Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Odveta, Drew Karpyshyn

odveta_full

Na mnoho space oper dnes na českém trhu nenarazíme, a tak se fanoušci musí občas uchýlit i ke krajním řešením – přečíst si knihu podle herní předlohy. Naštěstí u Mass Effectu se nemusí ničeho obávat, Drew Karpyshyn umí postavit solidní příběh a neustále to dokazuje, ať už ve hrách nebo v jejich literárních následovnících.

Odveta je už třetí v Česku vydanou knihou z tohoto univerza, a tak čtenáři získali nad pařmeny poprvé náskok. Děj se totiž odehrává těsně po ukončení druhého herního dílu a bude se točit kolem postav známých z Odhalení a Vzestupu. Přesně tak, k vědecké expertce Kahlee Sandersonové a bývalému agentu Cerberu Graysonovi se vrátí i David Anderson, toho času diplomatický atašé Lidské Aliance na Citadele, který si bude muset zavzpomínat na staré dobré časy z armády.

Úvod nepatří nikomu jinému než Záhadnému, který kuje další pikle. Podařilo se mu totiž získat kousek Smrťácké technologie a nutně potřebuje vědět, čeho jsou Smrťáci schopni. Proto se ho rozhodne vyzkoušet v praxi – a jako pokusný králík, který se má obětovat pro lidstvo, není zvolen nikdo jiný než zběhlý agent Grayson. Jenže jeho únosem spustí lavinu událostí, které se mu brzo vymknou z rukou. Popudí totiž proti sobě vládkyni Omegy Ariu, a ani Grayson není nepřipraven na tuto eventualitu – těsně před svým únosem odešle Kahlee citlivá data o Cerberu, které za dobu svého působení získal. Kahlee je odhodlaná udělat vše, aby Graysona našla a Cerberus zničila, a tak požádá o pomoc Andersona, což je jeden z mála lidí, kteří se mohou postavit Cerberu.

Příběh není tak přímočarý jako minule a ani nám Karpyshyn nedopřává mnoho vyhlídkových cest po galaxii ani seznamovaček s jejími obyvateli. Nejspíš si myslí, že po dvou hrách a dvou knihách už toho známe dost. Nejspíš má pravdu, protože pro neználky kniha určena rozhodně není – hlavně proto, že dost navazuje na obě předchozí a bez jejich znalosti se čtenář ztratí nejen v univerzu Mass Effectu, ale i v propletených vztazích postav, kolem kterých je příběh těsně obmotaný a které autor nepustí ani na okamžik z dohledu. A pokud ano, tak jenom proto, aby je brzy znovu vytáhl a ony sehrály další klíčový part.

Kdo jsou ti správní klaďasové, víme hned, ale je docela problém určit, kdo je tady hlavním záporákem. Mohli by to být Smrťáci, jenže ti jsou buď příliš abstraktní a vzdálení (přece jenom jde o inteligentní stroje číhající někde za hranicemi známého vesmíru), nebo „vložení“ do chudáka Graysona. A on je po napravení v druhém díle jasný sympaťák, aspoň do doby, než s nimi začne přes všechnu svou snahu prohrávat. Jeho urputný boj s cizí entitou o ovládnutí vlastního těla patří mezi nejnapínavější momenty. Podaří se Graysonovi zachovat aspoň kousek vlastního já, nebo zcela propadne do Smrťáckého náručí? Dalším adeptem by mohl být Záhadný a jeho Cerberus. Jenže člověk se nemůže ubránit dojmu, že přes nelítostné praktiky, které používá, mu jde o dobrou věc – ochránit lidstvo před Smrťáky. Je koneckonců jediný, kdo proti nim něco podniká. Jenom škoda tohoto okatého mimozemského rasismu.

Návrat k akčně pojatému příběhu, který postupně nabírá stále větší tempo, knize sedí jako prdel na hrnec, a snaha dopovědět osudy postav, které autor přivedl na světlo světa, taky stojí za ocenění. Celou sérii můžu charakterizovat jednou větou – zraje jako víno. Někomu může vadit, že se čím dál více vzdaluje herní předloze, ale podle mě je to jenom ku prospěchu věci. Přece jenom knihy otročící jako PR přívěšek ke hrám většinou nedopadají dobře. Ale tohle rozhodně není ten případ. Nejde sice o veledílo, které vás svými zvraty pošle do kolen, ale maximálně vytěžené postavy, dostatek akce a neveselá atmosféry zoufalého boje proti silám překračující lidské schopnosti zaručují kvanta zábavy, která ani zdaleka není bezduchá.

  • Drew Karpyshyn: Mass Effect 3 – Odveta
  • překlad: Jakub Mařík
  • Fantomprint, 2011
  • obálka: Drew Karpyshyn
  • 288 stran / 199 kč
10. června 2011, Jan Červenka

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).