Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Bakly - Anděl bez slitování, Miroslav Žamboch

Žamboch Miroslav: Bakly - Anděl bez slitování

Válka je na spadnutí a všichni, včetně crambijského císaře, se snaží co nejlépe vyzbrojit. Nejde však tolik o vojenskou výbavu jako spíš o nadané lidi, pracující na jedné nebo na druhé straně.

Císař proto pročesává venkov. Jeho lidé ale narazí na Baklyho dceru, a to se jim zle vymstí…

Celý příběh se točí kolem událostí v jedné malé vesničce, kam komando císaře dorazilo. Shodou okolností se tam nacházejí i Suzi a Tomáš, nadaný chlapec, jehož verbíři touží dostat. Suzi se s ním pokusí utéct, ale nepočítá s tím, že jsou do akce zapojeni i císařští čarodějové.

Samotný Bakly se v knížce výrazněji projeví až ke konci. Vynahradí si to ovšem brutalitou sobě vlastní.

Žamboch zde opět bravurně vystihl Baklyho schopnost přežít a vytěžit ze situace co nejvíc, ale také paradoxně jeho lhostejnost k životu, kterou však ve svůj prospěch dokáže využít rovněž. Všechno už ztratil a jediné, na čem mu záleží, je budoucnost jeho dcery Suzi.

Příběh navazuje na předchozího Baklyho z této tritonské minisérie, ale částečně i na jiné povídky.

Netroufám si spekulovat, jestli se ještě někdy sejdou Koniáš s Baklym. Z toho, jak se události na Kontinentě vyvíjí, by se dalo soudit, že to není nemožné.

Novela je plná emocí a při některých scénách jsem skoro atakoval světový rekord v zadržení dechu. Zároveň je velmi čtivá a člověk se dostane na konec mnohem dřív, než by si přál.

Nezbývá než si počkat na dalšího Baklyho, který s vervou sobě vlastní rozežene šedivou clonu skutečného světa okolo mě a já budu opět přihlížet jeho soubojům, ve kterých nemá s nikým slitování.

  • Miroslav Žamboch: Bakly – Anděl bez slitování
  • vydal: Triton, Praha 2006
  • obálka: Milan Fibiger
  • 128 stran / 69 Kč
26. října 2006, Rajko Ćosič