Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Démonova kletba, Dan Abnett & Mike Lee

Abnett Dan a Lee Mike: Malus Temná čepel 1 - Démonova kletba

V posledních letech vzrůstá obliba temných příběhů s více či méně zápornými postavami v hlavních rolích. Autoři a zejména vydavatelé tedy dovedně využívají tohoto trendu a rádi přidávají knihám nálepku DARK FANTASY. Na hrdiny přitom házejí špínu s takovou vervou, že na nich nezůstává prakticky „nit suchá“. Obvykle se sice potom ukáže, že to s tím „zlounstvím“ zase není až tak horké, ale čtenář přece jen bývá většinou docela spokojen, takže se vrací pro další knihu podobného ražení.

Ovšem aby takový správný antihrdina mohl patřičně vyniknout, je nutné mu vytvořit příhodné podmínky a zejména zasadit ho do vhodného prostředí, v němž by se mohl vyřádit. Některé světy jsou přitom samozřejmě pro tento účel vhodnější než jiné, například takový Warhammer je svým temným pojetím a celkovou pochmurností přímo ideálním podhoubím, z něhož může takový padouch profitovat. Kupodivu jsme se zatím ale v tomto světě setkávali sice s drsnými, ale přece jen v jistém smyslu hrdinskými příběhy. Tedy až do doby, než se objevil Malus Temná čepel.

Dovolte mi nejprve, abych ho blíže představil. Malus Temná čepel je elf. Ovšem nečekejte žádného dlouhouchého a dlouhovlasého sympaťáka ve stylu Legolase-OrlandoBlooma, nad jehož fotkou zamilovaně vzdychají všechny náctileté. Malus je elfem temným, čili druchii, jak se sami nazývají, což ho automaticky staví na opačnou stranu barikády. A jeho případný vztah k mladinkým dívkám má mnohem, jak bych to jen kulantně řekl, zvrácenější podobu. Takže abych to shrnul, rozhodně od Maluse nečekejte žádný altruismus a raději si začněte pořádně krýt záda, protože je to pěkný křivák.

Ostatně, není se čemu divit. Druchijská společnost rozhodně nepodporuje výchovu k rodinným hodnotám. Ba právě naopak, správný druchii má v rukávu vždy nějaký ten podraz či lest (ostře nabroušenou dýku) a nezaváhá, když ji může použít, aby získal sebenepatrnější výhodu pro sebe. Perverznost, otrlost a krutost patří mezi nejobdivovanější vlastnosti, což spolu s chorobnou podezřívavostí a neukojitelnou touhou po moci tvoří základ civilizace, v jejímž zahnívajícím lůnu se daří všemožným šílenostem a intrikánství, proti němuž jsou Machiavelliho praktiky pouhou dětskou hrou. A mocní ještě s entusiasmem přilévají olej do ohně ambicí a smrtící soutěživosti těch, kteří stojí pod nimi. Přežívají tak jen ti nejsilnější, nejchytřejší a nejobratnější.

Malus se tedy musí hodně otáčet, aby si udržel hlavu na krku. Je totiž nemanželským bastardem významného druchijského šlechtice a jeho zdroje jsou tudíž omezené. A to se ani nezmiňuji o nenávisti jeho nevlastních sourozenců. Když tedy zkrachuje jeho ambiciózní podnik na získání bohatství a lidských otroků (jen krůček od kýženého cíle), dostane nápad tak šílený, že se ho v první chvíli zalekne i on sám. Ale nemá na vybranou. Takže uloupí magický artefakt nezměrné síly z přísně střeženého sídla a vypraví se v čele družiny do děsivých Pustin Chaosu, aby tu pomocí něho odemkl zřídlo ohromné moci. Před sebou má ale mnoho mil tou nejstrašlivější zemí, jakou si umí představit, plnou nebezpečí a vražedných nepřátel…

Zkušený harcovník Abnett a jeho spoluautor Lee představují Maluse a s ním i celou druchijskou společnost v těch nejtemnějších barvách. Neberou si přitom žádné servítky, takže příběh je místy dost brutálního rázu, což jen dokresluje skutečnou povahu temných elfů a názorně dokumentuje obvyklé vzorce jejich chování a jednání. Hlavní metou je tu vždy vlastní prospěch a sadistická otrlost je povýšena na piedestal všemi obdivované ctnosti. Malus tedy jen reflektuje na své okolí. Je mu však třeba přiznat, že si vede přitom více než zdatně. Výborně to vystihuje motto ze zadní strany obálky: CO NEMÁŠ RÁD, UDĚLEJ OSTATNÍM DŘÍV, NEŽ TO ONI STIHNOU PROVÉST TOBĚ!

Román samotný se odvíjí v poměrně svižném tempu, přičemž se střídají akce vedené brutální silou se záludnými intrikami a lstivými kličkami, jež provázejí nečekané zvraty. Autoři příběh vedou v jednoduché, přímočaře se rozvíjející linii, přičemž vlastní děj sledují z pozice hlavního antihrdiny. To dává čtenáři možnost poznat mnohem názorněji nejen styl druchjského myšlení a jednání, ale i samotnou podstatu jejich společnosti. Z první ruky má přitom k dispozici komentáře osoby více než povolané, tedy temného elfa osobně. Malus přitom vše sděluje naprosto otevřeně a bez jakýchkoli rozpaků se přiznává k těm nejodpornějším myšlenkám i činům.

Démonova kletba coby první část cyklu Příběh Maluse Temné čepele je dílkem dosti vydařeným a zároveň originálním, takže si troufám prorokovat, že se v dalších dílech dočkáme ještě mnohých zajímavých překvapení. Drsnější ráz příběhu je příjemným oživením stejně jako vydařená obálka i celkové grafické zpracování, včetně nezvyklého typu písma. Asi jediným problémem by se mohla stát právě drsnost příběhu, která mnohem více svědčí čtenářům dospělejším.

  • Dan Abnett & Mike Lee: Démonova kletba
  • vydal: Polaris, Frenštát p. Radhoštěm 2007
  • překlad: Leona Malčíková
  • obálka: Clint Langley
  • 284 stran / 229 Kč

Další recenze na tuto knihu

18. října 2007, Martin Fajkus

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Démonova kletba

Démonova kletba
229 Kč 206 Kč