Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Zápalné oběti, Laurell K. Hamilton

Hamiltonová: Zápalné oběti

Na úvod si ujasněme „současnou situaci“. Anita je v St. Louis známá hlavně jako milenka Pána města, upíra Jean-Claudea. Do tohohle postavení byla spíše vržena soukolím událostí než svým vědomým rozhodnutím. I když se živí jako oživovatelka zombií a je zákonná popravčí upírů, poslední dobou řešila hlavně svůj vztah k lykantropí a upírské komunitě. Podařilo se jí donutit Richarda, aby zabil Marcuse a stal se tak vůdcem vlkodlačí smečky. Nepočítala ovšem s tím, že Richard svého protivníka sežere. V hrůze z jeho bestie utekla do Jean-Claudeovy již dlouho otevřené náruče. Taky se však ke svým láskám nechala připoutat upířími znameními, aby je zachránila před smrtí.

V Zápalných obětech Anita řeší jak problémy následnictví v leopardí smečce, kterou připravila o nechutného vůdce Gabriela, tak pomáhá policii a hasičům v případech žhářství. Ovšem tou nejdůležitější událostí, při které jde Anitě o život (pravda, jí jde o život prakticky při všem), je příjezd upířího koncilu do St. Louis. Koncil je strašák pro všechny upíry a platí to i v případě Jean-Claudea. Chtějí je soudit (či spíše rovnou odsoudit a popravit) kvůli smrti pana Olivera (viz Cirkus prokletých). A k tomu tu máme takové ty drobnosti jako hádky s Richardem, setkání s Jean-Claudeovým bývalým přítelem Asherem, hádky s poldou Dolphem nebo vyvolání muninu (rozuměj ducha) mrtvé vlkodlačice Rainy. A neměla bych zapomenout ani na leopardodlaka Nathaniela – Anitinu novou hračku. Zápletek docela dost, a přitom se to celé odehraje za dva dny (noci). No vlastně tři, ale Anita 24 hodin prospí, takže to nepočítám. Proč tak dlouho spí? Nečekáte, že to prozradím, že ne?

Laurell K. Hamiltonová připravila opět pro fanoušky série podařenou směsici násilí, krve, vtipu, vulgarity, sexu i romantiky. Hlavní zápletka je jasná, a že ty podružné s ní souvisí, není žádným překvapením. Autorka takhle staví příběh pokaždé, čtenáři jejích knih jsou na to asi už zvyklí, ale přece si někdy říkám, že překvapení by se hodilo. Nebo možná ne.

Občas mi vadí, jak autorka schválně nechává Anitu na holičkách, aby vynikla její odvaha, chytrost, umanutost či prostě jen její „ženské kouzlo“. Nemusela by přece všechny problémy vyřešit skoro sama. Na co ty silné chlapy kolem sebe má? Vlastně víme na co, ale mohla by je přece využít i jinak…

Pro sebe si knihy v téhle série dělím na „upíří“ a „lykantropí“. Nikdy to není úplně jedno nebo druhé, ale tenhle díl je více o těch pijavicích, a ne jen tak ledajakých, ale vysoce postavených a mocných. Upíři a politika, to je opravdu hrůzná kombinace.

Shrnuto a podtrženo: jeden z těch dílů, kde se sice hodně kecá a přitom to není o vztazích a zvířených emocích, ale o tvrdém vyjednávání. Osobně mám raději ty více „emocionální“díly, jako byl třeba Smrtící tanec, ale někdo zase naopak. Jak moc je to akční? Na poměry Anity docela dost. A je-li tenhle díl potřeba znát pro pokračování v sérii? Určitě ano. Copak byste si chtěli nechat ujít, jak Anita k muninu a Nathanielovi přišla?

  • Laurell K. Hamilton: Zápalné oběti
  • vydal: Triton, Praha 2010
  • přeložil: Pavel Toman
  • přebal: Alžběta Trojanová
  • 384 stran / 308 Kč

Autorka recenze je redaktorkou webu Děti noci.

9. srpna 2010, Renata Heitelová

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Anita Blakeová 07 - Zápalné oběti

Anita Blakeová 07 - Zápalné oběti
Vložit do pytle na zboží  Koupit 308 Kč 277 Kč