Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Bonusové nakouknutí do Říše divů, A. G. Howard: Běsnění (Šepotání 4)

Howardová Anita: Běsnění

Alyssa porazila Červenou královnu a stala se právoplatnou vládkyní Říše divů. V závěrečné bitvě ovšem utrpělo nejvíce škody její srdce, které bylo rozpolcené mezi světem lidí a světem podsvětníků. Aby se vyléčilo, bylo nutné, aby jeho majitelka prožila plnohodnotné životy v obou světech. Alyssa proto odešla se svými rodiči a Zachem domů, aby se následně po jejich smrti odebrala do králičí díry a prožila svou nesmrtelnost na červeném trůně po boku Morfea. Co se ale přesně po jejím návratu mezi lidi dělo? A jak Říše divů vypadala ještě před jejím narozením?

Běsnění je povídkovým souborem doplňujícím původní trilogii ze všech možných úhlů. V první povídce se čtenáři setkají se vzpomínkami Alison a Thomase, rodiči Alyssy, díky nimž se dovědí něco málo o Alisonině těžkém dětství, jejím setkání s Morfeem, touze po koruně, ale hlavně o nalezení jejího budoucího muže Thomase chyceného ve snové pavučině Druhé sestry. On sám se se čtenáři podělí o vzpomínku z vlastních dětských let a ukáže jim, jak byl Druhou sestrou vlastně polapen.

Druhá povídka patří Zachovi. Jeho protivník v lásce Morfeus se totiž pokouší vypátrat jeho slabé stránky, které by proti němu mohl použít, a tak nastoupí do vlaku vzpomínek, aby si prohlédl ty Zachovy a nalezl na něj páku. Čtenáři se proto prostřednictvím Morfeových očí podívají do Zachovy hlavy a prohlédnou si tři různé vzpomínky na Říši divů z jeho pohledu. Také vůbec poprvé zjistí, jak svou návštěvu mezi podsvětníky prožíval a jaké city k Alysse a Morfeovi po celou dobu choval.

Třetí povídka je nejdelší, zabrala si pro sebe více než polovinu knihy. Je totiž ještě navíc rozdělená na dvě části. Zatímco v té první se čtenáři dovědí, jak se Alysse žilo po boku Zacha v lidském světě, v té druhé se vrátí zpět do Říše divů a mrknou se na Alyssin návrat mezi podsvětníky po tom, co v lidském světě prožila plnohodnotný život a následkem stáří ztratila svého milovaného manžela. Třetí povídka tak v podstatě ukazuje život Alyssy jako ženy svých obou osudových mužů a matky dětí, které jim oběma dala.

Anita Grace Howard v pěti bodech

  1. Žije spolu s rodinou v Texasu.
  2. Je vdaná a má doma dva dospívající teenagery.
  3. Vlastní dva labradorské retrívry.
  4. Věnuje se jízdě na kolečkových bruslích, lyžování, cyklistice a zahradničení.
  5. Její nejoblíbenější knížkou, kterou miluje od dětství, je Alenka v Říši divů.

Běsnění je skoro až povinností pro všechny fanoušky autorčiny trilogie Šepotání. Nejenom že se díky tomuto bonusovému svazku zase na chvíli vrátí do své oblíbené série, ale především se dozví spoustu informací navíc, které pro ně doteď byly jednou velkou neznámou, nebo si přečtou o chvílích, o kterých už z minulých dílů věděli, jen je tentokrát dostanou na talíři v mnohem podrobnější a rozšířenější podobě.

Vzhledem k tomu, že se jedná pouze o povídky, které mají čtenářům trochu (nebo taky trochu víc) rozšířit obzory a dopřát hlavním i vedlejším postavám šťastné konce, nejedná se o tak akční díl, jakými byly ty předchozí. Běsnění má především dojímací funkci a hraje svým čtenářům na city. Je ovšem nutno podotknout, že se mu to daří, a to velké množství happy-endů, odchodů a příchodů hrozí rozplakat nejednoho fanouška. A ti, co u knih zásadně nebrečí, budou zaručeně během čtení alespoň pořádně naměkko.

Pokud se tu najdou i tací čtenáři, kteří si řeknou, že jim stačí pouze původní trilogie a bonusové povídky k životu nepotřebují, musí si však zodpovědět jednu důležitou otázku. A to zda se světem Říše divů chtějí už definitivně skončit, anebo by se do něj zase jednou rádi vrátili. Autorka se totiž hned v úvodu zmiňuje o slibu, že toho jednou bude víc. Je tedy velmi pravděpodobné, že se Běsnění časem stane prologem pro Alyssiny další příhody v roli nové královny.

  • A. G. Howard: Běsnění (Šepotání 4)
  • CooBoo, 2016
  • překlad: Magdaléna Stárková
  • obálka: Nathalia Suellen
  • 312 stran, 299 Kč (v e-shopu Fantasye již za 269 Kč)
25. listopadu 2016, Adéla Kolářová

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Běsnění

Běsnění
299 Kč 269 Kč