Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Bohové a monstra – zakončení epické série!, Shelby Mahurin: Bohové a monstra (Holubice a had 03)

Shelby Mahurin: Bohové a monstra

Láska i hory přenáší a překoná všechny nástrahy, ale co když to tak není? Pouto Lou a Reida je silné, dokázali se znovu spojit, i když jim osud házel klacky pod nohy. Teď se však cosi změnilo, protože Loise pohltili démoni, kteří se z ní snaží vyhnat i ten kousíček světla, který v ní zbyl. Blíží se válka, krev poteče proudem, umřou milióny nevinných pro to, aby si bohatí namastili kapsy a ukojili své mocenské choutky. Čarodějnice a jejich lovci se připravují na vzájemný střet, který se navždy promítne do historie a změní uspořádání dosavadního světa. Magie existuje, je mezi námi a dere se na výslunní.

Reid stojí před těžkou volbou, všechno, co dosud znal je prasprostou lží, kterou mu dnes a denně vtloukali do hlavy. Konečně potkal svou pravou identitu, nalezl přátele, i svou jedinou a nastávající, s níž by chtěl strávit zbytek svého života. Jenže teď si musí zvolit stranu, bude bojovat za neexistující ideály, nebo se obrátí zády k těm, kdož mu dříve dali domov a po boku svých druhů se pokusí změnit dosavadní poměry k lepšímu.

Bohové a monstra jsou závěrečným dílem původní duologie, která se nečekaně rozrostla o další díl. Shelby Mahurin již na první dobrou láká své příznivce na působivé, do detailů vyvedené obálky knih, které se budou nádherně vyjímat ve vaší sbírce. Nutno podotknout, že ani obsah není špatný, byť je na něm poněkud „umělé natahování“ příběhu trochu znát, a tak budete mít zejména zpočátku trochu problém se do knížky plně ponořit. Na rozdíl od poměrně svižného počátku série se tu čtenáři setkají s poměrně obšírným popisem takřka čehokoli, mnohdy jsou tyto popisné pasáže natolik zdlouhavé, že zaberou i více než jednu stránku. Tento koncept tak zdaleka nemusí padnout každému do noty.

Ovšem kromě popisů tu vše zůstává při starém. A to myšleno v dobrém – zejména Lou a její kousavé hlášky, včetně opravdu originálního smyslu pro humor vás nejednou vystřelí ze židle. Budete se u jejích pasáží příjemně uculovat a někdy se dokonce až za břicho popadat. Skvělé jsou i epické akční pasáže, které si zaručeně užijete. Autorka si navíc pro své fanoušky přichystala i pár opravdu nečekaných zvratů.

Shelby Mahurin v pěti bodech

  1. Vyrostla na malé farmě v Indiáně, poblíž tohoto místa žije dodnes.
  2. Už od raného dětství měla bujnou představivost, kterou v dospělosti promítla do své tvorby.
  3. Pokud zrovna nepíše, holduje seriálu Kancl a obsedantně pročítá Twitter.
  4. Má dvě polodivoká batolata, manžela, kočku a dva psy.
  5. V dětství ráda hrála hru „co by, kdyby“. Miluje ji dodnes, ráda ji promítá do slov, a formuje tak své příběhy.

Skvělé je, že čtenáři mají v závěrečném díle možnost celý svět podrobně prozkoumat a dostat se i do míst, která jim byla dříve zapovězena. Těšit se můžou i na podvodní dimenzi, která se hemží medúzami, či chobotnicemi na vodítku. Zkrátka a dobře, magické národy nadchnou, stejně jakožto i autorčin cit pro detail, protože všechno, co v průběhu své trilogie předkládala, do sebe v konečném důsledku nádherně zapadne. Zakončení je sice trochu předvídatelné, ale ve výsledku to ničemu nevadí. Naproti tomu z epilogu se stane doslova slzavé údolí, tak nádhernou „třešničku na dortu“, aby člověk pohledal.

Ve své podstatě tento počin představuje opravdu kvalitní fantasy pro mladé dospělé, které ocení jak staří mazáci, tak i někdo, kdo s tímto žánrem teprve začíná a činí v něm teprve svoje první krůčky. Díky sympatickým pilotním i vedlejším protagonistům nebudete mít problém si dílo náležitě užit. Kromě ryzí fantastiky tu navíc natrefíte i na špetku romantiky, která všechno krásně oživuje a usazuje do určitého rámce.

  • Shelby Mahurin: Bohové a monstra (Holubice a had 03)
  • CooBoo, 2021
  • Překlad: Petra Badalec
  • 528 stran
25. července 2022, Anastasja Višťalová