Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Stínoví lovci (Starcraft: Sága Temných templářů 2), Christie Golden

Golden Christie: Sága Temných templářů 2 - Stínoví lovci

Málokdo by chtěl být pronásledován snad všemi významnými mocnostmi ve vesmíru – zergskou Královnou čepelí Kerriganovou, Terranským Dominionem i Protossy. Ale archeologovi Jakeovi Ramseymu za to vědomosti protosské Opatrovatelky stojí. Mít všechny důležité znalosti nejvyspělejší rasy není k zahození, i přestože se o své tělo musíte dělit z duchem Protossky a jde po vás celá galaxie.

Pokračování Ságy temných templářů navazuje přesně tam, kde skončil minulý díl – tedy těsně po útěku Jakea a jeho bodyguardky Rosemary před Valeriánem, dědicem Dominionu. Protosská Opatrovatelka Zamara, s níž Jake sdílí tělo, je neochvějně směruje na domovský svět Protossů Aiur, ze kterého po útoku Zergů už nezůstalo více než pouhá ruina, aniž by Jakeovi sdělila pravý účel této cesty. Navíc se na Aiuru dostanou do pasti, protože warpová brána nefunguje a hrdiny dostihnou všichni jejich pronásledovatelé, včetně démonického Ulzeraje. Nakonec Christie Goldenová neochudí čtenáře ani o epickou bitvu mezi všemi výše zmíněnými, okořeněnou nějakou tou hrdinskou smrtí. Na první pohled nic moc, typická herní oddechovka, ale je tu několik prvků, které ji činí o něco zajímavější.

Největším plusem je samotný svět Starcraftu, který je dost propracovaný a navíc poměrně originální, zejména díky dvěma naprosto odlišným typům kolektivního vědomí – protosské Khale a zergskému „úlovému“ vědomí. Rozdíl mezi nimi je zhruba jako mezi demokracií a diktaturou a netřeba naznačovat, která rasa má tyranskou kolektivní mysl. Hranice mezi dobrem a zlem je zde stejně nepropustná jako železná opona. O to zajímavější je motiv odmítnutí Khaly temnými Protossy, kteří se obávali rozplynutí vlastní identity ve všeobjímající Kha­le.

Sága temných templářů na Fantasyi:

Goldenová má cit pro psaní o vymírajících rasách. Přestože jde vždy o vedlejší linku jejích příběhů, často působí mnohem silněji než hlavní příběh. Že jde o její silnou stránku, už dokázala ve Zrodu Hordy ze světa Warcraftu, ale těžký úděl Protossů čtenáře zasáhne ještě mnohem více, vzhledem k tomu že je servírován bezprotředněji – skrze vyvolané vzpomínky účastníků přelomových událostí v dějinách Protossů z paměti Opatrovatelky Zamary.

Naivně působí trochu nucená lovestory mezi Jakem a jeho ochránkyní Rosemary. Na druhou stranu si na čtenáře Goldenová nachystala sympatické převrácení klasických rolí – zatímco Jake je spíš citlivka a milovník vědění, Rosemary je drsná holka, co nejde pro ránu daleko. A právě obroušení jejích hran je patrně největším psychologickým vývojem, jaký lze od Ságy temných templářů očekávat. Určitého vývoje se dočká i vztah Jakea a protosské Opatrovatelky Zamary, která se tak nevybíravě usídlila v jeho hlavě. Z počáteční nedůvěry se vyvine pevné přátelství svázané doslova a do písmene existencionálním poutem.

Drobnou vadu na kráse způsobila změna překladatele – zatímco v prvním dílu se tak můžeme dočíst o Zamaře jako o protosské Ochránkyni, ve druhém díle je z ní najednou Opatrovatelka. I když je Opatrovatelka příhodnějším překladem, měnit terminologii uprostřed trilogie není zrovna nejšťastnějším řešením.

Samozřejmě nejde (jak je u knih podle herních předloh obvyklé) o žádné náročné dílo. Nečekejte žádný hluboký myšlenkový přesah, složitou psychologii a charaktery, u kterých nebudete vědět, co si o nich myslet. Naopak nechybí akce, atmosféra a dobrodružně laděný příběh okořeněný několika svěžími prvky. Jenom škoda, že jich není více, s takovou Sága temných templářů jen těžko vybočí z průměru knižních herních adaptací.

  • Christie Golden: Starcraft: Sága temných templářů 2 – Stínoví lovci
  • Fantom Print, 2011
  • Překlad: Jakub Mařík
  • Obálka: Glenn Rane
  • 256 stran / 219 Kč

Christie Golden v pěti bodech:

  1. žije v Lovelandu v Coloradu
  2. napsala přes 30 románů z mnoha známých světů od Warcraftu po Star Trek
  3. její první vydaná kniha Vampire of the Mists vyšla v roce 1991 a odehrávala se ve světě RPG hry Ravenloft
  4. napsala i několik knih z vlastních světů, například Instrument of Fate nebo King's Man and Thief
  5. pod pseudonymem Adrien Bell napsala fantasy thriller A.D. 999, za který dostala Colorado Author's League Top Hand Award az nejlepší román
19. prosince 2011, Jan Červenka

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Sága Temných templářů 2 - Stínoví lovci

Sága Temných templářů 2 - Stínoví lovci
Vložit do pytle na zboží  Koupit 219 Kč 153 Kč