Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

100 Nábojů slaví první kulatiny. Na pohřbu. Dekadentně, Brian Azzarello, Eduard Riiso: Dekadence (100 nábojů 10)

Azzarello Brian a Risso Eduardo: 100 nábojů 10 - Dekadence

Je to už nějaký ten pátek, co agent Graves předal první proslulý kufřík s nevystopova­telnými náboji a vyslal svou první ovečku na cestu za pomstou. Od té doby už uplynulo nejen hodně vody, ale taky krve. Naštěstí z této série všechna životodárná tekutina rozhodně nevyprchala.

Trust organizace nejmocnějších rodů světa se otřásá v základech, a tak všichni přivítají možnost urovnat vztahy na pohřbu jednoho z členů. Klid zbraní ale rozhodně neznamená, že všechny nevraživosti jsou zapomenuty, a tak se intrikuje vesele dál, pouze ne tak viditelně. Gravesův kufřík mezitím putuje výrazně nižšími patry společnosti a tentokrát se bude rozhodovat o pomstě na nejbližším příbuzném. Agent Graves ale rozhodně nezlenivěl a nespustil z očí svůj hlavní cíl. Stejně tak Augustus Medici, který postupně svádí všechny nitky moci v Trustu do svých rukou. Rychle a nemilosrdně, protože svůj cíl už má na dosah.

Na rozdíl od scénáře, o kterém rozhodně nejde říct, že by se k cíli přibližoval mílovými kroky. To ani náhodou. Spíše jde o takové pohodové vycházkové tempo, které už vyrostlo z prvních nesmělých krůčků a oťukávání čtenáře, ale k finální sprintu má ještě daleko. Místo zdrcujícího akčního tempa Brian Azzarello vsází na postupně budované napětí, které je umocňováno množstvím drobných odboček. Atmosférická procházka temnými zákoutími Ameriky tak hezky kontrastuje s hlavní linkou, ve které se nejmocnější lidi světa kují své pikle a intriky obklopení luxusem. A jako prostředník mezi oběma světy stojí mlčenlivý a tajemný agent Graves, který hraje své hry v obou světech.

100 nábojů v pěti bodech

  1. 100 nábojů obdrželo prestižní ceny Eisner a Harvey Award.
  2. Brian Azzarelo začínal v nakladatelství Vertigo, potom přešel k slavnějšímu DC Comics.
  3. Podílel se na řadě známých sérií jako Hellblazer, Superman a Batman.
  4. Eduard Risso začínal v časopise Heavy Metal a 100 nábojů ho vyneslo mezi autory DC Comics.
  5. Risso získal hned čtyři Eisnerovy ceny, všechny za sérii 100 nábojů.

Ovšem opravdovým králem obou světů je Eduard Riiso, který své umění umí prodat mezi nablýskanými sporťáky smetánky i černými Land Rovery černošských ghett. Riiso je prostě duší série a na jeho ramenou stojí velká část atmosféry, která je nejsilnější zbraní 100 nábojů. A není náhodou, že i v tradiční chvalořeči na úvod od Darwyna Cooka hraje výtvarná stránka komiksu prim.

Azzarello se rozhodně snaží nezůstávat pozadu a zejména dialogy má opravdu vyšperkované, stejně jako drobné epizody z života drobných neřádů válcovaných společenskou mašinérií. Jenom ta hlavní konspirace zůstává pozadu jak v tempu, tak kvalitě. Částí je to nepochybně způsobené babráním se v okrajových příbězích, ale to tady bylo vždy. Přesto není lehké ubránit se pocitu, že pár knih zpět měla i válka mezi Trustem a Gravesem co nabídnout, jenže kouzlo postupného objevování už vyprchalo a karty už jsou na stole. Ale nedivil bych se kdyby Azzarello neměl v rukávu schovaný ještě nějaký nečekaný trumf. Jenom aby ho zavčasu stihl vytáhnout. Pokud jste se však celou sérií pročetli až k tomuto dílu, tak už vás 100 nábojů evidentně pohltilo a s nákupem nebudete váhat.

  • Brian Azzarello, Eduard Riiso: Dekadence (100 nábojů 10)
  • BBart 2015
  • Překlad: Petr Zenkl
  • 192 stran, 499 Kč (v e-shopu Fantasye již za 449 Kč)
1. listopadu 2015, Jan Červenka

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

100 nábojů 10 - Dekadence

100 nábojů 10 - Dekadence
Vložit do pytle na zboží  Koupit 499 Kč 449 Kč