Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Mignola je ve vrcholné formě, Hellboy má na mále, Mike Mignola: Divoký hon (Hellboy 9)

Mignola Mike: Hellboy - Divoký hon - váz.

Démon Hellboy stále bojuje se svými démony, osud zvěstovatele apokalypsy ale pořád paličatě odmítá. V devátém svazku ho zastihneme v obklíčení mýty Britských ostrovů a jak je zvykem, vyvázne. Divoký hon poodhalí mnoho z jeho nejasného původu i osudu a patří k nejsilnějším knihám série.

Divoký hon nebo divoké štvaní je středověký mýtus rozšířený především na území Evropy. Lokální mutace se liší hlavně ve jménech zúčastněných, scénář ale zůstává stejný: Noční oblohou se na koních žene smečka vyzbrojených lovců, kolem pobíhají honicí psi a vijí do černých mraků. Lovci jsou mrtví a jejich ztracené duše pádící oblohou obvykle vede mytická nebo rovnou historická postava jako Theodor Veliký nebo Král Artuš. Jednoho takového lovu se teď účastní i Hellboy, trofej si ale neodnese.

Chlapec z pekla se poslední roky (rozuměj přibližně druhou polovinu hellboyovské série) práci v Úřadu pro výzkum paranormálních jevů moc nevěnuje. Místo toho se schovává v domech spřátelených duchů, popíjí, snaží se vyhnout problémům a především se vyvázat z osudu, kterým je osvobození otroků pekelných a snesení apokalypsy na povrch zemský.

Pozvánku na lov obrů, kteří se hromadně chystají vyhrabat z anglického podzemí, z úcty ke starým přátelům přesto přijme. Lovecká výprava ale neskončí uštváním kořisti a hostinou, protože o lov obrů tu ve skutečnosti vůbec nejde. Divoký hon jen roztočí magické kolo událostí a Hellboy bude padat z jedné reality do druhé, probouzet se z jednoho zlého snu do dalšího.

Kniha vychází především z anglických reálií – dojde na Merlina, krále Artuše i jeho Excalibur. Mignola se předvedl jako brilantní scénárista, a přestože často odkazuje na starší Hellboyovy příběhy, Divoký hon strhne i čtenáře, který není v osudech pekelného chlapce zběhlý. Za to může dynamika příběhu, který nabízí nespočet zvratů, stejně jako látka, z níž Mignola vychází.

To mimochodem v předmluvě výborně vystihl Mark Chadbourn, přední anglický fantasy a sci-fi autor. Hellboy není ordinérním super hrdinou v kostýmu. Žije ve světě mýtů, kouzel, pohádek a okultismu a za ta léta se stal jeho součástí. Základ příběhů, které se v tomto světě vypráví, je identický po celém světě, mění se jen reálie. A díky této univerzálnosti jsou srozumitelné všem a vždy. Jedná se o archetypální příběhy, které si v sobě neseme všichni.

Mike Mignola dává nekonkrétním a skočným vyprávěním prostor fantazii čtenáře, který se v tajuplném světě po pár stranách rád ztratí. Mohutný slepenec fikce, mytologie, reality, snů a představivosti přitom drží stejně překvapivě a pevně, jako meč krále Artuše v kameni.

Dalším aspektem, který zdvihá Divoký hon vysoko nad průměr, je ostrá, eklektická a téměř plastická kresba Duncana Fegreda. Stylově se drží originálu Mikea Mignoly, který se již několik let věnuje hlavně scénáři a kreslí jen obálky, je ale vrstevnatější a graficky výpravnější.

Fegredo do stránek papíru perem tesá sochy a místy až hmatatelné charaktery, které s přehledem unesou velkolepé příběhy, jež si lidstvo traduje už tisíce let. Některá komiksová okna připomínají až náboženské výjevy, ikony, které skrz řeč těla, gesta a výraz, kompozici i barevnost vyloží celý příběh okamžikem.

Divoký hon je mistrovské dílo, které v Hellboyovské sérii patří k nejpovedenějším. Osud nedobrovolného zvěstovatele apokalypsy se posune mílovými kroky kupředu, objasní se mnoho věcí z minulosti, stejně jako se rozehraje nespočet příběhů, které Hellboy ještě prožije. Na ty se můžeme těšit v desátém svazku, který by mohl vyjít už koncem roku 2014.

  • Mike Mignola: Divoký hon (Hellboy 9)
  • kresba: Duncan Fegredo
  • Comics Centrum, Praha 2014
  • překlad: Jan Kantůrek
  • 192 stran, 599 Kč (v e-shopu Fantasye již za 539 Kč)
18. července 2014, Ondřej Horák

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Hellboy 09: Divoký hon

Hellboy 09: Divoký hon
Vložit do pytle na zboží  Koupit 599 Kč 539 Kč