Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Bestie: Jakub Ćwiek se vrací do Grimm City, Jakub Ćwiek: Bestie (Grimm City 2)

Ćwiek Jakub: Grimm City 02: Bestie

Jakub Čwiek se vrací do Grimm City, města prolezlého zločinem a špínou. Města, kde se ukrývají lidské bestie a obyvatelé jsou kvůli tomu nuceni žít ve strachu a nejistotě. Naštěstí jsou tu poslední spravedliví – hrstka nezkorumpovaných policajtů a lidový soudce. Bude to však stačit k zastavení hrozící exploze násilí?

I druhá návštěva Grimm City, jak sám obal naznačuje, si pomyslně vystačí se třemi barvami – černou, bílou a krvavě rudou. Bestie na sebe bere podobu atmosférické noirové detektivky, která je sice proložena fantastickými prvky, ale nijak na nich nestaví.

Bestie, spousta bestií

Přiléhavý je i název knihy – je totiž plná bestií. Ale ne takových, jaké si představí milovník fantastiky – jedná se o ryze lidské bestie. Asi nejuchopitelnějším příkladem bude masový vrah zvaný Drvoštěp, jehož řádění začne v ulicích v naprosto nevhodnou dobu. Tedy, ona na masové vraždění není vhodná doba nikdy, ale tentokrát má Grimm City mnohem větší problém. Je zavražděna hlava jedné ze znepřátelených rodin místních mafiánů a justice má před sebou jeden z největších soudních procesů poslední doby. To, že dopadne vraha podezřele rychle, nevěští nic dobrého, stejně jako hrozící válka gangů, proti které je nějaký Drvoštěp maličkostí.

A do třetice je tu ještě jedna bestie, nebo spíše Bestie. Tak se totiž přezdívá bývalému boxerovi, který je samozvaným strážcem spravedlnosti a respektovaným ochráncem chudých a utlačovaných fungujících tam, kam policie raději nepáchne. I chudinské čtvrti potřebují svého hrdinu a i hrdina musí často dělat těžké volby.

Ačkoliv je Bestie druhým pokračováním, na první díl příliš nenavazuje. Sice zde najdete některé známé postavy a motivy, ale v podstatě se dá číst i samostatně. Vše důležité si snadno domyslíte nebo je vám to připomenuto. Narozdíl od svého předchůdce se děj Bestie odehrává v delším časovém úseku, což koresponduje s nastíněnými zápletkami – chytit vraha během pár dnů nebo shromáždit důkazy v soudním monstrprocesu si nějaký čas vyžádá. Díky prvku času dokáže vnést Ćwiek do děje napětí, zoufalství a několik zajímavých objevů, které detektivům pořádně zamotají hlavy.

(Výsledkem je opravdu temná detektivka s řezavou, neodbytnou atmosférou. Tři téměř nezávislé dějové linie jsou jasně oddělitelné a autor čtenáře nezkouší z pozornosti – vše podává přehledně a pochopitelně.

Šance (opět) nevyužitá

Již několikrát tu padlo slovo fantastika. Ano, Bestie má zajímavé fantastické prvky. Předně – celé město Grimm City stojí na pozůstatcích poraženého obra. Tento fakt a s ním spojená mytologie je sice v knize mnohokrát zmiňována, ale opět nedojde k žádnému „praktickému využití“. Takže je tu zase „jen“ detektivka ve zvláštním prostředí. Tečka. A přitom ten nevyužitý potenciál…

Sympatické je, že ani napodruhé neupustil Ćwiek od své hravosti, a dokázal do textu propašovat pohádkové motivy. Nejspíš je to setrvačnost příběhů, které chtějí být vyprávěny a mají tendenci končit šťastně? Kdo ví. Ale co by člověk mohl čekat ve městě, kde je bůh pojmenován Vypravěč, že? Každopádně je sympatické, že i v černočerné atmosféře dostává prostor trocha hravosti a nápaditosti.

Za zmínku stojí i poutavý styl vyprávění a především velmi impresivní popisy. Město doslova ožívá před očima a odhaluje svá temná zákoutí. Nezaostávají ani postavy – nechybí jim osobitost ani charisma. I napodruhé musíme pochválit překlad Roberta Pilcha, který dal příběhu tvář.

Přepnutí pohledu více mimo detektivní práci knize prospělo. Dává jí mnohem osobnější rozměr, dostává do ní emoce a vypjaté situace, které by ve zdech policejní kanceláře nebyly možné. A text vás na mnoha místech nutí přemýšlet o bestiích v různých kontextech. Autor si se čtenářem doslova pohrává, láká ho k unáhleným závěrům a odsudkům, nebo naopak ukazuje těžko uvěřitelnou pravdu.

Snad jediným problém je přesně říct, komu je Bestie určená. Pro milovníky fantastiky je v ní fantastických prvků pomálu a nejspíš je neuspokojí. Milovníkům ryzích detektivek bude nejspíš fantastika překážet… Ale to nic nemění na tom, že i druhý návrat do města, kde z nebe padají saze a hnus a špiní oblečení i duše jeho obyvatel, je zdařilou knihou.

  • Jakub Ćwiek: Bestie (Grimm City 2)
  • Argo, 2021
  • překlad: Robert Pilch
  • 328 stran, 448 Kč (v e-shopu Fantasye již za 403 Kč)
6. července 2022, Martin Bečvář

Grimm City 02: Bestie

Grimm City 02: Bestie
Vložit do pytle na zboží  Koupit 448 Kč 403 Kč