Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

V šeru a stínu, Vznešení mrtví 7, Barb & J.C. Hendee

barb-jc-hendee-v-seru-a-stinu

Starý mistr písař začal oba svazky balit do většího červenohnědého papíru, ale přestal, když mu Pawl a’Seatt podal svůj seznam oprav. Teagan si popuzeně odfrkl, ale seznam si vzal a položil ho na ostatní listiny před tím, než je všechny zabalil.

Mistr a’Seatt vytáhl tyčinku modrého vosku a těžké cínové pečetidlo, používané dílnou, a balíček zapečetil. Pak jej vložil do koženého pouzdra, v němž byla práce učenců dnes ráno doručena.

„Konečně,“ zašeptal Jeremy.

Elias netoužil vydat se na cestu o nic méně. Elvina čeká.

Pawl a’Seatt mu podal pouzdro a upřel na něj chladný pohled jasných očí. Když Elias balík oběma rukama uchopil, mistr a’Seatt ho nepustil.

„Okamžitě se vrátíte potvrdit doručení.“

Elias zděšeně svěsil ramena a Jeremy zaúpěl.

K Otlučenému korbelu dorazí velice pozdě. Elias se na okamžik chtěl dohadovat, ale a’Seattův tvrdý pohled ho rychle přiměl si to rozmyslet. Znovu přikývl.

„Pojď,“ zabručel a protlačil se kolem Jeremyho ke dveřím. „Máme naspěch.“

Ve chvíli, kdy slyšel, že jeho přítel zavírá dveře dílny, už klusal po mokré dlažbě.

„Počkej,“ zavolal Jeremy.

Eliasovi došla trpělivost. Když dorazil k první vedlejší ulici, smykem zastavil. Teprve pak jej Jeremy dostihl. Elias stěží rozeznával příčnou uličku na konci vedlejší ulice.

„Ne, to ne,“ varoval ho Jeremy.

„Bude to rychlejší,“ namítl Elias. „Můžeme projít Koňskou ulicí, pak hlavní cestou za severozápadním tržištěm a ven na Prudkou cestu.“

„Ne!“ odsekl Jeremy. „Máme se držet hlavních ulic, které jsou dobře osvětlené.“

„K čertu s tebou, nepřijdu o celý večer. Elvina je jen…“

„Elvina tohle, Elvina tamto… požehnaný inkoust a písek! Copak tu holku necháš řídit ti život?“

Elias se na chvíli zakoktal. „No, alespoň mám někoho, koho tady nechám, až konečně dostaneme přidělení!“ Jeremy sebou škubl, jako by ho udeřil, a tvář se mu zachmuřila.

„Jak chceš!“ zavrčel. „Běž se někam motat ve tmě. Já nebudu v jakési uličce klouzat po tom, co vyteklo z nočníků. Ne kvůli nějaké holce… když dokonce ani neznáš její jméno!“

Elias svěsil ramena a balík v rukách ho táhl dolů.

Jeremy nikdy nebyl dobrý v tom udržet si pozornost dívek… žen, když se nepočítá Imaret. Buď měl svázaný jazyk, nebo blábolil o tom, co zrovna studoval, a měl štěstí, když to nějaká společnice vydržela celé jídlo. Elias si však přál, aby tu ránu pod pás, již příteli uštědřil, mohl vzít zpátky.

Pod markýzou obchodu někdo kráčel ulicí. Nezřetelná postava se zastavila a zdálo se, že se dívá jejich směrem. To bylo přesně to, co potřebují – aby je místní hlídka kvůli pokřikování na ulici obvinila z narušování klidu.

„Jen pro jednou, věř mi,“ pobízel ho Elias. „Bude to stát za to, uvidíš.“

Jeremy neodpověděl.

„Cestou zpátky se zastavíme v hostinci,“ nabídl Elias. „Můžeš tam počkat s Elvinou a její přítelkyní… a já půjdu zanést mistru a’Seattovi to jeho zatracené potvrzení.“

„Dobře,“ zamumlal Jeremy.

Elias zabočil do postranní ulice, ale ještě jednou se rozhlédl po hlavní.

Ať stál před obchodem kdokoli, byl pryč. Elias doufal, že se strážník prostě vydal dál. Čím dřív však odtud s Jeremym zmizí, tím menší je pravděpodobnost, že se budou muset vypořádat s dalším na obchůzce. Na konci postranní ulice zabočil směrem na jihovýchod. Jeremy šel za ním a celou dobu si něco mumlal.

„Drž se dál od strouhy uprostřed,“ poradil mu Elias, „a zvedni si roucho. Jestli se ti ušpiní, nebudeš mít čas se převléknout.“

„Jo, jo,“ bručel Jeremy.

Procházeli kolem zadních dveří krámků, kolem beden a nádob s popelem a dalších ve tmě méně rozeznatelných věcí. Minuli třetí postranní uličku, když Elias uslyšel ostré škubnutí látky. Jeremy zase zakopl a jeho přítel se zarazil.

Jeremy prudce zastavil, aby do něj nevrazil. Elias stěží rozeznával přítelův obličej.

„Co je?“ zeptal se Jeremy.

„Nic,“ odpověděl Elias. „Myslel jsem, žes uklouzl.“

„Nic mi není!“

Elias, připravený pokračovat, se začal otáčet, ale Jeremy s vyvalenýma očima ustoupil.

„Co to bylo?“ zašeptal.

Elias ztuhl a jen na něj zíral. „O čem to mluvíš?“

„Před námi,“ zašeptal Jeremy, „mezi námi a světlem té ulice v dálce… něco přešlo.“

Elias se podíval uličkou. Na druhém konci, ústícím do Koňské ulice, vrhala do ústí světlo lampa, stojící za rohem. Nic jiného však neviděl.

„Toulavý pes, co se hrabe v odpadcích,“ ujistil Jeremyho. „Pojď.“

Uličku vyplnil stín, který zahalil vzdálené světlo.

Elias o krok ustoupil a narazil do Jeremyho.

„Kdo je tam?“ zavolal.

Stín se trochu pohnul váhavým pohybem pod širokým pláštěm. Vzdálené světlo odhalovalo jen jeho siluetu, vyplňující úzký prostor. Byl tak černý, že ho Elias stěží rozeznal. A otvor široké kápě byl jen otvorem plným tmy.

„Nemáme žádné peníze,“ zavolal Elias a snažil se mluvit energicky, zatímco si tiskl listiny k hrudi. „Oloupením učenců nic nezískáš… zmiz!“

Postava se však nepohnula.

„Pojď!“ zašeptal Jeremy a zatahal Eliase za roucho.

Elias o tři kroky ustoupil. Když se obrátil, Jeremy vyrazil. Byli v půli cesty k východu z postranní uličky poblíž písařské dílny, když se Elias ohlédl přes rameno.

Ulička byla prázdná. V dálce jasně viděl kalné světlo na Koňské ulici.

Jeremy pronikavě zaječel.

Elias slepě narazil do přítelových zad a oba klopýtli. Zatímco se Elias snažil narovnat, podíval se před sebe.

V místě, kde ulička ústila do postranní ulice, stála stínová silueta. Světlo z ulice k ní dosahovalo jen stěží, ale celá postava byla jasně vidět.

Byla tak vysoká, že by se Elias musel natáhnout, aby ji mohl chytit za kápi. A uvnitř stále nic neviděl. Plášť postavy zlehka vlál, přestože noční vzduch byl zcela nehybný. Pod ohýbajícími se křídly z černé látky nebylo nic než noční tma.

„Dělej!“ zasykl.

Jeremy jen zafňukal.

Elias přítele popadl zezadu za roucho a prchal uličkou. Málem se mu podařilo dostat kolem poslední postranní ulice, když vzdálená světla Koňské ulice náhle zhasla.

Elias se otřásl a skluzem zastavil.

Jeremy ho popadl za paži a vtáhl do postranní uličky. Elias neměl ani dost rozumu na to, aby se zastavil nebo si uvědomil, jakou chybu udělali, ne dokud dvakrát nezabočili a neocitli se ve slepé uličce.

Někdo jiný se ho pokusil zezadu popadnout.

Elias prudce uskočil a uslyšel, jak se rukáv jeho roucha trhá, zatímco on klopýtal hlouběji ke konci uličky.

„Máme pár měďáků!“ zakřičel Jeremy. „Vem si je… všechny si je vem!“

Slepou uličkou se rozlehlo cinkání rozházených mincí. Elias však upíral pohled na něco jiného, zatímco zády narazil do cihlové zdi. Nejprve to neviděl zřetelně, tu černou pěst svírající kus jeho šedého hávu. Pak se pěst otevřela a útržek šedé látky vypadl.

Elias měl dojem, že zahlédl dlouhé prsty, omotané natrhanými pruhy černé pytloviny.

Temná postava se přiblížila a zdálo se, že roste.

Nesklonila se pro rozházené mince, a když se přibližovala, Elias neslyšel žádné kroky.

„Pomoc!“ zaječel Jeremy. „Někdo… stráže! Pomozte nám!“

Elias však nedokázal odtrhnout pohled od postavy, která se nad ním tyčila.

Záhyby jejího pláště se rozevřely a jako by šplhaly po zdech uličky. Slyšel Jeremyho, jak buší do dřeva, snad na zadní dveře některého z krámků. Elias se však třásl ještě předtím, než vzduch zledovatěl.

Zápach prachu začal Eliase dusit ve chvíli, kdy mu v hlavě zesílila podmanivá vůně neznámého koření.

  • překlad: Zuzana Hanešková
19. října 2012, Barb & J.C. Hendee

Diskuze k článku

123
12 - 29. 05. 2018 06:03

adidas tubular adidas gazelle roshe shoes hermes birkin yeezy 700 jordan 11 michael kors outlet online cheap basketball shoes asics running shoes adidas outlet online adidas superstars converse shoes kobe 11 longchamp bags asics shoes rayban sunglasses true religion off white x jordan 1 nike lebron soldier 11 nike flyknit yeezy boost 700 af1 http://www.kobeshoes.uk michael kors outlet kevin durant shoes yeezy longchamp handbags yeezy boost 350 adidas yeezy vibram five fingers michael kors outlet online adidas yeezy lebron 15 nike roshe longchamp bags paul george shoes ray ban adidas ultra boost nike cortez men cheap nfl jerseys kyrie shoes adidas stan smith Kanye West shoes nike air max yeezy birkin bag nike shoes air max 270 nike air max nike lebron soldier 10 moncler jackets yeezy boost kd shoes atlanta falcons jersey moncler outlet chrome hearts louboutin shoes uk jordan shoes air yeezy van cleef yeezy boost chrome hearts online basketball shoes nike off white new england patriots jersey nike air max 2017 off white clothing yeezy boost oakley sunglasses off white hoodie goyard handbags tom ford sunglasses tory burch outlet lebron soldier 10 nike air max 90 air presto balenciaga shoes air jordans hermes belt longchamp bags nike sneakers for men air max 2018 nike huarache kyrie irving shoes adidas outlet nba jerseys chrome hearts online yeezy boost 350 longchamp outlet russell westbrook shoes pandora bracelet adidas zx flux jordan 4 longchamp moncler jackets bape hoodie lebron soldier 11 nike sneakers off white clothing yeezy shoes nike air force 1 curry 4 nike football boots yeezy boost adidas nmd r1 goyard handbags chrome hearts balenciaga shoes goyard bags asics gel kayano longchamp outlet nike off white nike max balenciaga yeezy boost 350 v2 michael kors outlet store vans shoes yeezy boost 350 v2 lebron 13 ferragamo belt roshe run ray ban sunglasses air max 270 ferragamo belt yeezy boost basketball shoes adidas nmd converse outlet store yeezy boost 350 v2 cheap mlb jerseys calvin klein outlet longchamp bags michael kors handbags moncler outlet gucci belts lacoste polo pandora charms kyrie 4 hermes belt lebron james shoes yeezy boost 350 kobe 11 tom ford sunglasses nfl jerseys lebron 14 red bottom shoes ferragamo belts nike air max 2018 lacoste outlet tom ford eyewear curry shoes reebok outlet air force 1 retro jordans michael kors outlet ray ban sunglasses yeezy boost 350 yeezy boost 350 v2 longchamp cheap nba jerseys cheap jordans dior sunglasses curry 5 yeezy boost 350 prada sunglasses moncler jackets golden goose converse outlet true religion outlet nike air force 1 adidas iniki supreme clothing michael kors handbags yeezy boost goyard bags nike air huarache air force 1 nmd supreme hoodie kobe byrant shoes timberland outlet tory burch shoes pure boost hermes handbags nike sneakers for women kobe shoes yeezy boost 350 iniki lebron 15 oakley sunglasses balenciaga triple s adidas yeezy van cleef arpels nike flyknit racer nike flyknit adidas ultra adidas shoes lebron shoes chrome hearts longchamp handbags vibram fivefingers nike air max retro jordans nike polo russell westbrook shoes links of london outlet store yeezy boost golden goose oakley sunglasses golden goose sneakers adidas ultra boost air jordan nike zoom longchamp burberry lacoste online shop harden shoes stephen curry 5 michael kors outlet nike foamposite yeezy vapormax cheap oakley sunglasses jordan 13 nike air zoom adidas store moncler jackets stephen curry 5 yeezy shoes nike roshe run hogan outlet michael kors uk christian louboutin nike roshe adidas tubular jordan 11 retro damian lillard shoes adidas crazy explosive nike running shoes kobe sneakers nike dunk shoes kobe 9 kyrie shoes off white jordan 1 nike basketball shoes hogan outlet online yeezy shoes kd 10 reebok shoes balenciaga sneakers adidas nmd nike shoes for men pandora charms adidas eqt nike outlet jordan shoes michael jordan shoes fitflops sale clearance 100% real jordans for cheap links of london yeezy shoes adidas eqt ray ban nike hyperdunk jordan retro 12 adidas yeezy boost off white yeezy 500 true religion jeans fitflops adidas pure boost adidas stan smith sneakers air max 90 nhl jerseys air jordan 13 nike roshe adidas nmd yeezys cheap oakley sunglasses michael kors adidas eqt support nmd adidas superstar shoes balenciaga goyard ultra boost oakleys sunglasses adidas tubular air max hermes belt nike air zoom falcons jersey louboutin shoes michael kors outlet online goyard handbags yeezy boost 350 air max 90 adidas nmd jordan retro 6 birkin bag vans outlet nike dunks kobe 9 nike air force nike flyknit racer links of london off white jordan 1 balenciaga shoes jordan shoes vans shoes michael kors outlet michael kors outlet off white x jordan 1 jordan retro oakley store michael kors outlet nmd yeezy boost 350 authentic jordans pandora jewelry ray ban sunglasses ray ban sunglasses mlb jerseys stephen curry shoes bape hoodie kobe shoes fenty puma http://www.kobebasketballshoes.us.com nike huarache jordan 12 oakley sunglasses for men nike polo shirts adidas yeezy jordan 6 cheap jordans pandora jewelry kobe shoes nike air force christian louboutin shoes nike air max 270 ysl curry 5 yeezy boost 350 v2 kyrie 4 nike air huarache red bottoms nike huarache kd shoes adidas nmd runner oakley sunglasses golden goose oakley sunglasses cheap jordans cheap jordans nike outlet store online shopping nike x off white westbrook shoes tory burch shoes crazy explosive derrick rose shoes vapor max asics kayno yeezys michael kors handbags links of london sale nike roshe one yeezy boost 350 true religion gucci belt hermes belts for men golden goose sneakers longchamp handbags ysl handbags cheap oakley sunglasses john wall shoes nike hyperdunk 2017 nike air amx 270 paul george shoes birkin bag nike zoom yeezy boost 350 calvin klein outlet online prada glasses kobe basketball shoes wholesale ray ban sunglasses longchamp longchamps zx flux 100% real jordans for cheap michael kors handbags tom ford eyewear adidas superstar ray ban sunglasses outlet kobe basketball shoes yeezy boost 350 v2 adidas ultra boost nike air max 90 golden goose outlet cheap jordans adidas tubular shadow yeezy 500 cat boots curry 4 air jordan 4 adidas ultra boost uncaged yeezy boost 350 v2 patriots jersey nike mercurial adidas superstar nike zoom running shoe caterpillar boots ray ban sunglasses nike air presto adidas stan smith shoes adidas tubular moncler jacket lacoste outlet converse outlet adidas stan smith nike huarache yeezy boost 500 dior glasses nike cortez burberry outlet michael kors factory outlet ferragamo belts kyrie 3 nike air huarache adidas tubular shadow adidas nmd real jordans for sale cheap ray ban aviator sunglasses curry 4 shoes timberland boots yeezy shoes ray ban james harden shoes kate spade handbags adidas yeezy nike free run yeezy shoes nike free
Дом-2 всех. «Дом 2» онлайн
sfzthwpzgwgl - 13. 08. 2020 18:19

Все http://bitly.com/37FyPBv - эфиры дом 2 в режиме онлайн в отличном качестве, дом 2 лайт, вечерний и ночной эфир всегда раньше всех смотрите

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Vznešení mrtví 7 - V šeru a stínu

Vznešení mrtví 7 - V šeru a stínu
249 Kč 129 Kč