Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Báje o hadím srdci: Triumf polského magického realismu, Radek Rak: Báje o hadím srdci

baje o hadim srdci

Polská fantastika do českých překladů přichází poskrovnu, když už se ale jednou objeví, stojí to za to. Pomineme-li stálice jako Andrzej Sapkowski, Andrzej Pilipiuk nebo klasik Stanisław Lem, v posledních letech zazářil hlavně Jacek Dukaj s románem Led a nově také Radek Rak s Bájí o hadím srdci. U posledního jmenovaného jde o skutečnými událostmi inspirovaný, silně atmosférický román o selské revoltě v Haliči v polovině 19. století. A ne, rozhodně to není tak nudné čtení, jak se na první pohled může zdát z hodin dějepisu.

Nacházíme se v Haliči před rokem 1846. Jde o území někde mezi dnešním polským Krakovem a ukrajinským Lvovem, v dané době ji ovšem spravuje habsburská říše z Vídně. Naším hrdinou se stává Jakub Szela – mohl to být úplně obyčejný kluk z venkova, který celý život prožije ve službě šlechtě, zplodí pár dětí se statnou selkou a obecně vůbec nevybočí z řady. Jenže svět si to přál jinak. Své srdce daroval přelétavé víle, která si ho ani trochu nevážila a která obratem jeho život až příliš těsně spojila s osudem místního krutého zemana, k němuž se z vypočítavosti nastěhovala. Zhrzený mladý Jakub záhy odchází z domova do hlubokých lesů polských Beskyd a stává se z něj zbojník, trochu jako lokální Robin Hood. Jenže krajem vládne nejen chudoba, hladomor a tvrdá ruka vrchnosti, nýbrž také odvěká kouzla, legendy a tajuplné bytosti. A tak to bude vyprávění mnohem složitější, než by se mohlo zdát.

Nic není jednoduché

Zařadit Báji o hadím srdci do žánrové škatulky je tak trochu nemožný úkol. Reálné historické pozadí, chvílemi vykreslené až brutálně naturalisticky, se neustále střídá se snovou nadpřirozenou rovinou, která tu a tam připomíná temnou fantasy, občas horor a mnohem častěji spíše lidové báje a pověsti. Krajem bloudí víly, mluvící hadi, čarodějnice, křesťanští poustevníci, židovští otloukánci, rakouští oficíři, polští zemani a řada dalších mytologických i reálných figur. Autor neustále klame tělem a posílá příběh do zcela nových rovin, zatímco dospívající hlavní hrdina se čím dál tím víc propadá do víru magických sil. Jenže tam to nekončí – po omamné první polovině knihy přichází zvrat, který dosavadní vyprávění postaví na hlavu a klíčícímu selskému povstání dodá nečekaně ironický podtón. Ačkoliv se v druhé části Radek Rak drží od kouzel dál, ty děj nadále ovlivňují skrytě. Skoro až si člověk říká, že hrdiny nemůže čekat nic jiného než tragický konec.

Radek Rak v pěti bodech

  1. Narodil se v roce 1987 v městečku Dębica v někdejší Haliči.
  2. Vystudoval veterinární lékařství na univerzitě v Lublinu.
  3. Debutoval románem Kocham cię, Lilith (Miluju tě, Lilith, 2014) a pokračoval knihou Puste niebo (Prázdné nebe, 2016).
  4. Pravidelně přispívá povídkami do časopisu Nowa Fantastyka.
  5. Jeho dosud nejvýraznějším dílem se zatím stala Báje o hadím srdci (2019, česky 2023), která získala řadu prestižních polských ocenění.

Kromě neustálého žánrového mísení a neotřelých nápadů je klíčovým prvkem knihy také autorův košatý, melodický jazyk, který drží krok s proměňující se náladou jednotlivých scén – jednou meandruje a zastírá pravou podstatu událostí, až čtenář hádá, co to vlastně právě sleduje, jindy jde bez servítek k věci a ukazuje snad až příliš krvavých detailů. Překladatelce Michaele Benešové slouží ke cti, že i v češtině dílo dýchá přesně takovými emocemi, jakými by mělo. Forma tu totiž nad obsahem vítězí často, to ovšem neznamená, že by kniha představovala jen nějaký intelektuální experiment bez hlubší podstaty.

Hra o zážitek

Radek Rak získal za Báji o hadím srdci nejvyšší polskou literární cenu Nike, sáhl si ale i na řadu dalších poct včetně třeba Ceny Janusze A. Zajdla pro nejlepší fantastickou knihu příslušného roku. Už tento výčet značí, že jde o knihu neobvyklou, a druhým dechem dodejme, že také se nejedná o dílo pro každého čtenáře. V tomto románu není nic jasné ani přímočaré a místo hlubokých myšlenek či dějinného exkurzu jde autorovi spíše o předání fascinujícího zážitku, o hru s historií, s legendami, s podstatou polského člověka i se čtenářem. Pokud máte rádi neotřelé knihy s trochou dějinného pozadí, možná právě vy byste Báji o hadím srdci neměli minout.

  • Radek Rak: Báje o hadím srdci
  • Host, 2023
  • překlad: Michaela Benešová
  • obálka: Patrycja Podkościelny, Rafał Kosik
  • 443 stran, 549 Kč (v e-shopu Fantasye již za 494 Kč)
6. února, Jan Nohovec

Báje o hadím srdci

Báje o hadím srdci
Vložit do pytle na zboží  Koupit 549 Kč 494 Kč