Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Abrahamův Věk popela otevírá novou dramatickou trilogii z městského podsvětí, Daniel Abraham: Věk popela (Kitamarská trilogie 1)

vek popela

Jméno Daniel Abraham už jsme v českém překladu mohli potkat mnohokrát. U debutové a originální (avšak v tuzemsku bohužel nikdy nedovydané) série Kvartet vysoké ceny, u pentalogie Mince a dýka, jako jednoho ze spoluautorů sci-fi série Expanze či u spoluprací s G. R. R. Martinem jako sci-fi Hon na lovce nebo komiksových adaptací Hry o trůny. Nyní americkému spisovateli vychází úvodní kniha z nové, špinavé a atmosférické Kitamarské trilogie.

Alís i Šamiš jsou mladé pouliční zlodějky z chudinské čtvrti jednoho z nejzajímavějších měst světa, Kitamaru. Prastarý vládnoucí rod mu panuje po dlouhá pokolení a jeho moc je svázána s tajemnou magií. Všechny důležité věci se tady ale odehrávají vskrytu, takže o zákulisních palácových bojích toho moc nikdo moc neví, a o to méně Alís a Šamiš. Naneštěstí je velké události hned zpočátku semelou – kromě úmrtí posledního panovníka a schylující se epidemie jde také o život Alísina bratra, protřelého rváče, jehož tělo ovšem z ničeho nic vyvrhne na břeh městská řeka. Nic netušící Alís se vydává po jeho stopách s úmyslem ho pomstít, čím dál tím víc se ale zaplétá do tenat, která bratra stáhla do pekel. A nic s tím nenadělá ani chytrá Šamiš, bláznivě zamilovaná do své kamarádky. Nebo snad ano?

Více šarmu než obě hrdinky dohromady

Daniel Abraham má zvláštní typ psaní. Třebaže jako zkušený řemeslník ví, jak vypointovat své příběhy a jak čtenáře uhranout, občas se stává, že jeho forma a svět přeberou vládu nad celou knihou. Tendence znatelná i v předchozích knihách se na povrch zřetelně dostává právě v novince Věk popela, čtenáři tak spolu s hlavními postavami trochu tápají, o čem vlastně celý příběh je. Jak Alís, tak Šamiš, z jejichž pohledů je střídavě vyprávěna většina knihy, se totiž ke skutečnému dění v zákulisí prokousávají jen postupně, a čím více ze stěžejní zápletky se odhaluje, tím je jasnější, že v celých událostech hrají sice důležitou, ale po většinu času tak nějak vedlejší roli, zatímco hlavní klaďasové jsou neznámí a hlavní záporák má více šarmu, moci i tajemství než obě dívky dohromady.

Daniel Abraham v pěti bodech

  1. Narodil se v americkém Albuquerque v roce 1969 a vystudoval biologii.
  2. Debutoval čtyřdílnou fantasy sérií Kvartet vysoké ceny, z níž česky vyšly Stíny v létě a Zrada v zimě.
  3. Jeho asi nejznámějším dílem (byť společně s Ty Frederickem a pod pseudonymem James S. A. Corey) je sci-fi série Expanze, která byla taktéž adaptována jako seriál pro stanici Syfy a Amazon Prime.
  4. Dalšími výraznými díly z jeho tvorby jsou i fantasy pentalogie Mince a dýka a nová Kitamarská trilogie, z níž už v angličtině vyšel i druhý díl Blade of Dream.
  5. V minulosti Abraham také proslul blízkou spoluprací s Georgem R. R. Martinem, pro něhož přepracoval román Hon na lovce, připravil komiksové adaptace Hry o trůny a také přispěl do jeho univerza Divokých karet.

Na druhou stranu – Věk popela se ani zdaleka nedá označit za nudný. Dechberoucí obálkou počínaje, živým jazykem pokračuje a čarokrásnými popisy konče jde o čtivé vyprávění z originálního fantasy města, zabydleného unikátními postavičkami a vyvstávajícího ze stránek velmi plasticky. Ať už na dlažební kostky stéká krev zbitého strážného, kolemjdoucí sirotčata umírají stižená hladem a nemocemi, anebo se rozeklaných střech dotknou sluneční paprsky či sněhové vločky, čtenář zažívá atmosféru stejně, jako kdyby v ulicích Kitamaru skutečně žil. Zatímco svět mimo městské hradby zůstává většinou zahalen mlhou, uvnitř je to plné detailů jako ve hře s bohatým otevřeným světem. Kromě reálií se drobnohled navíc týká i emocí samotných hrdinek, jejichž osudy sledujeme z první ruky, a tedy s veškerým komentářem k jejich postupnému vývoji.

Dědictví městské fantasy

Víc než co jiného se tak vedle Alís a Šamiš jako důležitý hrdina celého příběhu vyjevuje samotné město a obyvatelé, čímž kniha jasně připomíná žánr městské fantasy a okrajově hnutí New Weird, na jejichž základech ostatně Daniel Abraham začal tvořit (viz například zmíněný Kvartet vysoké ceny). Přesně takový přístup autorovi padne jako ulitý a ve Věku popela opět ukazuje, jaké jsou jeho přednosti. Jen škoda, že protentokrát právě je zapomněl vybalancovat i silnějším příběhem, respektive hrdiny a hrdinkami, kteří by proti atmosféře táhli za silnější provaz. Kitamarská trilogie ale teprve začíná, a tak je možné, že na základech vybudovaných v prvním díle bude spisovatel ještě velkolepě stavět. Nechme se překvapit.

  • Daniel Abraham: Věk popela (Kitamarská trilogie 1)
  • Laser/Euromedia Group, 2023
  • překlad: Daniela Orlando
  • 416 stran, 579 Kč (v e-shopu Fantasye již za 521 Kč)
13. července, Jan Nohovec

Kitamarská trilogie 01 - Věk popela

Kitamarská trilogie 01 - Věk popela
Vložit do pytle na zboží  Koupit 579 Kč 521 Kč