Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

21 tipů, jakou fantastickou knihu darovat k Vánocům 2018,

Cch-sin Liou : Vzpomínka na zemi 03

Opět tady máme čas Vánoc. Což je jasným důkazem toho, že čas je relativní. Připadá mi to jako včera, když se člověk pouštěl do první várky cukroví, zapaloval poslední svíčku na adventním věnci, válčil se zabalováním dárků, které sháněl ještě den předtím v narvaném obchodním domě nebo sledoval, jak mu domácí mazlíčci už po páté shazují ozdobený stromeček. Kromě výše uvedených vánočních tradic máme však pro čtenáře Fantasye ještě jednu příjemnou zvyklost, a to již pravidelné rekapitulující články z literárního světa z uplynulého roku. I letos pro Vás naše redakce nachystala tipy na dárky k Vánocům v podobě toho nejlepšího, co vyšlo v roce 2018. Vybírat můžete přesně z 21 kusů. Přejeme příjemné počtení a šťastnou ruku.

Co mají vaši blízcí rádi?

Sci-fi

1. Ladislav Svatoš doporučuje knihu Liou Cch'-sin: Vzpomínka na zemi (Vzpomínka na Zemi 3)

Epické zakončení trilogie, jež přechází samotný žánr. Liou Cch'-sin napsal novodobou klasiku, která odvážně kombinuje žánrová pravidla hard sci-fi. Zároveň kousavě kritizuje společnost a nebojí se čerpat z matematiky, fyziky, chemie, filozofie a neuvěřitelné autorovo fantazie. Po dočtení posledních vět zůstane nefalšovaná čtenářská katarze a chuť přečíst trilogii znovu.

Chambersová Becky: Poutníci 02: Dvě místa na slunci
2. Lýdie Hochmanová doporučuje knihu Becky Chambersová: Dvě místa na slunci (Poutníci 2)

Volné pokračování space opery s „firefly feelingem“, bohaté na rozmanité prostředí a přehlídku různorodých vesmírných ras, to jsou Dvě místa na slunci. Příběh sleduje dvě linky – znovuzrození neobvyklé UI Lovey, která se s pomocí techničky Chilli probouzí v umělém těle, což doprovází spousta překážek (jak praktických, tak psychických), nových objevů a přizpůsobení. Druhá linka je zaměřená na samotnou Chilli, konkrétně na její minulost, která svým nádechem potěší milovníky dystopických knih. Román o hledání vlastní identity, podstaty a účelu, na pozadí vesmírných kulis je zárukou více než hřejivého prožitku, což knihu činí ideálním společníkem pro dlouhé zimní večery. Ačkoli se jedná o volné pokračování, pro lepší prožitek je na místě rozhodně doporučení přečíst si i první díl – Dlouhá cesta na malou, rozzlobenou planetu.

3. Radim Červenka doporučuje knihu Timothy Zahn: Thrawn

Nejen fanouškům Star Wars doporučuji knihu Timothy Zahna: Thrawn. Důvody, proč knihu nevynechat, jsou tři. Za prvé Timothy Zahn je skvělý spisovatel. Četba jeho knih odsýpá rychleji, než taje sníh před Vánoci a hlavně je to autor opravdu chytrý, který umí nádherně skloubit myšlenkovou závažnost s lehkostí příběhu. Za druhé málokdy má čtenář možnost prožít příběh očima záporáků (tentokrát hraje prim Impérium). A za třetí letos si pro nás filmaři na Vánoce nový Star Wars snímek nepřipravili, ale kvalitní knížka je více než plnohodnotnou náhradou.

Banks Iain M.: Kultura 01: Pomysli na Fléba
4. David P. Stefanovič doporučuje knihu Iain M. Banks: Pomysli na Fléba (Kultura 1)

Pomysli na Fléba si cenu pro knihu roku zaslouží už za to, že vyšla. Technicky jde možná o druhé české vydání, ale pojďme předstírat, že román Considerujte phlebasy nikdy neexistoval. Kromě toho jde také o opravdu zatraceně skvělou epickou a akční sci-fi, která je v jádru romantickým (ve smyslu romantismu, nikoli romantiky) honem za pirátským pokladem, takže pokud někomu celé to nejasné pozadí s civilizací Kultury připadá, jako že to bude těžká filozofie, může se přestat bát. Nakladatelství Planeta9 skládáme poklonu a klobouček a těšíme se na další svazky ze série. PS: Ty obálky!!!

5. Martin Bečvář doporučuje knihu Pat Murphy: Město, nedlouho poté

Letos u mě vyhrála kniha Město, nedlouho poté od Pat Murphy vydaná v Gnóm!u (To není překlep, nakladatelství se opravdu jmenuje Gnóm! s vykřičníkem). Zlouskal jsem za poslední roky slušnou řádku knih, ale tohle bylo něco úplně nového. Dějová linka je mixem několika žánrů, přičemž ze všeho nejvíc je asi zřetelné postapo, ale objevil jsem sci-fi, fantasy a magický realismus. Skvěle vyprávěný příběh (i díky vymazlenému překladu Jakuba Němečka) o tom, že i válku je možné pojmout jako umělecký projekt, byl i pro mě coby otrlého cynika opravdovým zážitkem, který žádná další kniha tento rok nedokázala přebít.

Leckieová Ann: Rádčská trilogie 3 - Ve službách Milosti 3
6. Olga Buriánková doporučuje knihu Ann Leckieová: Ve službách Milosti (Rádčská říše 3)

Závěr pozoruhodného literárního cyklu Rádčská trilogie jde neochvějně ve stopách prvních dvou svazků, ač v mnohém jejich stín překračuje. Příběh knihy Ve službách milosti z daleké budoucnosti je pochopitelně opět zasazen do povědomého světa vesmírné hard sci-fi. Ann Leckieová jej avšak ztvárnila nadmíru originálně. Kromě cesty za pomstou a vykoupením neúnavné hrdinky Breq, kosmických soubojů, mimozemských bytostí, pití čaje i přemíry ženského rodu, si čtenáři užijí i nečekané množství absurdních situací a pochopení celé série.


Fantasy

Jemisinová N. K.: Zlomená země 01: Páté roční období
7. Adéla Košařová doporučuje knihu N. K. Jemisinová: Pět ročních období

Život je někdy těžká dřina, která dokáže házet pod nohy jednu kládu za druhou. Člověk má pak s odřenými holeněmi chuť se s hrnkem kakaa schovat do postele a uraženě zírat do stropu. Nebo lze taky sáhnout po knize, jejíž hrdinové zažívají strádání a bolest, v jejichž srovnání působí vlastní problémy poněkud malicherně. Essun, hlavní postavě Pěti ročních období, zavraždí manžel syna a unese dceru, kterou se tato nezdolná žena vydává hledat do světa stojícího na pokraji apokalypsy. Čtenář následně má to privilegium sledovat její cestu, která ho vtáhne a už nepustí. Ne nadarmo tato sága N. K. Jemisinové vyhrál cenu Hugo Awards třikrát za sebou. Všechny ovace si bezesporu zaslouží, stejně jako své místo pod vánočním stromečkem.

8. Jakub Gergela doporučuje knihu Chris Metzen, Matt Burns, Robert Brooks: World of WarCraft – Kronika 3

Za mě nejlepší knihou roku 2018 je bezpochyby třetí díl ze série World of Warcraft kronik. Třetí svazek pojednává již o událostech hry Warcraft 3 a MMORPG World of Warcraft, a je tudíž vhodným dárkem pro fanoušky této hry, samozřejmě nejlépe, kdyby k tomu dostal ještě dva předchozí svazky, jež vyprávějí příběhy z dávné historie tohoto kultovního universa. Třetí svazek kronik je nejen dobře napsaný, ale ještě k tomu ke všemu výtečně graficky zpracovaný, nemluvě o epických ilustracích zkušených autorů. World of Warcraft, Kronika, svazek III. doporučuji všem skalním fanouškům, ale i těm, kteří jsou tímto universem nepolíbení!

Sanderson Brandon : Arcanum odhalené - kosmírská sbírka
9. Tereza Vršková doporučuje knihu Brandon Sanderson: Arcanum odhalené

Arcanum Odhalené obsahuje rozšiřující novely a povídky ze Sandersonových nejznámějších sérií jako je Mistborn, Archiv bouřné záře nebo Elantris. Povídková sbírka potěší každého Sandersonova čtenáře, a zkrátí mu tak nekonečné čekání na překlad nového dílu Archivu. Povídky dávají Kosmíru nejen ucelenější pohled, ale obohacují už tak rozsáhlý a komplikovaný Sandersonův vesmír.

10. Adéla Kolářová doporučuje knihu Sarah J. Maas: Dvůr křídel a zmaru (Dvůr trnů a růží 3)

Sarah J. Maas v letošním roce uvedla na český trh poslední díl své vílí trilogie. Protože se ale svého fiktivního světa nedokáže jen tak vzdát, už dávno si naplánovala příběh rozšířit o několik novel a další tři knihy, které už se však budou soustředit na jiné postavy. Původní trilogie tak tímto dílem došla ke svému konci a připravila si pro čtenáře velmi uspokojující završení. Kniha je totiž nabitá akcí, romantikou, tísní i magií a na hlavní hrdiny a jejich přátele čeká pořádný kolotoč neustálých bojů, plánování útoků, intrikovaní, slz, krve i potu a samozřejmě obětí. Z této bitvy nikdo neodejde bez šrámů na těle či duši…


Thriller

11. Jan Nohovec doporučuje knihu Pavel Renčín: Klub vrahů

Od Pavla Renčína, autora urban fantasy Městské války, toho poslední dobou není moc slyšet, když se ale náhodou ozve, je to pecka. Jeho novinka Klub vrahů pokračuje v trendu započatém výbornou Vězněnou – méně fantastiky, více brutality a pořád stejně silná atmosféra a tah na branku. Společně se skvělou obálkou a sympatickým rozsahem to z knihy dělá ideální dárek i pro fantastikou nepolíbené a ještě koupí podpoříte domácího autora. No neberte to.


Young adult

Shusterman Neil: Smrtka 01
12. Anastasja Višťalová doporučuje knihu Neil Shusterman: Smrtka (Smrtka 1)

Já naprosto neochvějně doporučuji Smrtku od Neila Shustermana. Tahle kniha se Vám totiž dostane pod kůži. Ačkoli je formálně zařazena do žánru young adult, nejedná se o žádnou přehnanou romantickou komedii s růžovými brýlemi. Svět, ve kterém je vyhlazena smrt, nemoce a jiné neduhy lidského bytí, je sice více než jen krásnou představu, ale co když o vašem životě bude rozhodovat někdo jiný? Jeden člověk podle svého vlastního klíče určí, že se máte obětovat pro dobro ostatních. Dáte všanc svůj život, jen abyste zabránili přelidnění? Autor stvořil dimenzi plnou paradoxů. Po přečtení prvního dílu zůstanete sedět s pusou do kořán. Tahle knížka ve vás totiž zanechá přímo oceán nejrůznějších pocitů.

13. Petr Čapek doporučuje knihu Don Rosa: Život a doba Skrblíka McKváka

Kačeří příběhy asi netřeba blíže představovat. Od změny režimu jsou zde s námi prakticky nepřetržitě a vyrostla na nich nejedna generace dětí. O to více potěšující je fakt, že se k nám po dlouhých letech dostává jeden z nejklasičtějších příběhů tohoto univerza. Život a doba Skrblíka McKváka je bezesporu nejlepší kačeří knihou, která zde vyšla a patrně i vyjde. Don Rosa je tady ve své vrcholné formě. S maximální pečlivostí a úctou k odkazu svého předchůdce (Carl Barks) se mu podařilo vytvořit ohromující origin jedné z nejdůležitějších postav tohoto světa. Pokud ve vás až doposud dříme představa, že „kačeří příběhy“ jsou pouze pro děti, tak vězte, že právě tato kniha vás dokáže dokonale vyvézt z omylu.

Blacková Holly: Krutý princ 01
14. Nela Libovická doporučuje knihu Holly Blacková: Krutý princ

V žánru young adult fantasy čtenář většinou ví, co očekávat. Proto je příjemným překvapením, když nějaká kniha vybočuje. Po mnoha úspěšných sériích se Holly Blacková znovu trefila. Její nový příběh se odehrává ve světě víl, které jsou představeny jako nesmrtelné, magické, kruté a nelítostné bytosti. A přesně takové doopravdy jsou. Hlavní hrdinka musí bojovat na každém kroku, aby se na vílím dvoře prosadila a postavila se krutému princi. Kniha představuje dárek, kterým se to u fanouška young adult určitě nedá zkazit. A pevně věřím, že by dokázala zaujmout i ne zrovna milovníky tohoto žánru. V neposlední řadě má kniha vážně povedený obal, který pod vánočním stromkem jako dárek určitě zaujme.

15. Simona Irlbeková doporučuje knihu Victoria Laurie: Kdy?

Letošní rok mě kromě pokračování dalších sérií nadchla kniha Kdy od Victorie Laurieové. Kniha stručně vypráví o mladé studentce Maddie Fynnová, která vidí Vaše data. Respektive data smrti. Ale co když jednoho záhadného dne umře někdo tak hrozně, že bude muset zasáhnout FBI? Kniha byla skvělá a já ji všem doporučuji jako dárek, který si přát nebo dárek, který darovat. Kdy Vás nezklame.

16. Ivana Scholzová doporučuje knihu Marissa Meyerová: Renegáti

Marissa Meyerová má za sebou již několik podařených knih, nyní se ze světa pohádek přesouvá do světa superhrdinů. Renegáti jsou hrdinové, Anarchisti jsou zločinci, kdyby to bylo vždy tak snadné. Jenže hrdinové upadají a názory padouchů nejsou zase tak špatné. Kniha je napsaná tak, aby čtenář vždy měl o čem přemýšlet a několikrát změnil stranu, které bude fandit. Takže komu fandíte vy? Renegátům nebo Anarchistům?


Komiks

Kore Jamazaki: Čarodějova nevěsta 01
17. Kateřina Kopišťová doporučuje komiks Kore Jamazaki: Čarodějova nevěsta 1 – 5

Prvních pět svazků Čarodějovy nevěsty patří rozhodně mezi to nejlepší, co letos u Crwe vyšlo. Zbrusu nová manga série v sobě mísí mix fantasy, akci, napětí a také trošku té romantiky, tudíž je vhodná pro obě pohlaví. Příběh patnáctileté Čise a jejího učitele Eliase nejen zahřeje u srdce, ale také vám ho v některých místech zlomí. Nádherná kresba je příjemným bonusem. Kdo hledá zajímavý příběh s magickou atmosférou, je tu správně.

18. Jan Červenka doporučuje komiks Brian Azzarello, Eduardo Risso: Smůla (100 nábojů 13)

100 nábojů má všechno – myšlenkový přesah, noirovou atmosféru, napětí a nápadité grafické ztvárnění. Poslední díl sice možná nebyl tím nejlepším, co v roce 2018 vyšlo, a nebyl ani nejlepším dílem série, ale přesto šlo o důstojné zakončení naprosto fenomenální série. A tak slízne smetanu za všechny ostatní díly, podobně jako to měl Návrat krále s Oscary. A je to taky dobrá možnost, jak na sérii upozornit ty, kteří ji minuli.

Kelly Joe: Spider-Man / Deadpool: Parťácká romance
19. Sabina Dudová doporučuje komiks Joe Kelly, Ed McGuinness, Mark Morales, Livesay, Jasona Keitha: Spider-Man/Deadpool – Parťácká romance

Co může být větší komiksová událost roku, než když si to spolu rozdají dva nejznámější týpci v červeném? Spider-Man a Deadpool se představili ve skvělé formě a servírují čtenáři vyváženou porci ironických fórů, dojetí i akce. Jakkoli je občas těžké poznat, zda bojují spolu nebo proti sobě, šlape jim to na panelech výborně. Parťácká romance výborně odstartovala novou komiksovou sérii, ale funguje samostatně i pro ty, kteří holdují komiksovým jednohubkám.

20. Jiří Kábrt doporučuje komiks Marjorie Liu: Probuzení (Netvora 1)

Nová komiksová série Netvora má, jak se zdá, něco pro každého. Učaruje zvláště fanouškům mangy a anime, ale její hlavní síla spočívá hlavně v naléhavosti vyprávění a pohlcujícím světě, který od svých předchůdců přebírá pouze to zajímavé a ponechává si pochmurnou uvěřitelnost. V komiksu objevíme krásu, ošklivou krutost, ženskou sílu i záhadu, a díky tomu všemu je už první svazek hotovým zjevením.

Novák Jan: Zatím dobrý
21. Jakub Ehrenberger doporučuje komiks Jan Novák, Jaromír 99: Zatím dobrý

Na nabitém předvánočním knižním trhu mě mj. upoutala komiksová adaptace oceňovaného románu Jana Nováka Zatím dobrý. Novák v románu rekonstruuje příběh rodiny Mašínů, zejména bratří Ctirada a Josefa, kontroverzních hrdinů studené války, o jejichž významu se česká politická scéna pře do současnosti. Kdo stále neví, o co v celé diskusi jde, má teď výbornou možnost dovzdělat se nad nepřekonatelnými kresbami Jaromíra 99, jedné z nejvýraznějších postav současného českého komiksu. Grafických přepisů české literatury obecně příliš nevychází. Troufám si ale tvrdit, že tahle knížka by i v mnohem větší konkurenci patřila k milníkům tuzemské komiksové tvorby. Logicky by tak neměla chybět v knihovně žádného komiksového fandy, obzvláště nebojí-li se občas propíchnout stěny své bubliny a před atraktivností fiktivních světů dát přednost trpkosti a nevyzpytatelnosti toho našeho.

21. prosince 2018, redakce