Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Avilion: Holdstockův cyklus Ryhopského lesa se znovu uzavírá, Robert Holdstock: Avilion (Les mytág 07)

avilion

Holdstockův cyklus Ryhopského lesa, dílo prodchnuté vůní tajemného hvozdu, jež je uvnitř větší než zvenčí, pradávnými legendami i hororovými podtóny, patří mezi stěžejní díla fantasy, co nás v českém překladu provázejí už od revoluce. Nakladatelství Argo se už před časem rozhodlo věnovat mu krásnou, důstojnou formu vázaného a ilustrovaného vydání, která se nyní s vydáním Avilionu, úplně posledního Holdstockova románu, než autor podlehl dlouhé nemoci, uzavírá.

Avilion chronologicky navazuje tam, kde skončil vůbec první román Les mytág. Stephen Huxley, syn někdejšího velkého badatele, a bratr zlovolného Christiana, jehož osudy rozvedl předposlední svazek Brána ze slonoviny, brána z rohu, žije v římské vile kdesi uprostřed Ryhopu se svou Guiwenneth a vychovávají dvě děti, obě napůl člověka a napůl mytágo. Jenže děti dospívají, Guiwenneth volá cosi zevnitř hvozdu a idyla musí jednoho dne skončit. Uvidí ještě Stephen někdy okolní svět? A má o to vůbec zájem?

Odcházení Ryhopu

Čtenáři celého cyklu si mohli všimnout, že v pozdějších románech už Robert Holdstock postupně ztrácel spisovatelské síly, a třebaže stále vypráví o stejném lese a stejných hrdinech, jeho tah na branku se poněkud vyčerpává. Komplikované romány se snovou atmosférou, nečekanými zvraty a volně se prolínajícími osudy lidí a jimi generovaných mytág, se postupně stávají čtenářsky přívětivější ruku v ruce s tím, jak autor poodhaluje mechanismy fungování celého lesa i historii jednotlivých postav. Jako kdyby měl spisovatel puzení dopovědět každý příběh do poslední tečky, což cyklu, který vždycky stavěl na tajemnu a nevyslovitelné magii hvozdu, ne vždy úplně pomáhá.

Robert Holdstock v pěti bodech

  1. Narodil se roku 1948 v Hyrthu v Anglii, zemřel v roce 2009.
  2. Vystudoval lékařskou zoologii, ale po pár letech tuto profesi opustil a živil se psaním.
  3. Vytvořil mnoho novelizací filmů (například Smaragdový les nebo Legend of the Werewolf).
  4. První díl série, Les mytág, byl původně novelou, za níž Holdstock získal Cenu Britské asociace SF.
  5. Do světa Ryhopského lesa se rád vracel, napsal o něm celkem sedm knih.

Příklad takového přístupu jsme viděli už u předchozí Brány ze slonoviny, brány z rohu. Christianův příběh a jeho zasazení do kontextu osudů Huxleyovy rodiny je samozřejmě čtenářsky velmi zajímavé, jeho zpracování ale nabízí jednodušší příběhovou linku, než na jaké jsme byli od autora zvyklí. To umožňuje čtenářům, na které byla struktura úvodních svazků příliš složitá, naskočit do rozjetého vlaku a časem se vrátit až na začátek série, naopak pro ty, kdo propadli původnímu kouzlu může nová struktura připadat příliš prostá a vysvětlení propojených příběhů sice uspokojující, ale bez původního drajvu.

Ještě o chlup silnější je tento pocit právě v případě Avilionu, kde sice sledujeme několik hrdinů s propletenými dějovými liniemi i hrátkami s časem, které umí jen Ryhopský les, výborné nápady a skutečně napínavé pasáže však člověk spočítá na prstech. Naopak odměnou čtenářům může být jeden poslední návrat do oblíbené série a k oblíbeným hrdinům a definitivní konec, kterým se v této knize osudy rodiny Huxleyovy uzavřely těsně před tím, než nás opustil i jejich autor.

Důstojné zakončení série

Cyklus započatý Lesem mytág patří mezi klenoty světové fantasy, právě v Česku je ale populární snad víc než ve světě. Možná proto, že se sem knihy dostaly v kvalitním překladu už v 90. letech, možná proto, že u nás dlouhodobě pěstujeme lásku k tajemným hvozdům a bytostem, které se v nich mohou skrývat. Třebaže Robert Holdstock v posledních svazcích mírně ztrácí dech, stále jsou důstojným ukončením výborné série, která by v knihovně každého fanouška fantasy neměla chybět, obzvlášť v novém vydání nakladatelství Argo, která jsou kromě tradičně výborného překladu Petra Kotrleho doplněna i nádhernou sérií obálek a ilustracemi, z nichž atmosféra magického lesa přímo prýští.

  • Robert Holdstock: Avilion (Les mytág 07)
  • Argo, 2023
  • překlad: Petr Kotrle
  • obálka: Geoff Taylor
  • ilustrace: Jan Dřevíkovský
  • 312 stran, 498 Kč (v e-shopu Fantasye již za 448 Kč)
29. října 2023, Jan Nohovec

Les mytág 06 - Avilion

Les mytág 06 - Avilion
Vložit do pytle na zboží  Koupit 498 Kč 448 Kč