Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Zlá doba pro draky, Sergej Lukjaněnko a Nik Perumov

: Zlá doba pro draky

V této knize od dvou velmi proslulých a uznávaných ruských spisovatelů sledujeme hlavního hrdinu Viktora, který nemá moc štěstí. Pomůže totiž mlaďounké dívence z nesnází a slíbí, že ji doprovodí domů. To ale samozřejmě netuší, kde ten domov je. Dokážete si představit jeho překvapení, když se dostane do jiného světa, který existuje zároveň s tím naším?

Dá se říci, že jsou tři světy – rubní strana( v tom žijeme my), Středosvět (svět mágů trpaslíků, elfů – tam se dostane Viktor) a svět přirozených, kteří chtějí Středosvět zničit. Do této situace se dostává Viktor, kterého doprovází ona mladá dívka a nejasně mu naznačuje kým se má stát, pozorný čtenář to pochopí velmi brzy, ale autoři nás napínají velmi dlouho.

Mágové, vládci Středosvěta se chystají na boj proti Přirozeným, ale potřebují se zbavit ,,Zabijáka“, který jediný dokáže zabít draka. Zabijákem se nemá stát nikdo jiný než Viktor, a proto mu jdou mágové po krku. Ale ne všichni mágové mají stejný názor jako hlavní mág vzduchu Rétor.

Postupně sledujeme s pomocí Viktora svět Středozemě a rozložení „politických sil“, které jsou zde reprezentovány vodními, vzdušnými, zemními a ohnivými mágy. Někde mimo toto politické vymezení mají svoji roli Kočky.

Uvidíme, kdo je v této mocenské hře ten hodný a kdo ten zlý, kdo má s Viktorem tajné plány a kdo by mu nejraději pomohl.
Celá kniha má spád, děj je dramatický a o napětí není nouze , a také proto jsem poslední stránky hltal. Protože celou dobu nebylo jasné, jak to celé dopadne.

Jako obvykle jsme u Lukjaněnka svědky souboje dobra a zla, neboli světla a tmy. Není to na škodu, ale více by se hodilo rozebrat ostatní charaktery. Jsou možná až moc povrchní a poněkud černobílé. Hlavního autora známe jako tvůrce světa Hlídek a i to zvýšilo mou touhu si toto nové dílko přečíst. Bohužel o druhém jsem doposud neslyšel, ale internet mi dopomohl se o tomto ruském autorovi fantasy dozvědět více.

Jak dopadla jejich spolupráce si můžete přečíst sami. Já osobně jsem v celku spokojen. Je to nenáročná fantasy, která vás pomaloučku vtáhne do děje a budete se těšit na konec.

Jenom se musím ohradit, jakožto zarytý trpaslíkofil, že trpaslice NEMAJÍ vousy. Už jen za tento prohřešek, by se autoři měli vymáchat v horkém dehtu a vyválet v peří.

  • Triton, Argo  –
  • Překlad:Konstan­tinŠindelář
  • Obálka: Ciruelo Cabral
  • 472stran / 328 Kč
17. dubna 2011, Jan Kundera

Diskuze k článku

Ad Zlá doba pro draky
Jana Šrámčíková - 17. 04. 2011 12:37

JJ, trpaslice vousy nemají. Ale v DRD to byla celkem prdel.Jeden kámoš si jako nasadil falešné a hrál za trpaslici - protože si všichni myslí opak. A ze mě (trpaslice) si dělali prdel, kdy jsem si je oholila. Neznalci jedni :-D

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).