Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Bleach 5: Rozcvičená pravá ruka obra slibuje akční jízdu, Tite Kubo: Rightarm of the Giant (Bleach 5)

Kubo Tite: Bleach 5

Pátý svazek mangy Bleach s sebou přináší další zápletku a s ní logicky i problém, který je třeba vyřešit. Urjú Išida versus Ičigo Kurosaki v souboji na život a na smrt proti mnoha desítkám hollow. Kdo z nich má šanci zabít více těchto démonických duší a kdo nakonec zvítězí?

Ičigo čelí nelehké zkoušce. Postavit se svému protivníkovi a soupeřit s ním o své postavení nebo vše nechat plavat? V případě rudovlasého klučiny nelze nechat plavat nic, ani tu nejmenší prkotinu, a tak je boj přímo nasnadě.

Soutěž o to, kolik hollow každý z chlapců dokáže zabít, začíná. Do města přicházejí desítky zkažených duší a Ičigo jde v prvé řadě ochránit svoji rodinu. S hollow se však, i když je téměř vůbec nevidí, musí vypořádat i Ičigovi nejbližší – Tacuki, Orihime a Chad.

Chadovi se při prchání od svého protivníka připlete do cesty Ičigova sestra Karin, kterou se tento svalovec od neznámého nebezpečí snaží držet dál. Orihime s Tacuki v areálu školy čelí dalšímu z hollow, jenž skrze svá semínka ovládá lidi, pomocí nichž bojuje. Každý z přátel musí čelit neviditelnému zlu a vypořádat se s ním jakýmkoliv způsobem a za jakoukoliv cenu, i kdyby to mělo znamenat odhalení jejich skrytých schopností…

Více akce, více překvapení

Pátý Bleach oproti předchozímu dílu zvyšuje míru akce a napětí a vyvažuje tak její absenci v předchozím díle Quincy Archer Hates You. Příběh tak opět dostává grády a velmi dobře se rozjíždí. Tite Kubo však tuto hladinu nezvyšuje postupně, nýbrž náhle a nečekaně, jako by chtěl položit jakýsi mezník mezi nudnou pasáží představující čtvrtý díl a adrenalinem nabitý pátý svazek.

Tite Kubo v pěti bodech

  • Živí se jako japonský kreslíř manga komiksů.
  • Pro tuto kariéru se rozhodl po přečtení mangy Saint Seiya ve svých sedmnácti letech.
  • Mimo Bleach, díky němuž je tak slavný, má na svém kontě i mangu jménem Zombiepowder.
  • Ta byla otištěna v časopise Weekly Sh?nen Jump, kde se pravidelně objevuje i Bleach.
  • Zajímá se o Španělsko a přitahuje ho španělština, protože mu přijde okouzlující.

Kromě akce však přibývá i větší počet typicky ironicky vtipných – mnohdy velmi vysoko nadnesených – situací, k nimž dochází zcela pravidelně a kterých čtenář nalezne v každé kapitole hned několik.

Objevují se i další aspekty. Kupříkladu po emotivní stránce je Rightarm of the Giant opět o něco vyspělejší a procítěnější než jeho předchůdci (vyjma třetího svazku, jenž byl opravdu velmi citově založený, a v tomto směru ho prozatím nic nesesadilo z trůnní pozice).

Bleach bez Ičiga Kurosakiho?

Je vůbec možné, aby se příběh z velké části v klidu obešel bez svého hlavního hrdiny? Pátý Bleach ukázal a potvrdil, že jistě ano. Stačí se plně zaměřit na vedlejší postavy, nechat čtenáře, aby si je oblíbil a aby toho nebylo málo, přidělit i jim nějaké super schopnosti či nadpřirozenou sílu. Čtenář tak má možnost sblížit se i s dalšími osobnostmi, kterým by se v budoucích dílech mohlo dostat více prostoru.

Konec dobrý, všechno dobré aneb Všichni jsou teď superhrdinové

Z celé mangy je cítit klišovitost na kilometry daleko. Jakmile se čtenář přehoupne přes první polovinu svazku, musí se díky nově nabité Chadově schopnosti potěšeně usmát a s chutí se pustit do nadcházejících stránek. Když však svojí skrytou sílu objeví i Orihime, zůstává místo leda tak pro zklamaný povzdech. Čtenářovi se může dostat pocitu, že snad ve všech okolo dřímá nějaká super síla a s takovou bude zabíjení hollow celkem hračka.

Je to škoda, Tite Kubo Bleach opět posunul mírně vpřed, ale v konečném důsledku se zdají hrdinové neporazitelní, což ubírá na realističnosti dí­la.

  • Tite Kubo: Rightarm of the Giant (Bleach 5)
  • Crew, 2013
  • překlad: Anna Křivánková
  • obálka: Tite Kubo
  • 192 stran, 189 Kč (v e-shopu Fantasye již za 170 Kč)
24. března 2013, Vojtěch Hamerský

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Bleach 5

Bleach 5
Vložit do pytle na zboží  Koupit 229 Kč 206 Kč