření deskovky Dominion o Vzdálené kraje
25. února 2014, Jan Nohovec

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).