Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Ani alternativní historie se neobejde bez hrdinů, Jan Kotouč: Spojenci českých zemí (České země 4).

Kotouč Jan: České země 04: Spojenci českých zemí

Rusko hladoví. Rozlehlá euroasijská velmoc se zoufale snaží získat dostatek jídla pro svůj lid, aby se současná ohniska nepokojů napříč impériem neslila v občanskou válku. Ani car totiž není nesmrtelný. Turecko se od ruské ochrany osvobodilo, totéž se povedlo Švédsku. V obou případech díky námořní síle Česko-slovenského království. Teď se Rusové chtějí prosadit za oceánem. A tentokrát si dávají velký pozor na to, aby jejich protivník nezvítězil.

Situace je mimořádně nepřehledná, ale zároveň až dětsky jednoduchá. Všem jde o víc jídla (alespoň v prvé řadě). Jihoamerická lidová federace by ráda získala úrodná pole svého brazilského souseda. Těm se to pochopitelně nelíbí. Obě strany přitom nejsou na bojování samy a každá se může spolehnout na silného spojence. Ten ruský touží využít svého rostoucího vlivu k získání určitých výhod, a hlavně tolik nedostatkového jídla. Ten česko-slovenský by zase moc rád vytvořil širokou alianci, v níž by země spolupracovaly jak vojensky, tak ekonomicky.

Dostatečně velká organizace může zabránit budoucím ozbrojeným konfliktům a pomoct vyrovnat nerovnováhu v současných světových zásobách surovin a jídla. Jenomže aby se tohle povedlo, nebude stačit jen rozdávat zájemcům techniku a šikovné instruktory. Bude třeba postarat se o to, aby Rusové v Americe neuspěli. Jenomže ti už Česko-slovenské království nehodlají podceňovat. Proto mají důmyslný plán, který nemůže selhat. A viceadmirál Nikitin již nejednou dokázal, co svede s ruským loďstvem.

Jan Kotouč v pěti bodech

  1. Narodil se roku 1987 v Praze.
  2. Se svou novelou Příliš blízké setkání zvítězil roku 2008 v patřičné kategorii v Ceně Karla Čapka (v roce 2011 vyšla v upravené podobě v nakladatelství Epocha).
  3. Jeho prvotinou je Pokračování diplomacie z roku 2009.
  4. Přestože vystudoval obor masmédia a komunikace na New York University of Prague, ve své nejnovější knize podává velmi kritický obraz novinářů a jejich přístupu k práci s fakty.
  5. Stojí v čele sci-fi klubu HMS Phantom, českého „fanklubu“ Honor Harringtonové a Davida Webera – ten je ostatně i jeho spisovatelským vzorem.

Jestliže doteď se hrálo o dominanci ve Starém světě a v Africe, teď se konflikt mezi dvěma velmocemi stává vskutku světovou válkou. Obě strany mistrně využívají diplomacie a technologické nadřazenosti k získání dalších spojenců. A ačkoli některé rozdíly se zdají být nepřekonatelné (rovnostářský socialismus Jihoamerické lidové federace a nevolnictví Ruska), je třeba vidět současnou situaci pragmaticky. Ideologie jídlo nezíská. Ne všichni se ale touží vybrat si tu správnou stranu. Panamské království by moc rádo zůstalo neutrální a k tomu jim slouží i jím ovládané spojení mezi Atlantským a Tichým oceánem (v tomto světě vytvořené díky Velké bouři). Ani Kalifornská republika se nežene do velkých aliancí, byť ji neustále ohrožuje sousední Britské dominium. Ale ať už jsou motivy amerických států jakékoli, blížící se konflikt jim nedovolí zůstat dlouho stranou.

Jan Kotouč plynule navazuje na předchozí knihu, tentokrát se však plně věnuje svým oblíbeným válečným loďstvům. Což neznamená, že by zanevřel na špionážní linku, jen jí nedává tolik prostoru. A ačkoli se zde drží osvědčené šablony (nepřítel má plán, málem je objeven včas, ale přesto se zdá, že druhá strana nemá šanci, aby se nakonec vše v dobré obrátilo), vrhá se autor do akce s takovou vervou, že čtenáři rádi zapomenou na snahy o předvídání konce. Ostatně hlavní devizou této série je fakt, že se Jan Kotouč povětšinou drží toho, co mu jde nejlépe. Vše zde výborně funguje, pomineme-li občasné zkratky (pečlivě budovaná situace v Panamě se vyřeší mezi řádky a jen tak mimochodem) či RPG sbírání postav a předmětů (Česko-slovenské cesty do Severní Ameriky, kdy je třeba zajistit A, B i C, aby mohl děj pokračovat do finále).

Spojenci českých zemí jsou příjemným pokračováním této alternativní historie. Kdo hledá válečné drama s jasně definovanými sympatiemi k jedné ze stran, které dodržuje vnitřní logiku, ale nesnaží se nadchnout ničím jiným než čtivostí, nebude zklamán. Zejména když závěr knihy naznačuje, že se autor na moře a oceány ještě vrátí.

  • Jan Kotouč: Spojenci českých zemí (České země 4)
  • Brokilon, 2020
  • Obálka: Tomáš Flak
  • 512 stran, 468 Kč (v e-shopu Fantasye již za 421 Kč)
16. prosince 2020, Tomáš R. Tokoš

České země 04: Spojenci českých zemí

České země 04: Spojenci českých zemí
Vložit do pytle na zboží  Koupit 468 Kč 421 Kč