Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Andělská Prozřetelnost se tváří jako paranormální romance, kterou není, Jamie McGuire: Prozřetelnost

McGuire Jamie: Prozřetelnost

Za jejích setkání na autobusové zastávce mohla náhoda, nebo o tom Nina byla alespoň ze začátku přesvědčena. Do jejího života vtrhl tajemný mladík, který ji velmi přitahuje i přes to, že je na něm něco podezřelého. Jared něco tají, ale Nina by si jen těžko mohla pomyslet, o co se jedná. Jared je anděl, jehož úkolem je Ninu chránit před nepřáteli. A městečko Providence se stává středem odvěkého boje mezi Nebem a Peklem.

Po smrti svého otce na tom Nina nebyla příliš dobře. Pak ale potkala Jareda, mladíka, jenž jí tak dobře rozumí a zná ji, přestože se potkali teprve nedávno. Jenže Jared se od Niny odtahuje a svými činy potvrzuje dívčinu podezřívavost. Je jasné, že něco tají, a Nina tomu musí přijít na kloub, protože se do něj začala zamilovávat. Avšak láska ve světě, kterému vládnou temné síly, je možná až příliš nebezpečná.

Jméno Jamie McGuire není ani pro českého čtenáře žádnou neznámou. Autorka se proslavila svou New Adult sérií a následně u nás vyšla i její Zombie apokalypsa, která však stejně jako „Krásná katastrofa“ nesla především známky romance. A právě jako paranormální romance je představován i první díl ze série „Providence“ o vysokoškolačce Nině, která úplně propadne tajemnému hrdinovi.

Úvodních několik kapitol jakoby z oka vypadalo nejznámější romantické Young Adult sérii. Tentokrát se však nejedná o zakázanou lásku mezi třpytící se bytostí temna a její základní obživou, ale mezi ochráncem a svěřenkyní. Pak však Ninu na ulici osloví neznámý muž a dožaduje se dokumentů o převodu části rozsáhlého majetku jejího otce. Zdá se, že Ninin otec vedl dvojí život. Nejen to, ačkoliv to zní neuvěřitelně, zapletl se se samotným Peklem.

Ve chvíli, kdy se Nina dostává do nebezpečí, Jared musí prozradit tajemství, které přísahal chránit. Je andělem, jenž má na Ninu dohlížet, a jakýkoliv vztah mezi nimi není možný. Nina se však nevzdává a jako zamilovaná pubertální dívka pevně věří, že její první opravdová láska je tím nejdůležitějším na světě – možná i tím by se dalo vysvětlit její naivní a občas nelogické chování nebo fakt, že působí velmi hloupě. Dokonalá hrdinka dokonalé Young Adult romance.

Jenže tady se o Young Adult nejedná a kniha je rovnou zařazena mezi plnohodnotné paranormální romance, kam však – až na několik dobře popsaných milostných scén, kde to vášní jen jiskří – nezapadá. Autorka tak jaksi opět zůstává na pomezí žánrů.

Jamie McGuire se musí nechat, že psát umí. Především ta omáčka, která nakonec tvoří čtivost a lehké odsýpání příběhu, jí jde na výbornou. I nápad na příběh by nemusel být špatný, kdyby se polovina knihy netočila jen kolem dívky, která neustále uvažuje, proč je její vyvolený tak tajemný. A když konečně zjistí, kdo vlastně ten vyvolený je? Pak už není čas na pořádnou akci. Kniha Prozřetelnost se dá přečíst jedním dechem a čtenář určitě nebude litovat příjemného lehce naivního zážitku – ten však zdaleka nesplňuje očekávání v rámci žánru.

  • Jamie McGuire: Prozřetelnost
  • Yoli, 2014
  • překlad: Lucie Šmejkalová
  • obálka: Justin McGuire
  • 430 stran, 359 Kč (v e-shopu Fantasye již za 323 Kč)
21. března 2015, Nela Libovická

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Prozřetelnost

Prozřetelnost
359 Kč 323 Kč