Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Bratrstvo run: Slavný romanopisec odhaluje tajemství skotských dějin, Michael Peinkofer: Bratrstvo run

michael-peinkofer-bratrstvo-run

Tajemná smrt studenta historie je první ze série znepokojivých událostí. Sir Walter Scott je přesvědčen, že šlo o vraždu, a tak se spolu se svým synovcem vydává do Skotska pátrat na vlastní pěst. Čím blíž je však odhalení pravdy, tím se jeho vlastní život ocitá ve větším nebezpečí, protože Bratrstvo run není jen odkazem dávné minulosti.

V roce 1822 v klášterní knihovně student historie z Edinburgu a spolupracovník uznávaného romanopisce nachází rukopis psaný runami a krátce na to je nalezen mrtev. Orgány tvrdí, že se jednalo o sebevraždu, ale sir Walter Scott ví své. Po sérii dalších podivných událostí se společně se svým oddaným synovcem Quentinem Hayem vydává do Skotska, aby i přes varování inspektora pátral po pravdě.

Během dramatických událostí, kdy se jejich vlastní životy často dostávají do smrtelného ohrožení, Scott společně s Quentinem rozmotávají tajemství staré více než půl tisíciletí. Zdá se, že existuje spojitost mezi současností a událostmi z dějin Skotska, kdy národní hrdinové William Wallace a Robert Bruce bojovali s Angličany za nezávislost. A co znamená mečová runa, na kterou Scott s Quentinem naráží na každém rohu?

Michael Peinkofer v pěti bodech

  1. Michael Peinkofer se narodil v roce 1969 a vystudoval v Mnichově germanistiku a historii.
  2. Živí se jako spisovatel, překladatel a novinář.
  3. Peinkofer napsal skoro dvě stovky románů pod různými pseudonymy (např. Michal J. Parrish) – nejvíce ho však proslavily fantasy romány.
  4. Kromě Bratrstva run se mu největšího uznání dostalo díky sérii Orkové.
  5. Se svou rodinou žije v Kemptenu.

Bratrstvo run německého spisovatele Michaela Peinkofera poprvé vyšlo v roce 2007 a dnes čtenáři získávají šanci přečíst si dotisk historického románu, kde pátrání po pachateli vraždy studenta přivede spisovatele Waltera Scotta k odhalení tajemství legendárního meče a tajné sekty.

Autor vystudoval germanistiku a historii, a tak se očekává, že se v dějinách dobře vyzná, což dokazuje i jistou dávkou odvahy, když si jako svou hlavní postavu zvolil reálnou postavu slavného spisovatele. A musí se nechat, že historické nepřesnosti, kterých je tu jen po málu, člověku nijak nevadí, protože se autor nesnaží vysvětlovat každou drobnost a díky tomu neztrácí na plynulosti děje.

Postavy Bratrstva run sice mají charaktery, které možná nepůsobí nijak uvěřitelně a spíš dost prvoplánově, aby mohly splnit své role v románu, ale jsou vesměs sympatické. A musí se nechat, že Michael Peinkofer s nimi pracovat umí. Stejně tak je román od začátku velmi čtivý a lehce vtáhne čtenáře do děje.

Jediný problém s dějem představuje předvídatelnost – na pozadí každé historické události prostě musela existovat nějaká tajená sekta. Přestože je příběh zajímavý, napínavý a místy i velmi dramatický (s lehce nalinkovanou romantikou), není nijak složitý a tedy nevhodný pro náročnější čtenáře. Ti ostatní si užijí historický román s příměskou fantasy, napsaný příjemným a plynulým stylem, a vychutnají si kreativní výklad dějin Skotska, z něhož si odnesou o něco více než ze sledování Lvího srdce (a třeba dostanou náladu přečíst si něco přímo od Waltera Scotta).

  • Michael Peinkofer: Bratrstvo run
  • Knižní klub, 2015
  • 576 stran, 399 Kč
23. srpna 2015, Nela Libovická

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).