Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Androidka Iko je opět sama sebou, Marissa Meyerová: Iko – Sama sebou (Měsíční kroniky – komiks 02)

Meyerová Marissa: Měsíční kroniky - komiks 02: Iko - Sama sebou

Svérázná androidka Iko má jasný postoj ke světu, přátelům i nepřátelům, když se však celý svět kolem vás mění, je těžké udržet si nebo dokonce navázat nové vztahy. A situaci dělá horší fakt, že se Iko musí vyrovnávat se všeobecným názorem na její „porouchaný“ systém.

Zatímco se Scarlet snaží přesvědčit Vlka, že je pro ni nejdůležitější na světě v jakékoli podobě, musí se přímočará Cinder naučit fungovat v nejvyšší politice a udržet si přitom osobní život a přátele. Přátelé společně přetvořili svět a teď se musí naučit vyrovnat s následky.

Komiksová série navázala na velmi oblíbené Měsíční kroniky. Hlavní postavou komiksu se stala androidka Iko, kterou čtenáři moc dobře znali jako komickou postavičku z knih.

Druhé pokračování komiksu dějově přímo navazuje na události předchozího dílu. Královna Selene, neboli nejlepší kamarádka Cinder, se chystá k oficiální abdikaci, jejímž cílem je vytvořit z Měsíce republiku. Záměrem královny je zabránit, aby se historie opakovala, a Měsíci už nikdy nevládl svrchovaný diktátor. Cinder to však nebude mít jednoduché, musí v sobě nalézt sílu vypořádat se s nejvyšší politikou a zároveň při své cestě za cílem neztratit své přátele.

Ať má Cinder jakékoli dobré úmysly, geneticky upravení vlčí vojáci to nechápou. Nedokáží pochopit, že jejich mutace je nevratná a že nová královna Selene není jako předchozí vladařka. Vojáci jsou připraveni se postavit režimu, ovšem způsobem, který může všechno zničit.

Marissa Meyerová v pěti bodech

  1. Narodila se 19. února 1984 v USA.
  2. Vystudovala Pacific Lutheran University, kde se věnovala tvůrčímu psaní.
  3. Pracovala pět let jako editor knih.
  4. Do povědomí čtenářů se dostala díky úspěšné sérii Měsíční kroniky.
  5. Aktuálně vychází další sci-fi série,tři díly série Renegáti již vyšly v ČR.

Grafické zpracování je opět dechberoucí. Alespoň tak to přijde člověku, který s komiksy, kromě několika mang, nemá zrovna moc zkušeností. Ačkoli může být obtížné si zpočátku zvyknout na způsob vyobrazení postav, které čtenář zná z knižní série Měsíčních kronik, jde jen o otázku času, než se s tímto způsobem ztvárnění sžije. Oproti knižní verzi ovšem sem tam fanoušek předchozí série postrádá ty popisy, kterými ho autorka před lety vtáhla do děje a donutila jeho kreativitu vytvořit si v hlavě vlastní svět.

Iko jako hlavní hrdinka překvapivě stále funguje. Ačkoli dříve šlo pouze v podstatě o komickou vedlejší postavu, v komiksech má pevný a fungující charakter. Je pravdomluvná, odvážná a drzá. Pro své přátele by se obětovala a díky „chybě“ osobnosti má neuvěřitelný smysl pro humor.

Kouzlo Měsíčních kronik přežívá i nadále, přestože se příběh a styl vyprávění změnily. Komiks nedokáže v některých ohledech plnohodnotně zastoupit knihu, přesto je něčím, co si fanoušek Marissy Meyerové nesmí nechat ujít. Iko je důkazem, že tento svět má stále co nabídnout a zároveň je úctyhodnou jednohubkou opravdu skvělé young adult série.

  • Marissa Meyerová: Iko – Sama sebou (Měsíční kroniky – komiks 02)
  • Egmont, 2019
  • Překlad: Radka Kolebáčová
  • 336 stran, 399 Kč (v e-shopu Fantasye již za 359 Kč)
11. června 2020, Nela Libovická

Měsíční kroniky - komiks 02: Iko - Sama sebou

Měsíční kroniky - komiks 02: Iko - Sama sebou
Vložit do pytle na zboží  Koupit 399 Kč 359 Kč