Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Alita je zpátky! Naposled?, Jukito Kiširo: Bojový anděl Alita 4 – Dobytí Salemu

Kiširo Jukito: Bojový anděl Alita 04 - Dobytí Salemu

Finále slavné mangy rozdělené v českém vydání do čtyř tlustých bichlí je tady. U poslední knihy jsme nadšením zrovna nevýskali. Napravila si Alita na závěr pověst? Bez zbytečného napínání: ano, ve velkém stylu!

Přešlapování na místě je naštěstí ta tam. Čtvrtý svazek si z toho předcházejícího bere toliko pár motivů, které je třeba dotáhnout, ale co se týče tahu na bránu, navazuje na nejlepší tradici druhé knihy. Její velkou předností bylo, že místo na všudypřítomné futuristické boje usměrňovala čtenářovu pozornost směrem k postavám, jejich osudům a vývoji. A čtyřka je na tom podobně.

Alita je zase ta stará dobrá androidka do nepohody, jakou jsme znávali, s jasně daným morálním kodexem a cílem. Vzhledem k tomu, že jí již autor postavil do cesty všechny myslitelné i nemyslitelné nepřátele a dokázal, že si tohle děvče hravě poradí i s bojovým robotem velikosti mrakodrapu, zbyl mu na závěr jediný krok. A ten, ač je tím pádem zcela předvídatelný, je tak dobře odvyprávěný, že to vůbec nevadí. Ano, Alita se musí postavit sama sobě. A to jak v rovině psychické, tak v té fyzické. Dojde tak na pitvání nitra (často nepříjemně doslovně), ale i zběsilé souboje jedna na jednu.

Nemenší roli má v tomhle svazku mladík Kaos. Pamatujete si na něj? Ubrečený hipster, který uprostřed pouště vysílal do éteru jakási nejasná poselství? Tak přesně toho čeká raketový vzestup v čtenářské oblíbenosti. Bude ho to bolet, ne že ne. Ale jeho nepřátele nakonec ještě víc. Tomuhle se říká napravit si pověst.

Rozhodně je třeba (opět) zmínit vizuální stránku tohohle díla. Protože jestli si myslíte, že jste již při spektakulárních zápasech v motorballu, nebo při všech těch soubojích viděli všechno, počkejte, až Alita překoná rychlost zvuku.

Jukito Kiširo to do čtenářů zkrátka hustí ve velkém a nenechá je během necelých 600 stran ani jednou vydechnout. A to je paráda.

Samotný závěr krutě připomíná, že tady nemáme co do činění s „uhlazenými“ evropskými vyprávěcími postupy, a že manga umí být nanejvýš poťouchlá. Naštěstí je tu rozsáhlý doslov, kde (haleluja!) konečně dojde i na Alitinu minulost, od počátku zahalenou provokativním tajemstvím. Je to doslov údajně ve výrazně poetičtějším tónu než oficiální pokračování původního příběhu, ale po té dlouhé cestě, kterou čtenáři s Alitou ušli, sedí perfektně.

Když jsme u těch oficiálních pokračování, Alita je mrtvá, ať žije Alita? Směřujeme zvídavý pohled na nakladatelství Crew a čekáme, co bude dál. Za tuhle jízdu každopádně nakonec spokojené díky!

2. května 2019, David P. Stefanovič

Bojový anděl Alita 04 - Dobytí Salemu

Bojový anděl Alita 04 - Dobytí Salemu
Vložit do pytle na zboží  Koupit 689 Kč 620 Kč