Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

13 pasažérů archy zrůd,

Fritz Pavel: Archa zrůd

Děs a hrůzu, ale i putování do daleka, možné objevování neznámého a svérázné použití náboženských motivů, to vše evokuje název povídkové sbírky nadějného českého začínajícího autora Pavla Fritze. V Arše zrůd nás seznamuje se třinácti různě dlouhými a takřka vždy rafinovanými příběhy. Na palubu archy se ovšem nedoporučuje vstup slabším povahám. Nejenže některé výjevy mohou být drastické, ale samotné náměty se nezřídka točí kolem smrti nebo války, často obojího zároveň. Které z příspěvků jsou nejlepší a jaké z nich spíš slabší?

Předně musím konstatovat, že Fritz je nejsilnější ve chvílích, kdy se vyznává z očividně upřímné lásky ke space opeře. Naštěstí je ovšem natolik inteligentní, aby zdánlivý brak psal duchaplným způsobem a dokázal tentýž text okořenit prvky akce i seriózní sci-fi. Obzvlášť nelze než zatleskat kratičké povídce Smrt tančila mezi hvězdami, na níž je patrno, že k dobrému nápadu není někdy třeba ani děje, ani postav.

Do vesmíru se podíváme i v příbězích Bestie, To, co milovalo Arthura Brookse, Archa zrůd a Zahrada slepců. Náměty se točí kolem pozemských hrdinů, zkoumajících podivnou mimozemskou lokalitu, případně organismy. Vzhledem k formátu si Fritz klidně může dovolit soustředit se na samotnou zápletku a charakterizace se dotknout pouze letmo. Skvělé vyvrcholení se podařilo zejména v Bestii, ale celkovým zpracováním vyniká spíš To, co milovalo Arthura Brookse a Zahrada slepců. Samozřejmě, v některých okamžicích příliš připomínají americké blockbustery, ale Fritz, jak jsem již naznačil, dokáže premisy využít chytře.

Pavel Fritz v pěti bodech

  1. Profesí biolog, konkrétně zaměstnanec virologické laboratoře.
  2. Doposud vydal space operu Letka 307 a o něco střízlivější, avšak stále vědeckofantastickou knihu Přístav u řeky Styx.
  3. Plánuje také dvojdílnou fantasy, jejíž první část nese pracovní název Stín stříbrné smrti. Druhá polovina (Píseň rudých panen) však zatím není dopsána.
  4. Další plánovaný sci-fi příběh nese titul Kam plují Harmy.
  5. Za svého oblíbeného autora označuje Stanislawa Lema, je také velkým fanouškem série Amber od Rogera Zelaznyho.

Kromě amatérských astronautů nezůstanou opomenuti milovníci cest časem. Vtipná Operace Orléans vypráví o plánovaném atentátu na Johanku z Arku. Pokud máte radši dobrodružnou směs fantasy a hororu, mohu doporučit hned dva výtvory. Odkaz mistra Rodrígueze představí jistého exorcistu/bojovníka s netvory a nezbývá než se začíst, abychom se dozvěděli, zda by jej pochválil Geralt z Rivie. Pirátskou romantiku a chuť řešit hádanky u vás zase probudí Poklad Černého Lombarďana. Příbuznost s nimi nezapře hororová výprava Pod hladinou, zde by však člověk očekával o něco působivější zakončení.

Ostatně, tuto výtku, tedy menší originalitu pointy, případně její podání, lze, bohužel, vztáhnout na vícero textů. Svým způsobem je znát i na zmíněné Arše zrůd, ale nedostatek je především patrný na skupině, již můžeme označit za metafyzickou až religiózní fantasy. I ta má však pořád své světlé stránky, ať už je to mistrný námět a leckde i provedení nejdelšího příběhu Konkurz na Boha (kde se můžu přihlásit?) nebo nová verze posmrtného soudu, jak jej předkládá Kletba ticha. Co se však pohybuje trochu na hraně, je vyznění povídky Hotel nekonečno. Nejde ani tak o to, že si autor vypomáhá známým mytologickým/po­hádkovým výjevem, jako spíš o lehký pocit neukončeného, přetrženého textu. Naprosto předvídatelná pointa pak kazí krátký příspěvek s titulem Druh ve zbrani.

Jelikož se tedy ve více povídkách opakuje onen jeden nedostatek (tedy problém s koncem), očekávám, že po jeho odstranění budou všechny výtvory této vycházející spisovatelské hvězdy vykazovat skvostné kvality a kariéru Pavla Fritze již nic nezastaví. Nejen díky tomu je dobré si Archu zrůd, ochutnávku slibného českého autora, opatřit.

  • Pavel Fritz: Archa zrůd
  • Epocha, 2016
  • Obálka: Lukáš Tuma
  • 312 stran, 255 Kč (v e-shopu Fantasye již za 230 Kč)
10. března 2017, Jiří Kábrt

Archa zrůd

Archa zrůd
Vložit do pytle na zboží  Koupit 255 Kč 230 Kč