Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Jsou lidé připraveni na totální válku?, Evan Currie: V srdci dění (Odyssey One 2)

Currie: V srdci dění

První kontakt s mimozemskou civilizací přinesl nečekaný úspěch a spoustu nechtěných problémů. Priminové jsou sice technologicky mnohem vyspělejší, jenomže někdo se právě rozhodl ukončit jejich dlouhou existenci brutální genocidou. Nebýt včasného zásahu první mezihvězdné lodi Severoamerické konfederace, zbyly by z priminských světů jen trosky. Vyhrát bitvu ještě ale nutně neznamená konec válčení. A nikdo neví, co může potkat posádku SAK Odyssey příště.

Návrat k Priminům se nese v duchu spolupráce a očekávaného sdílení technologií a zkušeností. Zatímco toho prvního se lidem zatím nedostává v důsledku nekompatibility (a jisté zdrženlivosti samotných Priminů), to druhé má zajistit posádka Odyssey. Ostatně lidé, jak je jejich dobrým zvykem, stále chápou válku jako pokračování diplomacie jinými prostředky. A toto se nevztahuje jen na space operu.

Největší otázkou první části knihy je, kde se objeví nepřítel příště a jestli bude nějak reagovat na předchozí neúspěchy. Toto čekání na akci si hlavní protagonisté zpestřují výcvikem místních a poznáváním priminské civilizace, kterou řídí entita, jenž by se dala nejlépe popsat jako centrální počítač. Její role je zde o něco rozšířena, nicméně stále jde ještě o jedno z největších tajemství. K tomu se přidá ještě malý výlet (s nadsázkou by se dal označit za průzkum bojem), který poodhalí skutečnost, že pokud Priminové a jejich spojenci nepřehodnotí strategii, čeká je pravděpodobně rychlý konec v totální válce.

Evan Currie ve třech bodech

  1. Narodil se roku 1976 v Kanadě.
  2. Vystudoval informatiku a IT.
  3. Kromě sci-fi románů má na svém kontě i sérii z prostředí alternativní verze Římské říše.

Přes všechny autorovy snahy působí toto pokračování trochu jako chudý příbuzný. Je sice ze stejné rodiny, ale musí všechny přesvědčit, že starší bratranec není jediným schopným členem rodiny. Očekávání jsou větší a děj po většinu času jede spíš na úsporný režim. Úvod naznačuje, že ne všechno je klidné ve Sluneční soustavě, ale na víc zde není místo. Což je trochu škoda, protože Země rozhodně není jednotnou politickou entitou a bylo by zajímavé přimíchat do příběhu trochu toho soupeření s ostatními frakcemi. Snad příště.

Samotná akce se opět povedla a neschází jí napětí, jak se na space operu sluší. Jenomže nepřináší nic nového, nepočítáme-li jeden prototyp zbroje. Ději možná chybí nějaký zásadnější zvrat. Že jsou protivníci určitou verzí skupinové mysli, bylo zjevné již v úvodní knize. Stejně tak skutečnost, že za nimi pravděpodobně stojí někdo nebo něco dalšího. Tato větší hrozba je sice v závěru naznačena, nicméně na skutečné dopady této informace si čtenáři musí počkat na další pokračování. V srdci dění trochu doplácí na osudy druhých dílů. Zajímavé prostředí, sympatické postavy a vesmírné bitvy proti mnohem silnějšímu protivníkovi sice některé nedostatky kompenzují, přesto se nelze zbavit dojmu, že se z toho dalo vytěžit mnohem víc.

  • Evan Currie: V srdci dění (Odyssey One 2)
  • Laser, 2023
  • obálka: Tomasz Maroński
  • překlad: Jakub Marek
  • 528 stran, 499 Kč
31. ledna, Tomáš R. Tokoš