Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Alcatraz versus ďábelští knihovníci: Nejsou to jen milí lidé, co doporučují knihy, Brandon Sanderson: Alcatraz versus ďábelští knihovníci

alcatraz versus dabelsti knihovnici

Až na zvláštní křestní jméno je Alcatraz Smedry normální náctiletý Američan. V den jeho třináctých narozenin se však s dědictvím v podobě pytlíku písku všechno změní. Extrémně nešikovný chlapec, v jehož přítomnosti se prakticky vše rozbije, totiž nebude tak úplně normální dítě. Jeho úkolem je zabránit knihovníkům, aby ovládli celý svět!

Alcatraz, pojmenovaný po nejslavnější americké věznici, žije u svých pěstounů a v jeho přítomnosti se prostě dějí divné věci. Věci se kolem něj rozbíjejí samy od sebe. Po podivném dárku v podobě pytlíku s pískem, který se mu záhy na to pokusí někdo ukrást, se ale kolem začnou dít ještě divnější věci.

Nejspíš si myslíte, že knihovníci jsou jen milí lidé, kteří vám doporučují zajímavé knihy na čtení, ale přesně to oni chtějí, abyste si mysleli! Ve skutečnosti jde o tajnou sektu, která před vámi tají naprosto zásadní pravdu o životě – celý skrytý svět plný magických brýlí, mluvících dinosaurů a rytířek s křišťálovými me­či!

… to alespoň prohlašoval Alcatrazův děda, když se objevil, aby ho zachránil. A teď je Alcatrazovým cílem zúčastnit se infiltrace do místní městské knihovny, aby získal své dědictví, než knihovníci s jeho pomocí ovládnou svět. Kdo ví, jestli se Alcatraz z dobrodružství vrátí živý.

Brandon Sanderson není pro fanouška fantasy ničím novým. Je to spisovatel s hromadou geniálních nápadů a světů, ale taky velmi specifickým stylem vyprávění a charakteristikou postav. Tentokrát však předkládá fantasy, které je určeno pro podstatně mladší publikum, než je zvykem. Hlavnímu hrdinovi je třináct let, pro podobně staré čtenáře je tedy kniha i určena, přesto si to svoje najdou i starší.

Všechno, co o Sandersonovi víme, platí i v nejnovější knize. Jeho výstavba světa je plná doopravdy neuvěřitelných nápadů. Kdo by si pomyslel, že rozbíjení věcí může být specifická a velmi užitečná schopnost? A zakopávání? Nejlepší obrana.

Brandon Sanderson v pěti bodech

  1. Americký spisovatel z Nebrasky.
  2. Zaměřuje se především na fantasy, ve kterém vytváří jedinečné a propracované světy. Svému kompletnímu vesmíru dal název Kosmír.
  3. Jeho románovou prvotinou byla Elantris, následovaná populární sérií Mistborn.
  4. Po smrti Roberta Jordana byl vybrán, aby napsal závěrečný díl jeho série Kolo času, a to Jordanovou vdovou, kterou oslovil právě Mistborn.
  5. V roce 2006 se oženil a nyní žije v americkém státu Utah.

I styl vyprávění je hodně specifický. Alcatraz svůj příběh vypráví ich-formou, ve které se autor stává vypravěčem a zároveň hlavním hrdinou. Často vtipně komentuje aktuální situaci, sem tam mluví ke čtenáři a je jen na nás, jestli tenhle styl vyhovuje nebo naopak občas ruší.

Akce je v knize také požehnaně, takže není čas se ani chvíli nudit. Celý příběh je vtipný a neustále se něco děje, takže to nutí pokračovat ve čtení dál a dál a čekat, co se tedy vlastně semele. Na druhou stranu se stále jedná o dětskou knihu, takže v určitou chvíli už se události můžou zdát lehce monotónní, ale s tím k příběhu starší čtenář musí už přistupovat.

Knihu Alcatraz versus ďábelští knihovníci provázejí i velmi povedené ilustrace. I obrázky totiž dokáží v tomto případě poradit, co se právě odehrává, a jsou výborně zvoleny k aktuálnímu dění.

Suma sumárum, u tohohle titulu nejvíce záleží na tom, zda danému čtenáři kniha sedne. Každý totiž máme jiný styl humoru a tenhle je opět hodně specifický. Pokud právě vám sedne, nebudete se nudit. Pokud ne, kniha se nebude číst dobře, protože humor patří mezi hlavní prvky. A občas je dost infantilní i na třináctiletého hrdinu. Přesto je úvodní díl nové série plný úžasných nápadů a kreativity. Už jen proto stojí za to dát Alcatrazovi šanci.

4. ledna, Nela Libovická

Alcatraz versus ďábelští knihovníci

Alcatraz versus ďábelští knihovníci
Vložit do pytle na zboží  Koupit 299 Kč 269 Kč