Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Bouřková fronta, Jim Butcher

Butcher Jim: Harry Dresden 1 - Bouřková fronta

Kdyby se klasik amerických drsných detektivek Phil Marlowe „narodil“ v žánru fantasy, možná by vypadal podobně jako Harry Dresden, čaroděj/detektiv, který v Bouřkové frontě, první knize série, pátrá po původci vražd spáchaných pomocí černé magie.

Třebaže je to kniha vtipná a humoru v ní není málo, působí dojmem velmi temným. Odehrává se převážně v noci, za počasí, které název shrnuje opravdu výstižně, příběh sám je syrový a ponurý a drsných scén je také dost. Taková fantasy noir. A ten humor je taky dost černý.

Harry Dresden je přesně ten typ hrdiny, jakého si musíte oblíbit. Věčný lůzr, který každou chvíli schytá nějakou ránu, ovšem v pravou chvíli dokáže nakonec vždy vytáhnout to správné kouzlo. Osamělý idealista, který by si určitě mohl žít líp, ale nad peníze staví morálku a zásady. K politování ve vztazích se ženami, dojemný v kontaktu s technikou, jež v jeho blízkosti vždy selhává. V některých situacích působí až směšně, ale uvnitř je nezlomný. Pohled jeho očí na obálce je více než výmluvný.

U jeho jména stojí v inzerátu ve zlatých stránkách „Čaroděj. Nacházení ztracených věcí. Paranormální pátrání. Porady a konzultace.“ Oddělení zvláštního vyšetřování policie v Chicagu si jej platí jako konzultanta v případech, které jsou označovány jako neobvyklé.

Případy se mu právě teď sejdou najednou dva. Klientku Moniku, jež potřebuje najít ztraceného manžela, si nemůže dovolit odmítnout už z toho důvodu, že je třeba občas zaplatit nájem a podobně. Stejně tak si nemůže dovolit odmítnout pomoc policii v případu milenců brutálně zavražděných na dálku pomocí magie. I proto, že se velmi rychle může sám stát hlavním podezřelým.

Neprozradím mnoho, když řeknu, že oba případy spolu souvisejí. Beztak to čtenář od začátku čeká. A Bouřková fronta naplní i ostatní čtenářova očekávání. Je v ní všechno, co jste měli rádi na těch dobrých oddechových knížkách, které jste už v životě četli. Drží se zavedených, časem prověřených a mnohokrát opakovaných schémat, ale když je vyplňuje po svém a originálně, je všechno v naprostém pořádku.

Hrdina se z lovce stává kořistí, pronásledují jej gangsteři i policajti, v patách má Strážce Bílé rady, která dohlíží na dodržování zákonů magie, navíc se dostává do hledáčku děsivého vraha. Vzrůstající napětí umocňuje fakt, že šance vyřešit případ a najít původce zla jsou značně časově omezené a blížící se smrt se zdá být nevyhnutelná. K tomu přesně odměřená dávka romantiky a tradiční vyvrcholení v podobě souboje tváří v tvář.

Vzhledem k tomu, že detektivek už bylo napsáno tolik a nejrůznější zápletky byly tolikrát omleté, v tomto směru už mnoho nového vymyslet nelze. Zasazení detektivky do žánru fantasy (či nějakého jiného žánru) také není žádná novinka a samo o sobě už to tedy není nijak extra originální. Zda tedy taková kniha uspěje, či nikoliv, záleží především na zpracování. A Butcher umí příběh podat opravdu nápaditě. Napínavě a vtipně. Není divu, že po Bouřkové frontě rozjel s postavou Harryho Dresdena celou sérii.

Součásti Bouřkové fronty by na první pohled mohly vypadat, že k sobě nebudou pasovat, ale přitom drží při sobě jako kameny mayské stavby. Sonda do duše čaroděje, vysvětlující pasáže o čarodějnictví a magii. Takřka klasická detektivka „drsného“ střihu. Mezi tím humorné pasáže (např. ty s duchem Bobem) a opravdu barvité akční scény, které si můžete rovnou promítat na domácím kině. K tomu pár receptů na lektvary.

Dohromady je to napínavá četba, ideální třeba na dovolenou, která pobaví nejen při prvním čtení. Pokud máte rádi detektivky a nevadí vám, že jsou zasazené do „nadpřirozeného“ prostoru, tak se prostě nespletete. Tahle má totiž duši.

Na závěr bych vás chtěl důrazně upozornit, abyste v žádném případě nezkoušeli uvařit lektvar lásky podle receptu ze str. 110 – 112. Chutná fakt hnusně a stejně nefunguje.

  • Jim Butcher: Bouřková fronta
  • vydal: Triton, Praha 2008
  • přeložil: Pavel Toman
  • obálka: Milan Fibiger
  • 360 stran / 289 Kč
24. července 2008, Vlastimil Vyplel

Diskuze k článku

Ad Bouřková fronta
sicco - 24. 07. 2008 10:42

Kdo je autorem obálky? Zdá se mi velmi povedená
RE: Ad Bouřková fronta
Sirius - 24. 07. 2008 11:12

můžeš hádat... kdo dělá obálky na kterých uvidíš slavné osobnosti ... že by Milan Fibiger? Ano, správně! Na týhle obálce je tentokrát Ralph Fines, který hraje Voldemorta v Potterovi.
RE: Kdo je autorem obálky?
Jan Vaněk jr. - 24. 07. 2008 12:39

Na úplném spodku stránky s recenzí (http://fantasya.cz/clanek/bourkova-fronta - v tom iframu v diskusích je to vynecháno), ještě pod "Diskuze k článku", je odkaz do zboží, kde bývá ilustrátor uveden.
RE: Ad Bouřková fronta
Jana677 - 24. 07. 2008 13:55

Obálka by byla povedená... kdyby tam zase nebyl detailně zpracovaný ksicht celebrity. Pořád tuhle strategii M. Fibigera nemůžu pochopit, proč to nemůže být obličej jen podobný tomuto (nebo jinému) herci - proč to musí být vždy do poslední tečičky okopírované z fotky?
no ještě štěstí, že ty filmové ksichty neznám, nej...
sicco - 24. 07. 2008 14:28

no ještě štěstí, že ty filmové ksichty neznám, nejsem moc filmař. Takže mi to vůbec nevadí
RE: RE: Ad Bouřková fronta
Dolmit - 24. 07. 2008 16:47

Když už tak Ralph Fiennes, ty střevo :-) Tohle není žádnej plešatej fráník a i ten se mimochodem píše jinak!
RE: RE: RE: Ad Bouřková fronta
Sirius - 24. 07. 2008 19:27

Sorry, Dolomity :-)
kniha se mi líbila, hlavne ten konec kdy bojuje s...
Antonín verich - 24. 08. 2010 09:47

kniha se mi líbila, hlavne ten konec kdy bojuje s Victorem mužen ze stínu.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Harry Dresden 1 - Bouřková fronta

Harry Dresden 1 - Bouřková fronta
289 Kč 260 Kč