Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Atlas Monster pro děti i dospělé, Sandra Lawrencová: Atlas monster a nadpřirozených bytostí z celého světa

Sandra Lawrence: Atlas monster a nadpřirozených bytostí

Píše se rok 1563 a Cornelius Walters z panství rodu Waltersů v hrabství Berkshire dosáhl věku jednadvaceti let. Tím získal nárok na své dědictví. Místo studia práv se ovšem vydává za dobrodružstvím a se svou posádkou vyplouvá na dlouhou cestu za poznáním nadpřirozených bytostí z celého světa. Atlas, který sám sepsal a ilustroval, najde o několik staletí později knihovnice a zašle ho kartografické společnosti. V domnění, že jde o výmysl, až příliš pozdě odhalí nebezpečí, jež hrozí jí i všem ostatním.

Bytosti popsané na stránkách atlasu pocházejí z celého světa, jsou nádherné i děsivé, přátelské i nepřátelské, nám dobře známé i ty, o kterých jsme nikdy neslyšeli. Všichni tito tvorové, ať už jde o skřítky, víly, draky, upíry a mnohé další, mají však jednu věc společnou. Nechtějí, aby jejich svět někdo objevil.

Cornelius vydávající se na výpravu obdrží šifrovaný vzkaz. Nejdříve si myslí, že je to jen nepovedený žert, ale při své pouti narazí na toto písmo ještě několikrát. Je jasné, že se nejedná jen o pouhou náhodu, a zůstává tedy na Corneliovi, aby rozluštil tajemné písmo dřív, než bude pozdě. Na stranách Atlasu jsou pak rozmístěny náhodně překlady jednotlivých znaků, což zvídavým čtenářům umožní rozluštit tajemné písmo.

Sandra Lawrencová v pěti bodech

  1. Píše články o jídle, cestování či památkách do časopisů jako Marie Claire, Guardian, The Telegraph či City Magazine.
  2. Pracuje jako nezávislá novinářka a je autorkou několika knih.
  3. Mimo jiné i fotografuje.
  4. Zajímá se o báje a pověsti, hlavně ty britské, což dále uplatňuje ve svých knihách.
  5. Atlas monster je první kniha, která od této autorky u nás vyšla v českém překladu.

Atlas je rozdělen podle jednotlivých oblastí jako Velká Británie a Irsko, Rusko a Střední Asie či Japonsko. V daném regionu jsou vyobrazeny jednotlivé tajemné bytosti v místech, kde žijí či se objevují, a na následující straně je k nim připojen krátký výstižný popis. Vše je doplněno pověstmi a poznámkami knihovnice Ruth a Cornelia, jenž zde popisuje příhody z cest a ze samotných setkání s těmito tvory.

Kniha je doporučena pro čtenáře od 9 let, ale mladším dětem může sloužit jako obrázková kniha. Je celá ilustrovaná Stuartem Hillem, a i když jsou jím ztvárněné bytosti vyobrazené podle pověstí, nepůsobí tak děsivě, jak by měly. Tvorové mnohdy vypadají poměrně sympaticky, než se dozvíte, že nejraději mají k jídlu právě lidi. Starší děti pak zabaví luštění tajemných vzkazů a dospělí, i když nejen oni, jistě ocení přehled těch nejzajímavějších tvorů z celého světa.

  • Sandra Lawrencová: Atlas monster a nadpřirozených bytostí z celého světa
  • Pikola, 2018
  • překlad: Lucie Kellnerová Kalvachová
  • obálka: TypoText, s.r.o.
  • 64 stran, 349 Kč
1. srpna 2018, Ivana Scholzová