Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

0 TU láká na neobyčejný sci-fi knižní zážitek z prostředí vesmírného magravu, Jakub Hussar: 0 TU – svazek 01

Hussar Jakub: 0 Tu - svazek 01

Tal Kusa-Gammah, dcera ctihodného Pána Těžby, zve čtenáře na jedinečnou cestu. Za vyprávěním ženy, jež strávila své dny na vesmírné lodi s jediným cílem – objevit a kolonizovat bájný skládkosvět Coraab. Dětství, dospívání, intriky, láska a nenávist, to vše ji provázelo. Hrdinka tak nabízí ohlédnutí za dlouhým životem od samotného začátku, za rozhodnutími, které nelze vzít zpět, za celou zdlouhavou cestou vesmírným exoprostorem. Jde o poutavé vyprávění z pohledu té, která se díky své odvaze a svými činy stala nedílnou součástí historie svého lidu.

Neotřelá sci-fi z českých luhů a hájů 0 TU nabízí vše, co náročný čtenář potřebuje. Dechberoucí, detailně propracovaný svět, postavy, které nepůsobí pouze jako shluk písmen na papíře, ale jako reálné bytosti i vesmírné dobrodružství. To vše vyprávěné neobvyklou formou životopisu staré ženy o epickém putování na planetu Coraab od chvíle, kdy se narodila, až po sklonek svého života.

Říká se, nesuď knihu dle obálky, ale člověk nakupuje i očima a povedená obálka mnohdy dokáže snadno přitáhnout zrak a zaujmout posléze i anotací. 0 TU svazek první je téměř uměleckým dílem už od pohledu. Výrazná černobílá ilustrace na přebalu knihy, potah knihy připomínající plátno, ilustrovaná předsádka, rudá ořízka. Co se týče vizuální stránky, nakladatelství Argo odvedlo skutečně krásnou práci. Tím ale milá překvapení ještě nekončí, i uvnitř knihy na čtenáře vyskočí něco, co není tak obvyklé – soundtrack ke knize ve formě QR kódu. Stačí tedy chytrým telefonem naskenovat kód a užívat si hudební podkres, který skvěle podtrhuje atmosféru knihy.

Pěkná tvářička ale není vše, důležitý je samozřejmě i samotný knižní obsah. A ani zde nedochází ke zklamání. 0 TU je velmi detailně propracovaný příběh, originální od začátku do konce. Autor Jakub Hussar se tvorbě svého vesmíru věnuje přes dvacet let a ve stejném prostředí se odehrává i karetní online hra Coraabia.

0 TU obsahuje skutečně obsáhlý svět, v němž figurují různé rasy a jazyky, štědrý slovníček pojmů a postav na konci knihy je tak v začátku vítaným pomocníkem. I přesto, že se zde čtenář setká s ohromným množstvím cizích pojmů, které označují různé předměty a zvyklosti ve zdejším prostředí (autor dokonce vymyslel i vlastní jednotku času), díky poutavému stylu psaní a popisů není těžké se v ději orientovat. Po pár stránkách se často používaná slova člověku uloží do paměti a není nutné zběsile listovat ve slovníčku pojmů.

Jakub Hussar v pěti bodech

  1. Narodil se v Českých Budějovicích.
  2. Vystudoval režii a scenáristiku v Písku.
  3. Je ženatý a má dvě děti.
  4. V roce 2002 založil tvůrčí skupinu Trinity Pictures s orientací na tvorbu krátkých sci-fi filmů.
  5. Mezi jeho záliby patří bojová umění, kameničina a elektronická ambientní hudba.

Příběh je vyprávěn očima Tal Kusa-Gammy, dcery Pána Těžby, a popisuje útrapy jejího dospívání a strasti předlouhé cesty za cílem, který se zdá býti v nedohlednu. Způsob, jakým Gammah příběh vypráví, působí věcně a poněkud s odstupem, což jen přidává na uvěřitelnosti tomu, že se jedná o monolog staré ženy, jež se na stará kolena rozhodla podělit o svou životní cestu. Vzpomínání na rané dětství a dospívání vyzařuje jistou dávku nostalgie, kterou jistě zažil nejeden dospělý čtenář, který si někdy snažil vybavit časy, kdy se svět jevil docela jiným místem, než jakým se stává, když člověk překročí hranici milé naivity a je konfrontován s realitou.

Děj 0 TU není moc akční, to ale neubírá na čtivosti. Naopak, je zde dost prostoru na představení celého rozsáhlého světa a zvyků, hierarchie různých sociálních vrstev či politických pletich, které samozřejmě existují všude, kde je lidské plémě. Čím dospělejší Gammah je, tím víc si všímá zmíněného politického dění kolem sebe, a ačkoliv jde o dívku, je stále dcerou významného Pána Těžby, a lze tak předpokládat, že v budoucnu bude mít také své slovo. Dívka však zjišťuje, že prominentní postavení není jen výhoda, ale že život v blahobytu má i své stinné stránky. Přerod děvčátka v mladou ženu je pěkně popsaný a Gammah vzpomíná na všechna svá rozhodnutí, i včetně těch, které ji dostaly do problémů. Jako ústřední postava také funguje velmi dobře a je příjemnou vypravěčkou, kterou není těžké si lidsky oblíbit. Navíc atmosféra a vyznění knihy mírně připomíná známou sci-fi klasiku Dunu.

Tempo vyprávění Jakuba Hussara plyne líně a poklidně jako voda v menším potoce, ale závěr boří očekávání a veškerá akce, která v předchozích částech chyběla, je plně vynahrazena. Konec přináší drásavý cliffhanger, který nepřipouští nic jiného než okamžitě sáhnout po druhém dílu. V součtu je 0 TU výjimečný debutový sci-fi román, který nesmí zapadnout.

12. července 2022, Lýdie Hochmanová

0 Tu - svazek 01

0 Tu - svazek 01
  448 Kč