Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Braková oddechovka z Moravy, Oskar Fuchs: Frost

Fuchs Oskar: Frost

Frost se rozhodně nebojí naplno zobrazit sex ani násilí. Logika klopýtá, ale akce letí neuvěřitelnou rychlostí. Do toho nabízí Oskar Fuchs vydatný humor servírovaný záplavou hlášek. Prostě brakové čtivo toho nejhrubšího kalibru.

Oskar Fuchs se ve svém debutu rozhodně nedrží zkrátka a nebojí se otevřeně přiznat ambice svého díla. Ty jsou na první pohled jednoznačné – čtenáře prostě pobavit a dovolit mu na chvíli vypnout a odpočinout si od nudné každodenní rutiny. Což je rozhodně chvályhodný záměr. Kdo by taky takový nevázaný relax nepotřeboval?

Frost je poměrně starý a velmi mocný válečný mág, který volky nevolky pracuje pro tajemnou Organizaci, která řeší všelijaké problémy nadpřirozeného charakteru. Když začnou v muzeu a v jeskyních Býčí skála řádit prastaří čarodějové, je Frost ideálním, i když poněkud drastickým řešením. Během likvidace se ale vyskytnou drobné zádrhely – je odhalena zrada v Organizaci a na povrch vyplave drobný kostlivec z minulosti. Jednoduše řečeno příběh, který nenabízí ani špetku originality, ale zato má velký potenciál zábavnosti. Zvlášť pokud se k tomu přidá patřičná porce akce, krve, sexu a hlášek.

Oskar Fuchs v pěti bodech

  1. Narodil se v Lanškrouně v roce 1982.
  2. Frost je jeho první vydané dílo.
  3. Fuchs je dalším autorem vzešlým z dílny Brněnských workshopů.
  4. Autor má blog (http://oskarfuchs.blogspot.cz/), na kterém prezentuje svůj svérázný přístup ke psaní.
  5. Fuchs má zálibu v mytologii, kynologii, technologiích, vojenství, pravěku, dějinách obecně a černém humoru.

Jenže Frost si sebou nese i několik zádrhelů, které narušují představu ideálního braku. Jistě, nikdo tady neočekává komplikovaný děj, který funguje jako hladce namazaný stroj. Jenže Fuchsovo řešení k tomu má opravdu daleko. Nechat prohánět hlavního hrdinu po půlce Moravy i tam a zpět v čase je sice ještě v pořádku, ale rozuzlení zápletky, které nemá daleko k „a pak se hrdina probudil“, to už je nedůstojné i na vlakové čtivo.

Do jisté míry skřípou i hlášky. Ne, že by autor postrádal smysl pro humor a jeho dialogy šustily papírem, ale kadence hlášek je taková, že polovina z nich na přehlceného čtenáře ani pořádně neúčinkuje. Místy má člověk pocit, že vlastně postavy knihy ani jinak nemluví. Je to škoda, protože Fuchs má spoustu vtipných nápadů a dovede k humorné pointě vypracovat i nejednu překvapivou scénu.

Postavy jsou potom dalším zádrhelem. Na tak útlý román je jich zbytečně moc a i z toho důvodu jsou ploché a zaměnitelné. V podstatě se dají zařadit do kategorie „holka, kterou by měl hrdina ojet“ a „podpůrná palebná síla hrdiny“. Vztahy mezi postavami jsou podobně barvité. Buď mezi sebou souloží, nebo chtějí někoho zabít. Čestnou výjimku tvoří hajlující vlk Wolfi, který výborně plní roli hláškovacího parťáka.

Naštěstí má něco do sebe hlavní hrdina Frost. I když s nápaditostí to ani u něj není žádná sláva a jeho nejoriginálnější charakterová vlastnost představuje fakt, že nedokáže pochopit Brno (což se dá říct o každém druhém obyvateli ČR). Jinak je jako z omalovánky tvrdých chlapáků pro akční oddechovky – cigára, kabát, bouchačky. Navíc má samozřejmě slabost pro všechno, co si slovy hrdiny samotného „dokáže jazykem olíznout bradavku“.

Poslední překážkou svižné jízdy Frosta je přehlcení detaily. Autor si správně vzal k srdci poučku „pište o věcech, které znáte“, ale bohužel ji opětovně vyhnal do extrému. Na čtenáře potom vrhá mnoho zbytečných perliček od popisku exponátů z cedulí v muzeu po topografické detaily Českomoravského pomezí.

Frost silně balancuje na hraně ultra zábavné oddechovky českého typu a její parodie. Oskar Fuchs má potenciál posunout se kterýmkoliv směrem, ale je trochu škoda, že v tomto případě nechal knihu balancovat uprostřed. I když jde o román, který má spoustu much (dalo by se říct masařek) na kráse, nedá se mu upřít tempo, humor a zábavnost. Samozřejmě, není to kniha pro každého, proto si bude muset potenciální čtenář velmi dobře rozmyslet, co od knihy chce a nad čím je ochoten mávnout rukou. To sice platí pro každé literární dílo, ale jen málokde je to tak výrazné jak právě tady.

  • Oskar Fuchs: Frost
  • Epocha, 2017
  • Obálka: Žaneta Kortousová
  • 168 stran, 159 Kč (v e-shopu Fantasye již za 143 Kč)
19. července 2017, Jan Červenka

Frost

Frost
Vložit do pytle na zboží  Koupit 169 Kč 152 Kč