Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Bradburyho prvotina je karneval žánrů a lidských emocí, Ray Bradbury: Temný karneval

Bradbury Ray: Temný karneval

Ray Bradbury je spisovatel, kterého není nutné moc představovat. Autor slavného sci-fi románu 451 stupňů Fahrenheita je ale mimo jiné také tvůrce obrovského množství povídek. A ve své počáteční tvorbě se nevěnoval čistě jen sci-fi žánru. Temný karneval, který vyšel v roce 1947, je Bradburyho první publikovaná sbírka, kde kromě sci-fi najdeme i prvky hororu, mystiky nebo i humoru.

Sbírka obsahuje dvacet pět povídek, kde část byla přeložena nově a část dostala stávající překlad získaný z jiných antologií nebo výborů. Temný karneval je, jak napovídá i zvolený název sbírky, soubor nejen různorodých žánrů, ale především divoká smršť emocí. Prostřednictvím jednotlivých povídek Bradbury dává do popředí pocity plné lidského smutku, melancholie, napětí nebo strachu.

Každá povídka obsahuje na začátku dataci – tedy měsíc a rok 1946 nebo 1947. Dále je u každé připojena i krátká autorova poznámka, kde shrnuje svou inspiraci, důvod vzniku nebo autorovy myšlenky při tvorbě dané povídky. Je až fascinující, s jakou sebejistotou některé povídky vznikaly a jak zvláštní až banální situace autora donutily daný příběh zpracovat. Povídky jsou žánrově různorodé, ale točí se okolo nich označení tzv. weird fiction, které je pro Bradburyho tvorbu už typické.

Temný karneval představuje karneval žánrů, ale v porovnání s textem a jeho vyzněním jde tohle členění do pozadí a do popředí se derou právě zmíněné emoce a práce s nimi. Bradbury na svých textech dokáže hravě vystihnout osamělost směřující k odcizenosti nebo naopak s jednoduchostí vyjadřuje lidskou radost a něhu. Prostý text pak dostává nový rozměr, často sklouzává k symbolismům, magickému prostředí a klade důraz na prosté lidské vlastnosti, jako jsou obavy nebo naděje. A to naděje podaná dětským pohledem, víra v dobro a možnost vykonat cokoli, co si člověk přeje.

Ray Bradbury v pěti bodech

  1. Raymond Douglas Bradbury byl americký romanopisec, povídkář, esejista, básník a autor mnoha divadelních her.
  2. V roce 1947 se oženil, měl čtyři děti a vlastnil velkou smečku koček.
  3. Za jeho nejznámější román se považuje 451 stupňů Fahrenheita.
  4. Počátky jeho díla jsou spojeny s tzv. Zlatým věkem science fiction.
  5. Až do konce svého života odmítal používat počítač a internet. Své příběhy psal na psacím stroji.

Obsahově jsou povídky hodně odlišné, a to s výjimkou tří – Rodinná sešlost, Cestovatelka a Strýček Einar, kde se setkávají stejné postavy. Mezi hlavní hrdiny ale najdete například starou ženu, hrobníka nebo i malé dítě či kostru, která se snaží postavit svému nositeli. Bradbury dává často do kontrastu protichůdné až bizarní věci, nebojí se jak vážných, tak i směšných témat. Svým způsobem autor píše o nás, o lidech a našich myšlenkách, rozhodování a snech. Někdy je ale potřeba celá povídka, aby vás donutila se zamyslet nad smyslem daného příběhu, někdy ale postačí pouhá věta. Bradburyho povídky mají navíc hodně výraznou až hmatatelnou atmosféru, kdy čtenář často ustrne, zarazí se nad významem daných slov.

„Pse, vrať se domů a přines svět s sebou.“

Temný karneval vyšel v roce 1947, ale i po takové době má co předat i dnešním čtenářům. Zápletky i pointy jednotlivých povídek jsou často originální a překvapivé, zároveň vystihují to podstatné. Všechno se točí okolo touhy zůstat i v dospělosti tak trochu dítětem, uchovat si občas tu dětskou naivitu a představu dokonalého světa, kde je smrt jen další etapou na dlouhé cestě. Všechno je to navíc obalené správnou dávkou podivnosti, metafor a napětí. Ray Bradbury zachytil nejen své sny a posedlosti, ale také zobrazil moc, kterou v sobě mají slova.

  • Ray Bradbury: Temný karneval
  • Plus, 2018
  • Překlad: kolektiv
  • Obálka: Milan Malík
  • 344 stran, 349 Kč (v e-shopu Fantasye již za 314 Kč)
27. srpna 2019, Tereza Vršková

Temný karneval

Temný karneval
Vložit do pytle na zboží  Koupit 349 Kč 314 Kč