Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Smrtící tanec, Laurell K. Hamiltonová

Hamilton Laurell K.: Anita Blakeová 06 - Smrtící tanec

Anita Blakeová je pořádně „drsná“ holka, která se hned tak něčeho nelekne. Ostatně, když se kolem vás neustále točí upíři a vlkodlaci a podstatnou část své pracovní doby strávíte na různých hřbitovech a pohřebištích, kde se snažíte oživovat mrtvé do podoby zombií, stane se nebezpečí jaksi nedílnou součástí vašeho života. No a když ještě navíc uděláte tu šílenost, že chodíte na přeskáčku s upířím vládcem města a navýsost pohledným vlkodlačím samcem, tak musíte problémy prostě očekávat a být na ně připraveni.

Jenže právě teď se Anita ocitá v pro ni zcela nové situaci. Někomu totiž velmi záleží na tom, aby byla co nejdřív ze hry. A tak si objednal její promptní likvidaci. Nabízí přitom pořádný balík peněz. Půl miliónu dolarů. Naštěstí tuhletu „prácičku“ nejdříve nabídli profesionálnímu zabijáku Edwardovi, který nakonec nejenže nepřijal, ale navíc o všem informoval i potenciální oběť. Neudělal to však z křesťanské lásky či z přátelství. Prostě si jen lehce spočítal, že mnohem víc legrace a adrenalinu si užije, když bude Anitu chránit. A protože je nabídka časově omezená, stačí, když Anita přežije následujících pár dní, a mělo by být všechno zase v suchu.

Nájemný zabiják však není jediný průšvih, který se na Anitu řítí. Jak se zdá, její vztah s Richardem se právě blíží k bodu zlomu. Zatímco pro ni samotnou je čím dál složitější mu odolávat, stále zoufalejší Richard se domýšlí, co je příčinou její zdrženlivosti. A vychází mu, že je to Anitin odpor k jeho vlkodlačí podstatě, kterou se on sám neustále snaží potlačovat. Proto také neusiluje o místo vůdce smečky, což by znamenalo boj na život a na smrt. I ve smečce se ovšem situace vyostřuje a Richard možná bude muset svůj pacifistický postoj přehodnotit. Alespoň Anita je o tom přesvědčena. Ve víru smrtícího tance se ovšem ocitá nejen ona a Richard, ale i Jean-Claude…

Ve svém šestém dobrodružství nazvaném příznačně Smrtící tanec si Anita Blakeové užije pořádnou dávku napětí. Rychlým tempem se odvíjející děj jí do cesty postaví nejen nájemné zabijáky, kteří se vynoří v tom nejméně očekávaném okamžiku, ale i pěknou řádku upírů a vlkodlaků, kteří se většinou chovají ještě agresivnější a nevyzpytatelněji než obvykle. Není tedy divu, že je Anita poněkud nervózní. Čekání v úkrytu, až nebezpečí pomine, totiž není v jejím stylu. Mnohem raději by byla v terénu a pátrala po osobě, která je ochotná zaplatit takovou kupu peněz za její smrt. Pokud však nechce zároveň ohrozit své blízké, musí se spolehnout na pomoc přátel.

Ukazuje se však, že skrývat se u Richarda doma, i přes všechny lákavé možnosti, nemusí být zrovna nejlepší nápad. I když je tu Anita před nájemnými vrahy zřejmě v bezpečí, zatáhne ji to mnohem hlouběji do vnitřních záležitostí vlkodlačí smečky. A Markus s Rainou jen čekají na příležitost, aby zničili nejen ji, ale i Richarda… Tady Hamiltonová dovedně využívá příležitosti, aby čtenáře detailnější seznámila se způsobem fungování smečky a představila jim rituály a obyčeje, jimiž se řídí život vlkodlaků. To dělá její příběh ještě plastičtější a věrohodnější.

Stranou samozřejmě nezůstává ani osobní a intimní život hlavní hrdinky, která sice miluje Richarda, ale jistým způsobem ji stále přitahuje i Jean-Claude. Její vztah s Richardem právě prochází jistou krizí, během níž se ukazuje, že její milovaný není jen okouzlující a pozorný muž, ale má také mnohé temnější stránky, ačkoliv se je snaží ze všech sil potlačovat. Z vlkodlaka prostě ochočeného pejska neuděláš. A je na Anitě, zda ji toto zjištění potěší, překvapí nebo zklame. Ani ona sama není právě ideál nevinnosti, takže by mohla mít pochopení pro vlkodlačí náturu. Navíc příchuť nebezpečí a dravčí živelnosti má své kouzlo.

Smrtící tanec je zatím nejlepší kniha Anitina cyklu, kterou u nás měla Laurell K. Hamiltonová možnost představit. Autor v textu velmi dobře kombinuje scény plné akce a napětí s neméně přitažlivými pasážemi, v nich rozebírá milostný život hlavní hrdinky. (V knize je pár skvělých erotických sekvencí, které rozhodně doporučuji nepřeskakovat!) Zároveň tu nechybí ani detektivní motiv, který zastupuje podivná vražda jako součást děsivého rituálu temné magie. To vše dělá ze šesté knihy přímo labužnickou mňamku, kterou číst je požitkem. Už se těším na další pokračování.

  • Laurell K. Hamiltonová: Smrtící tanec
  • vydal: Triton, Praha 2009
  • přeložil: Pavel Toman
  • obálka: Alžběta Trojanová
  • 384 stran / 278 Kč
23. prosince 2009, Martin Fajkus

Diskuze k článku

Ad Smrtící tanec
Renča - 23. 12. 2009 17:09

Taky se těším na pokračování :D
RE: Ad Smrtící tanec
Kamila - 23. 12. 2009 21:43

Já bych se těšila, kdyby to prodávali na stánky s novinama za padesátikačku. Je to zábavné ale tupočké a za víc taková kniha nestojí. Šla jsem se zeptat do antikvariátu, jestli by ji nechtěli a oni jich tam mají už několik.
RE: RE: Ad Smrtící tanec
Renča - 23. 12. 2009 21:58

to bych chtěla ten antik vidět... LKH už píše 19.díl. Kdyby se to dobře neprodávalo, tak by toho asi dávno nechala...
RE: RE: RE: Ad Smrtící tanec
KArel - 24. 12. 2009 23:51

WITCH se taky dobře prodávají. :-) I podprůměrní chtějí číst a nevadí jim hloupý děj. Ale asi je pravdou, že by se taková kniha neměla za knihu vydávat. Vždyť je napsaná, jako kdyby autorce bylo -náct.
RE: Ad Smrtící tanec
zuzana - 26. 01. 2010 19:39

na internetu uz jsou prelozeny dili az o 9 dilu :D
RE: RE: Ad Smrtící tanec
Renča - 26. 01. 2010 20:19

což ovšem dle diskutujích K&K asi svědčí o čtenářském nezájmu... BTW 18.díl Flirt vyjde příští týden :D
RE: RE: RE: Ad Smrtící tanec
zuzana - 29. 01. 2010 18:09

:D
RE: RE: RE: Ad Smrtící tanec
zuzana - 29. 01. 2010 18:13

19.dil čeho ?:)
RE: RE: RE: Ad Smrtící tanec
zuzana - 29. 01. 2010 18:14

prominte:*18.dil čeho?
RE: RE: RE: RE: Ad Smrtící tanec
Renča - 02. 02. 2010 07:42

> prominte:*18.dil čeho? No dnes vychází v originále 18.díl série o Anitě Blake s názvem Flirt. A na červen je plánován 19.díl Bullet. :D
Ad Smrtící tanec
Cukýna - 08. 02. 2010 17:56

Skvělá kniha, všem jí vřele doporučuji. Já osobně se moc těším na pokračování a doufám, že se to mezi Anitou, Richardem a JC ještě zajímavěji vyvrbí. Ani nevím, komu fandím. Přeju jí tak nějak oba dva :o)) Ale to jí zřejmě nevyjde.
Poptávka
Eliška - 28. 02. 2021 19:18

Dobrý den všem, chci se zeptat neprodává někdo tuhle knihu ráda bych ji odkoupila. Děkuji předem za nabídky případně mě můžete kontaktovat na email (Eliza.Stoyanova@post.cz)

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).