Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Bitevník Cherie Priestové spojuje western, postapo a steampunk. Funguje to dokonale, Cherie Priest: Bitevník (Mechanické století 3)

Priestová Cherie: Mechanické století 3 - Bitevník

Milovníci ozubených koleček se můžou radovat. China Miéville a Scott Westerfeld totiž nejsou jediní, kteří na našem trhu zaplňují díru po žánru jménem steampunk. Po výborném Zemětřasu a dobré Clementine se opět vrací i Cherie Priestová , tentokrát s románem jménem Bitevník.

O kráse steampunku se u nás přesvědčil už nejeden čtenář. Jak vyplývá z názvu, tenhle žánr vystihuje především pára a vše, co s ní souvisí: parní stroje, šílení vědátoři nebo vzducholodě. Nejčastěji se spojuje s viktoriánskou Anglií, není to ovšem podmínkou.

Bitevník představuje tu pověstnou výjimku, která potvrzuje pravidlo. Příběh románu je totiž zasazen tam, kam příběhy ostatních knih ze série Mechanické století, a čtenář tak opět zavítá do Ameriky v alternativní historii, kde mezi sebou Unie a Konfederace válčí mnohem déle než ve skutečnosti. A právě v tomto světě, konkrétně ve vojenské nemocnici v Richmondu pracuje Vinita Lynchová, které nikdo neřekne jinak než Mercy.

Hned v úvodu se hlavní hrdinka dozvídá o tragické smrti svého manžela v zajateckém táboře a o zranění svého otce, který si ji přeje vidět. A protože ji v nemocnici vlastně nic nedrží, vydává se na cestu za ním. On je ovšem v Seattlu, na druhé straně kontinentu, a Mercy tak bude muset překročit frontu a urazit stovky mil. Z peněz, které si našetřila, si koupí lístek na vzducholoď a vydá se na cestu, na niž, stejně jako čtenář, jen tak nezapomene.

Bitevník se rozjíždí pomalu. Změna nastává až v momentě, kdy se Mercy dostane do St. Louis, odkud vede dál jediná cesta – po železnici s unionistickou válečnou lokomotivou jménem Bitevník. O civilním účelu této cesty má už od začátku spousta pasažérů pochybnosti a ta správná zábava začíná právě ve chvíli, kdy Mercy nastoupí. Ne, že by zbytek knihy byl špatný, události na palubě Bitevníku ovšem zastiňují zbytek knihy.

Cherie Priestová v pěti bodech

  • Narodila se v roce 1975 na Floridě v USA.
  • Debutovala v roce 2005 románem Four and Twenty Blackbirds.
  • Od té doby má na kontě již přes dvanáct knih.
  • Její nejúspěšnější knihou je Zemětřas (Boneshaker), který vyhrál několik cen, mezi jiným Locus za nejlepší science fiction. Byl nominován na ceny Nebula a Hugo a přeložen do devíti jazyků.
  • V roce 2006 se vdala za svého dlouholetého přítele Arica a spolu s jejich černou kočkou Spain (Španělsko) se přestěhovali do Seattlu. Na počátku roku 2012 si koupili krásný domek v Tennessee, ale už v květnu se stěhovali zase zpátky.

Porovnávat Bitevník s Clementine, která představovala vlastně jen takové čtení na jedno odpoledne, nemá smysl. Zajímavěji spíš vypadá při duelu se Zemětřasem, první knihou série. Oproti němu se v Bitevníku občas vytrácejí postapo a steampunkové prvky a příběh často plynule přechází do westernu. Ovšem nakonec ani milovníci postapokalyptického žánru nepřijdou zkrátka.

Vzhledem k zasazení do stejného světa, se v knize nachází i odkazy na události či postavy z jiných děl Cherie Priestové. Už jen jméno hlavní hrdinky, Vinita Lynchová, dokáže čtenáři předchozích příběhů vykouzlit úsměv na tváři, jak mu pomalu dochází autorčin záměr. Na druhou stranu není tato znalost podmínkou a tomu, kdo neměl tu čest s předchozími díly, rozhodně zážitek nezkazí.

Jak je u série zvykem, kniha opět neobsahuje žádné vnitřní ilustrace, i když tentokrát se ta titulní opravdu povedla. Je doslova jako zjevení z nebes a ani nevadí, že vyobrazuje mechanického chodce, který vlastně v příběhu nehraje nijak podstatnou roli. Čtenáři by možná také ocenili nějakou pořádnou mapu, protože ne každý si dokáže zpaměti vybavit všech padesát amerických států, z nichž je nemalé množství zmíněno při popisu cesty.

Sečteno a podtrženo, Bitevník má co do sebe. Přes trochu pomalejší rozjezd nabírá spád a finále opravdu stojí za to. Nejedná se o čistokrevný steampunk, western ani apokalypsu, pokud ovšem máte alespoň jeden z těchto žánrů rádi, koupě rozhodně litovat nebudete. Další díl série Mechanické století jménem Ganymédes by měl vyjít co nevidět.

  • Cherie Priest: Bitevník (Mechanické století 3)
  • Triton, 2012
  • překlad: Zdeněk Uherčík
  • obálka: Jon Foster
  • 344 stran, 299 Kč (v e-shopu Fantasye již za 269 Kč)
2. ledna 2013, Jan Holan

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Mechanické století 3 - Bitevník

Mechanické století 3 - Bitevník
299 Kč 269 Kč