Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Batman Detective Comics potřetí. Dva tučňáci na jednom smetišti, John Layman, Jason Fabok: Imperátor Penguin (Batman Detective Comics 3)

Layman John: Batman Detective Comics 3 - Imperátor Penguin

Když se sejdou dva kohouti na jednom smetišti, nekončívá to většinou láskyplným bratrským objetím. A když se na tomtéž smetišti, říkejme mu třeba Gotham, sejdou dva tučňáci, efekt se jen znásobí. V nejnovějším pokračování Batman Detective Comics se nehraje o nic menšího, než je Penguinovo zločinecké impérium.

Kdyby si Joker založil facebookový profil, měl by více fanoušků než Mark Zuckerberg. Takhle se však jeho přívrženci a obdivovatelé musejí spokojit s tím, že se v převleku za šašky a klauny potulují ulicemi a tropí hlouposti, aby se svému nedostižnému idolu alespoň trochu přiblížili. Batman si je však dobře vědom toho, že i drobní škůdci mohou způsobit obrovské škody.

Mocný magnát Oswald Cobblepot se v anketách oblíbenosti tradičně umísťuje až někde na chvostu pomyslné tabulky. To by teď gothamský milovník deštníků rád změnil. Finanční prostředky by na to Penguin měl, bude však také potřeba vytlačit z výsluní toho nafoukaného miliardáře Bruce Waynea. A ukazuje se, že to nebude vůbec snadné. Wayneovi totiž kryje záda zdánlivě všudypřítomný Batman.

A do třetice všeho prohnilého: Ignatius Ogilvy, Cobblepotův ctižádostivý asistent, má s Penguinovým impériem vlastní velkolepé plány. Ve své mocenské hře sám sobě přidělil roli vpravdě královskou. Coby Emperor Penguin (tučňák císařský) hodlá Ogilvy zkřížit deštníky se svým bossem a jednou provždy jej vyšachovat z gothamské šachovnice. Na čí stranu se Batman v tomto střetu přikloní?

Střídání znavených stráží

Střídání stráží. Právě tímto souslovím by bylo možné označit nejen jednu ze zmiňovaných dějových linek nového Batmana, ale též zákulisní škatulata, kvůli nimž se s Detective Comics po minulé sezóně rozloučil scenárista Tony S. Daniel. Rozjeté série, kterou Daniel také ilustroval, se proto ujali John Layman a Jason Fabok. Prospělo jí to?

Jejímu scénáři určitě. Zatímco Daniel se zejména v druhém svazku Zastrašovací taktiky tak trochu plácal od ničeho k ničemu, nabízí Layman už od prvních stránek nelítostný souboj o moc, který navíc vhodně doplňují jednotlivé minipříběhy vedlejších postav. Kromě toho se mu do nového komiksu podařilo propašovat nespornou dávku humoru a nadsázky – vzpomeňme třeba nápaditou úvodní pasáž knihy –, a to se vždycky cení.

John Layman v pěti bodech

  1. John Layman je u nás prakticky neznámý americký scenárista a letterer.
  2. Pracoval jako redaktor ve WildStormu, odnože nakladatelství DC.
  3. Za nekonvenční komiksovou sérii Chew (2009-souč.) si vysloužil zatím dvě Eisnerovy ceny.
  4. V nakladatelství Marvel si osahal třeba X-Mana Gambita či Fantastickou čtyřku.
  5. Batman Detective Comics byl Laymanovou první prací pro nakladatelství DC. Podílel se na něm zhruba rok a půl (2012–2014), než se přesunul k novince Batman Eternal (2014-souč.).

To přirozeně neznamená, že by se z Batmana stal humorný strip nebo snad dokonce psychologický pamflet. Imperátor Penguin je především akčním komiksem, v němž Batman jako vždy svádí úporný boj se zločinem. A Laymanovi se daří čtenáře zaplavit potřebnou dávkou napětí, neboť ani stálice Bruce Wayne či Oswald Cobblepot si v jeho Gothamu nemohou být ničím jisté. S každým novým oknem mohou být ve městě nastoleny nové pořádky, lépe řečeno jej může ovládnout nová forma chaosu.

Ten správný dravčí vzhled

Grafickou stránku ústředního děje, v němž kromě Batmana a dvou tučňáků figuruje též svůdná kráska Poison Ivy, nese na bedrech Jason Fabok. Ten možná není tak skvělý kreslíř jako Tony S. Daniel, ale s přidělenou rolí se potýká důstojně. Zejména Penguinovi a jeho sokovi Ogilvymu vtiskl Fabok ten správný dravčí vzhled, díky čemuž mu lze odpustit i to, že komiksu jinak chybí vizuálně mimořádné scény. Alespoň tedy recenzentovi neutkvěla žádná v paměti.

Celkově je však Imperátor Penguin povedený komiks, který po vlažnějších Zastrašovacích taktikách vrací sérii Detective Comics zpátky do hry. Laymanovým postavám, třebaže zůstávají pevně ukotveny ve svých tradičních rolích, nechybí potřebná motivace, a Fabok to vše lisuje do přijatelné mainstreamové podoby. Příjemná akční oddechovka, kterou byla radost číst. Přejme si, ať si Laymanův scénář v dalších číslech udrží alespoň tutéž úroveň.

  • John Layman, Jason Fabok: Imperátor Penguin (Batman Detective Comics 3)
  • BB art, 2014
  • překlad: Petr Zenkl
  • 192 stran, 399 Kč (v e-shopu Fantasye již za 359 Kč)
24. ledna 2015, Jakub Ehrenberger

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Batman Detective Comics 3 - Imperátor Penguin

Batman Detective Comics 3 - Imperátor Penguin
399 Kč 359 Kč