Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Barva masky Harlekýna rozhodne o osudu lovkyně upírů Anity Blakeové, Laurell K. Hamiltonová: Harlekýn (Anita Blakeová 15)

Hamiltonová Laurell K.: Anita Blakeová 15 - Harlekýn

Spojení Vládce města St. Louis a Anity Blakeové bylo pro ostatní vždy něčím jedinečným. Ale jejich společná vzrůstající moc teď vzbuzuje zájem dokonce i za oceánem, kde sídlí tradiční mocenská základna veškerého upírstva a spolu s nimi i tajemná společnost Harlekýnů, která dokonce i vyšším upírům nahání hrůzu.

V kanceláři oživovatelky mrtvých a upířího kata Anity Blakeové se objevil nečekaný host a to samo už je známkou toho, že se děje něco nekalého. Malcolm je vůdcem Církve věčného života, která porušuje tradice upířích společenství a ve městě Malcolmovi příslušníci přežívají jen díky benevolenci Vládce města Jean-Clauda. Teď se však zdá, že členové církve začali dělat neplechu a federální šerif Blakeová se chystá k popravě. Jenže… Malcolm tvrdí, že za smrtí lidí stojí někdo jiný. Mocnosti, jejichž jméno se bojí vyslovit dokonce i ti nejsilnější upíři.

Anita Blakeová je dnes už kultovní urban fantasy sérií, v níž se představila unikátní hrdinka, která věděla, co od života chce a jak toho dosáhnout. Lovkyně upírů, nekromantka a drsná holka, jejímž heslem bylo: „Já s upíry nechodím, já je zabíjím.“ A díky tomu se proslavila. Jenže to už dávno není pravda.

Laurell K. Hamiltonová v pěti bodech

  1. Hamiltonové se narodila roku 1963 v malém Heber Springs ve státě Arkansas, ale většinu dětství strávila v městečku Sims v Indianě.
  2. V šesti letech ztratila matku při automobilové nehodě a její výchovu převzala babička.
  3. Její první román Nightseer byl spíše tradiční fantasy s elfy, trpaslíky a draky.
  4. První krátký příběh o Anitě napsala koncem 80. let. Její svět a postavy byly vystavěny mnohem dřív, než se slovo „paranormal“ stalo nakladatelským výrazem.
  5. Hamiltonová kromě série o Anitě také píše sérii o Meredith Gentry, soukromé vyšetřovatelce, která je zároveň princeznou Říše kouzel. Série vychází v češtině u nakladatelství Epocha.

Ze série se stala regulérní paranormální romance a z upíří popravčí žena ovládaná mocnou sexuální magií, která jí dodává stále nové a nové síly, ale zároveň nutí mít na každém prstu hned několik milenců – kdo by je byl schopný spočítat, měl by dostat metál. I sama Anita s tím občas mívá problémy.

Nestačí, že díky ardeur musela do svého lože přizvat kromě mužů, které miluje – a že ani těch není málo – i další „potravu“, na níž se bude pomocí vášně a sexu živit. Nedávno totiž zjistila, že síla v jejím těle si žije prakticky vlastním životem a přitahuje k sobě další potencionální partnery, které svým způsobem také ovlivňuje. A není jediná, kdo si toho všiml.

V koalici kožoměnců, která vznikla za účelem podpory několika dlačích skupin ve městě, vzrůstá napětí, protože některé skupiny měňavců se cítí odstrčeny. Jean-Claude a Anita jsou připojeni triumvirátem moci k Anitinu bývalému snoubenci Richardovi, vlkodlačímu králi. Zároveň se Anita stala alfou leopardodlaků a k tomu získala dokonce i krále, spolunocležníka a milence v jednom, Micaha. I hyenodlaci našli své místo v mocenské struktuře, když se stali zvířaty na zavolání Jean-Claudova zástupce Ashera. Ti všichni můžou rozhodovat, co se ve městě stane. Ale co ostatní? Ti si to nenechají líbit.

„Možná to není láska, ale pokud jste nikdy necítili nic silnějšího, jak poznáte rozdíl?“

Láska, sex a trápení. Asi tak, jako název rubriky časopisu pro ženy by se daly jednoduše shrnout poslední knihy ze série Anita Blakeová, když si k tomu trápení čtenář přidá krev, násilí a hromadu sprostých slov. Hlavní slovo má však ten sex… barvitý, někdy až přespříliš, protože jednotlivé akty jsou schopny zabírat i několik desítek stran knihy, nápaditý, vášnivý a občas brutální. A když zrovna Anita s někým nespí, tak o sexu přemýšlí, a když o něm nepřemýšlí, tak o něm mluví společně s jedním ze svých milenců a hraje si na sexuální poradnu na motivy Oprah. Koneckonců celá kniha je v podstatě o dlouhých, ale nic neřešících dialozích mezi Anitou a… kýmkoli.

Faktem však je, že svět, který autorka kdysi vytvořila, oplývá mnohým a většina z toho má stále velký a nevyužitý potenciál. A samotný Harlekýn je posunem k lepšímu, protože se do středu pozornosti opět nenápadně posouvá příběh. Laurell K. Hamiltonová dokazuje, že není jen autorkou, která se přes neuvěřitelnou čtivost svého psaní neustále opakuje a má nejspíš nějakou skrytou obsesi v popisování oblečení svých hrdinů, ale i někým, kdo ještě dokáže zamíchat kartami. S Anitou to nejde jen tak vzdát.

  • Laurell K. Hamiltonová: Harlekýn (Anita Blakeová 15)
  • Epocha, 2014
  • překlad: Dominika Moulíková
  • obálka: Jakub Jíra
  • 416 stran, 349 Kč (v e-shopu Fantasye již za 314 Kč)
26. července 2014, Nela Libovická

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Anita Blakeová 15 - Harlekýn

Anita Blakeová 15 - Harlekýn
Vložit do pytle na zboží  Koupit   349 Kč