Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Androidka Iko se vydává na cestu za poznáním, Marissa Meyerová: Iko (Měsíční kroniky - komiks 01)

Meyerová Marissa: Měsíční kroniky - komiks 01: Iko

Válka skončila, ztracená princezna Cinder se vrátila na Měsíc a všichni žili šťastně až na věky. Nebo to bylo jinak? Zdá se, že ani smrt královny Levany nezabránila jejím vojákům v útocích na lidi. Křehké spojenectví Země a Měsíčního království je v ohrožení a androidka Iko se rozhodne vzít vše do vlastních rukou.

Prostořeká Iko, která dle slov Cinder získala svoji zvláštní osobnost díky chybě v implementovaném čipu, byla vedlejší postavou ve velmi oblíbeného série Marissy Meyerové a rychle si získala srdce čtenářů. Až do takové míry, že nakonec dostala vlastní knihu a hned se jedná o komiks.

Smečky zmutovaných vlčích vojáků královny Levany útočí na vše živé a Iko se rozhodne situaci vyřešit. Plánuje s pomocí jednoho z palácových stráží dopadnout vůdce vojáků a vyřešit problémy, s kterými se její milovaná kamarádka, královna Cinder, musí potýkat.

Pokračování ve stylu komiksové knihy je hodně nečekaná volba, všechny knihy ze série Měsíčních kronik jsou mnohem delší než samotná Iko a autorka zaujala své čtenáře především stylem vyprávění a popisy světa, který vytvořila. Všechny předchozí počiny byly hlavně o čtenářově představivosti, zatímco tentokrát atmosféru musí naladit ilustrace.

Marissa Meyerová v pěti bodech

  1. Narodila se 19. února 1984 v USA.
  2. Vystudovala Pacific Lutheran University, kde se věnovala tvůrčímu psaní.
  3. Pracovala pět let jako editor knih.
  4. Do povědomí čtenářů se dostala díky úspěšné sérii Měsíční kroniky.
  5. Aktuálně vychází další scifi série, úvodní díl Renegáti již vyšel v ČR.

Volba komiksové knihy jako pokračování něčeho, co čtenáři milují, se může zdát nebezpečná. Už jen kvůli tomu, že každý, kdo předchozí příběhy četl, bude mít tendence srovnávat vše, co uvidí nakreslené, se svými představami. Každopádně ilustrace v komiksu jsou plné života – přestože hlavní postava je vlastně robot – i pohybu a příběh o 240 stranách funguje jako celek bez jakéhokoli problému.

Iko je jako hlavní postava zvláštní už tím, že vlastně není člověk. Přesto během svého putování po Zemi musí zjistit, kdo vlastně je a jak to vlastně je s věrností a láskou. Už jen díky tomu je kniha zajímavá i velmi netradiční. Titul ocení především fanoušci Měsíčních kronik. Příběh sice funguje samostatně, ale nesnaží se vysvětlovat, co se stalo v minulosti. Autorka znovu nepředstavuje svůj svět, což je jen dobře, protože na to komiksová kniha nemá dostatek prostoru. Fanoušci také ocení výskyt postav, které znají a mají rádi a hlavně, což je jedno z největších plus, postavy zůstaly samy sebou.

Velmi důležitou částí komiksu je samozřejmě grafické zpracování. Iko má krásnou a zajímavou obálku a vnitřek je ještě impozantnější. Ilustrace jsou velmi poutavé, detailně propracované a kniha působí jako něco, co u sebe čtenář chce mít už jen pro to, že bude hezky vypadat v knihovně.

Čtenáři toužili po pokračování Měsíčních kronik, ale určitě nečekali, že by ho dostali v téhle podobě. S hlavní postavou androidem a v podobě komiksu. Ovšem jedná se o něco, co je pro fanouška prostě nutnost (a nefanoušek by si měl přečíst Měsíční kroniky, aby změnil názor) a snad už brzy vyjde další díl.

  • Marissa Meyerová: Iko (Měsíční kroniky – komiks 01)
  • Egmont, 2018
  • Překlad: Radka Kolebáčová
  • 240 stran, 349 Kč (v e-shopu Fantasye již za 314 Kč)
26. dubna 2019, Nela Libovická

Měsíční kroniky - komiks 01: Iko

Měsíční kroniky - komiks 01: Iko
Vložit do pytle na zboží  Koupit 349 Kč 314 Kč