Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Mrtvá čarodějka přichází, Kim Harrisonová

Harrisonová: Mrtvá čarodějka

„V padesátých letech… rozluštili tajemství DNA… Následoval příval bioinženýrských léků… vedlejší produkt temnějšího výzkumu bioinženýrských zbraní… A pak… někdo udělal chybu. Z chladných arktických laboratoří unikl smrtící řetězec DNA… virus zmutoval… Během tří děsivých týdnů byly vyhlazeny země třetího světa, USA zkolabovaly za čtyři… Čarodějky, nemrtvé a menší rasy jako troly, skřítky a víly nezasáhl vůbec… Zvrat, jak se události začalo říkat, začal v poledne jediným skřítkem a skočil o půlnoci, kdy se lidstvo krčilo pod stolem a snažilo se smířit se skutečností, že už přes pyramidami žili po boku čarodějek, upírů a dlaků.“

Toto je svět, který vytvořila americká autorka Kim Harrisonová pro svůj urban fantasy cyklus nazvaný podle hlavní hrdinky Rachel Morganová, kde vedle lidí žijí i nadpřirozené bytosti tzv. inderlanďané. První díl, který právě vydalo ostravské nakladatelství Fantom Print, se objevil v roce 2004 a do dnešního dne má série už osm knih. Osm příběhů, které sklidily množství cen a obývají vrcholy amerických knižních hitparád. Což jen dokazuje, jak moc je v současnosti tento žánr populární, i když se mi nějak nepodařilo najít nějakou jeho kloudnou definici. Obecně se dá říci, že je to podžánr fantasy, který se musí odehrávat v městských či příměstských oblastech. A přestože se většinou odehrává v naší době, není to podmínkou.

Hlavní hrdinka Rachel Morganová je mladá čarodějka, která více než na rozum dá na emoce, a tak se do všeho vrhá řekněme „po hlavě“. Je, nebo přesněji byla, vyšetřovatelkou Inderlandské bezpečností agentury (IBA), která má na starosti zločiny nadpřirozených osob. Ale její kariéra měla sestupný směr, a tak udělala nepředstavitelný čin – dala výpověď. To IBA neodpouští a je na ni vypsána odměna. Je z ní vlastně mrtvá čarodějka. A neodejde sama, ale dá se s ní do spolku i hvězda IBA, upírka Ivy, ladná a bohatá kráska, která se na rozdíl od Rachel dokázala z IBA vyplatit. A tak Rachel hledá velký případ, který by jí vynesl peníze a tím i zachránil život.

Hlavními postavy ve urban fantasy jsou většinou hororové postavy jako upíři, démoni, vlkodlaci atd. a díky tomu většina těchto titulů má spíše temnější až hororový náboj. V případě tohoto seriálu ale autorka přišla s poněkud odlehčenou verzí. Nemůžu tvrdit, že je to přímo humoristický román, ale díky povahám a charakterům hlavních postav (a úderným hláškám jednoho skřítka) se možná více pobavíte, než vystrašíte. A na postavách je vystavený příběh především. Autorka dějovou část příběhu nijak nekomplikuje. Do všeho se hrdinové hrnou bezhlavě, bez zbytečného plánování. Ale najdou se tam i pasáže, kdy vám jde mráz po zádech. Například scéna první noci ve společném domě (kostele) Rachel s Ivy. Neuvěřitelně realisticky podané. Ale jak jsem napsal, to hlavní je v postavách. Samotnou Rachel, svébytnou a tvrdohlavou, skvěle doplňuje její další pomocník skřítek Jenks, kterého nejčastěji potkáme, jak sedí Rachel na náušnici a pak se odhodlaně vrhá do boje s protivníkem. Nejčastěji proti zabijáckým vílám. Naopak v čem vidím jisté minus knihy, je nedostatek objasnění, proč to či ono tak funguje. Například jsem nepochopil, proč odchod z IBA znamená smrt. Ale i pár drobností musíte jako čtenář přijmout jako dané a neptat se po vysvětlení. Na druhou stranu, to je jeden z hlavních předpokladů, když chcete číst fantastiku. Musíte přijmout autorovu vizi světa.

Fantom Print na trh poslal už svůj druhý (a ne poslední – co nevidět vydají „V temnotě“ od Rob Thurmanové) seriál urban fantasy. Od loňska nakladatelství vydává i cyklus o Mercedes Thompsonové od Patricie Briggsové. A pokud můžu srovnat, tak právě humorným nadhledem mi více seděla Kim Harrisonová s její Rachel Morganovou.

  • Kim Harrisonová: Mrtvá čarodějka přichází
  • vydal: Fantom Print, Ostrava 2010
  • přeložila: Kateřina Niklová
  • přebal: Dorothea Bylica
  • 304 stran / 249 Kč

Recenze je převzata z Knihovnice

3. června 2010, BoboKing

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Rachel Morgan 1 - Mrtvá čarodějka přichází

Rachel Morgan 1 - Mrtvá čarodějka přichází
249 Kč 174 Kč

Rachel Morgan 1-4

Rachel Morgan 1-4
1006 Kč 704 Kč