Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Přání smrti, Rob Thurman

prani-smrti_thumb

Málokteré nakladatelství má takový kvalitní marketingový program jako ostravský Fantom Print. Nesnaží se šetřit na správných výdajích, a svoje knihy propaguje na většině důležitých míst, ať v tištěných či elektronických médiích. Pro čtenáře je ale hlavní ještě jeden kladný rys tohoto nakladatelství, a tím je rychlé dodávání nových dílů u seriálových knih, kterých je ve fantastice drtivá většina.

Neuběhl ani rok od vydání prvního dílu z urban fantasy cyklu Kal Leandros od americké autorky Rob Thurmanové, a fanoušek tohoto seriálu se už může začíst do čtvrtého pokračování vydaného pod názvem „Přání smrti“ (orig. Deathwish, 2009). Fantom Print vydává těchto urban fantasy, dneska tak čtenářsky populárního mixu fantasy, hororu a sci-fi, několik řad (např. P. Briggs, K. Harrison, I. Andrews), ale osobně mi k srdci nejvíce přirostla právě dvojice nevlastních bratrů Kala a Niko Leandrosových.
Oba bydlí v současném New Yorku, kde nežijí jen lidé, ale i množství bytostí, nebo spíše krvelačných bestií z říše fantastických bytostí – upíři, vlkodlaci atd. Kal a Niko v tomto světě figurují jako soukromí zabijáci, kteří se dokáží vypořádat s jakoukoliv z nich. Niko díky svému velmi přísnému zdravému životu a výcviku dokonalého zabijáka, Kal naopak díky svému genetickému dědictví. Jeho matka se totiž „spustila nejen s kýmkoli, ale ona se taky spustila s čímkoli“. Kalův otec je Ólfi, nejděsivější bytost na tomto i druhém světě, jehož nejlepší zábavou je zabíjet a požírat všechno, co se hýbe. S problémem jménem Ólfi jsme měli tu čest již v prvním dílu. Přestože si Kal myslel, že tuto část svého temného dědictví už má zdárně vyřešenou, v této části série se objevili opět. A po Kalovi touží ještě více než předtím.

Hlavním prvkem, který stojí za úspěchem tohoto seriálu, je neuvěřitelně břitký černý humor, kterým je prošpikována celá kniha. Jak už mnozí čtenáři na různých fórech a diskuzích uvádí, je to kniha založená na skvělých hláškách. Tak drsných a vtipných, že sám jsem skutečně nevěřil, že je píše žena. Taková kombinace kulhánkovsko-žambochovského smyslu pro humor a akci. Hlášek typu :
„Věř mi, už si nemusíš dělat starosti s tím, jestli je naživu. Měl pravdu. O hodinu později jsme se dívali na Seamusovo tělo a hlavu, kteréžto části už nesdílely společný život.“
Nebo „A co hůř, prodává ojetá auta – je to ten typ, co by prodal kondom eunuchovi nebo životní pojištění nemrtvému.“
A v tomto stylu projedete celých dvě stě padesát stran příběhu.

Pokud bych ale měl najít nějakou tu skvrnu na jinak skvělé knize, pak je to trochu až otravné opakování či vylévání si citů, proč musí bratři držet stále spolu a chránit jeden druhého, jak těžký měli život a mít asi budou, a jak za všechno může ta strašná matka. Je to dáno trochu i tím, že v tomto díle je každá kapitola vykládána z pohledu jednoho nebo druhého bratra. „Přání smrti“ je skvělé odpočinkové čtení, které má svěží děj, atraktivní postavy a zároveň je to něco jiného, než co nabízí klasická fantasy.

  • Thurman, Rob: Přání smrti
  • Fantom Print; 2011
  • Překlad: Anna Janovská
  • Obálka: Chris McGrath
  • 256 stran / 249 Kč
5. července 2011, BoboKing

Diskuze k článku

Ad Přání smrti
Elinor - 05. 07. 2011 11:32

Nějak mi nepobírá mozek, proč by se podobné hlášky nedaly čekat u ženy, zvlášť když se jedná o spisovatelku píšící s mužskými hrdiny zasazenými do... řekněme drsnějšího typu příběhu. xD

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Přání smrti

Přání smrti
Vložit do pytle na zboží  Koupit 249 Kč 174 Kč