Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Poslední oběť, Richelle Mead

Meadová Richelle: Vampýrská akademie 6 - Poslední oběť

Rose Hathawayová si vždycky myslela, že zemře v bitvě. Při ochraně lidí, které miluje. A teď sedí ve vězeňské cele a je tu reálná šance, že bude za dva týdny popravena za vraždu Morojské královny.

Abe Mazut alias Zmeja rozhodně patří mezi lidi, kteří plní sliby. Když Rose slíbil, že nejen nebude popravena, ale dokonce nepůjde ani k soudu, nikdo neměl tušení, jak toho chce dosáhnout. První překvapení bylo, když Rose zjistila, že je její pouto s Lissou najednou hluché. Nakukování do její hlavy a užívání si čerstvého vzduchu alespoň zprostředkovaně se stalo její jedinou zábavou. Pokud tedy pomineme návod k úniku v podobě ohmataného výtisku Hraběte Monte Christa. Abe měl vždycky zvláštní smysl pro humor. Jediný háček je v tom, že Rosiina cela nemá hliněnou podlahu, takže prokopání se na svobodu plastovou lžičkou nepřipadá v úvahu. Takže musí na scénu nastoupit zachránci. Této role se bravurně zhostili Adrian s Michailem. Samozřejmě, s naším milovaným Rusákem hned v závěsu.

A než bys řekl švec, Rose je i s Dimitrijem na cestě co nejdál od královského dvora, ale také od Adriana a… Lissy. Kdo by řekl, že jim bude při útěku zdatně sekundovat upjatá alchymistka Sydney. Aspoň si má s kým pokecat, protože milý Dimitrij je tajemný jak hrad v Karpatech. Jediná věc, která z něj občas vypadne, je že už není schopný nikoho milovat. Bez trochy drama by to ani nešlo. Jenže když se tahle povedená partička usadí v motelu jménem Motel ve Městě, které leží na konci světa, dhampýrka zjišťuje, že pohár její trpělivosti právě přetekl. Po ne zrovna inteligentním pokusu o útěk v rámci ochrany zdraví svého i ostatních raději překecá soudruha k loupežné výpravě za Lissiným ztraceným sourozencem.

I na královském dvoře je o zábavu postaráno. Lissa, Adrian a Christian si hrají na Sherlocka Holmese. Jediný způsob, jak očistit Rose, je totiž najít skutečného vraha královny Taťány.

Poslední oběť je úspěšným zakončením celosvětově oblíbené série Vampýrská akademie. Rose patří mezi hrdinky, které si snadno oblíbíte díky jejich smyslu pro humor, vtipným hláškám a hlavně vztahu s ukrutně sexy hlavním hrdinou. Nebo hned dvěma. Jediné, co mi v této knize chybělo, byla lehkost a spontánnost předchozích dílů. Ano, Rose se sice vrhá po hlavě do nebezpečí všeho druhu, ale najednou nad vším moc přemýšlí. Občas se nevyhneme dalekosáhlému rozboru pocitů vůči objektu touhy A nebo B, případně výčitek svědomí kvůli všem těm hrozným věcem, které provedla.

Druhá a poslední věc, která mě na knize štve, je rozuzlení. Ano, přiznávám, byla jsem napnutá jako struna až do posledního okamžiku, ale když jsem zjistila, že vrahem není zahradník, byla jsem zklamaná. Celou dobu, co jsem Poslední oběť četla, obvinila jsem z Taťániny vraždy skoro všechny, kromě pravého pachatele. Myslím, že zrovna tato část se dala udělat i přesvědčivěji. V celé knize jsem totiž nenarazila na nic, co by ukazovalo na tu určitou osobu, takže jsem čtení ve finále ukončila s pocitem, že spisovatelka svého záporáka vytočila na poslední chvíli na kole štěstí.

Rozpitváváním Rosina milostného života by se dalo strávit půl roku, takže jen stručně. Vadilo mi, jak ohledně Dimitrije obelhávala jak Adriana, tak sama sebe. Takže když přišlo na zúčtování, nemůže nikoho vinit za to, jak to nakonec celé dopadlo.

V okamžicích, kde hlavní roli hráli Rose a Dimitrij, jsem málem omdlívala blahem. Pokud totiž soudruh nemá jednu ze svých sebemrskačských chvilek, je s ním docela švanda. A velmi příjemnou části knihy byla návštěva u Udržovatelů. Jejich svět byl opravdu jednoduchý na uvěření. Je hezké, že v Rosině podobě Ameriky funguje společenství, ve kterém jste na vrcholu blaha, když dostanete svou vlastní jeskyni. Roztomilé.

A když po tomhle všem zjistíte, že už jste vlastně na konci, chce se vám přelistovat zpátky na začátek a předstírat, že jste teprve začali. A zvlášť, když víte, že je Rosin příběh definitivně u konce. Ke slovu teď ale přichází staré úsloví: Něco končí a něco zase začíná. O Vampýrské akademii to totiž platí dvojnásob. Na Bloodlines se totiž můžeme v originále těšit už letos v srpnu. Jsem fanouškem této série a spin-off si určitě přečtu i přes to, že mi Richelle Mead zlomila srdce.

  • Richelle Mead: Poslední oběť
  • Domino, 2011
  • Překlad: Katrin Chýlová
  • Obálka: Marek Šebesta
  • 440 stran / 249 Kč
16. června 2011, Michaela Křivánková

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Vampýrská akademie 6 - Poslední oběť

Vampýrská akademie 6 - Poslední oběť
Vložit do pytle na zboží  Koupit 449 Kč 404 Kč