Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

V područí smrtícího zpěvu sirén, Joanna Ruth Meyerová: Les bez srdce

Meyerová Joanna Ruth : Les bez srdce

Víly jsou v rámci young adult žánru v posledních letech velmi populární. Mezi jmény jako je Sarah J. Maasová či Holly Black je velmi snadné se ztratit, a proto je třeba vyzdvihnout i o kousky, jako je Les bez srdce. O sirénách se totiž až tak často nemluví. Dokáže se hlavní hrdinka prozpívat do srdcí českých čtenářů a navždy je uchvátit pro sebe?

Pod vládou stromové čarodějnice a jejích dcer sirén se z lesa stalo velmi nebezpečné místo. Okouzlující zpěv krásných lesních žínek láká stále více mužů a žen do jeho útrob vstříc jisté smrti. Ale Serena je jiná než její sestry. I když je svou matkou neustále nucena zabíjet, chtěla by od života něco jiného. Něco víc. Zabíjení jí totiž nepřináší žádné potěšení. Přesvědčí se o tom ve chvíli, kdy ušetří život jistého mladíka.

Zato Owen Merrick je synem hvězdáře. Už od mala žije s otcem a mladší sestrou na kraji čarovného lesa, ve kterém zemřela i jeho matka. Po nešťastné nehodě, kdy je jeho život ušetřen, se setkává se Serenou – krásnou, avšak smrtící sirénou, za kterou každou noc utíká do lesa a vypráví jí o hvězdách. Dívka a chlapec. Člověk a monstrum. Je možné, aby se z netvora stal člověk? A co na to stromová čarodějnice? Na pozadí všeho se také probouzí starověké zlo, které chystá odvetu. Brzy poteče krev…

Monstrum nebo člověk?

Na poli young adult se s uzavřeným příběhem, který není součástí žádné série, člověk jen tak nesetká. I z toho důvodu je třeba poděkovat nakladatelství CooBoo, které se rozhodlo vydat Les bez srdce, fantasy young adult román z pera Joanny Ruth Meyerové. Autorka nabízí magický a poměrně tragický příběh ze světa, ve kterém stále vládne přírodní magie a kde lesy nejsou bezpečné. Ústřední roli tu mají sirény – smrtící stromové víly, které vábí muže a ženy svým kouzelným zpěvem a poté je brutálně usmrtí. Za jejich zrodem stojí temná historie, která je čtenářům postupně odhalována a je důležitá i pro epické finále.

Joanna Ruth Meyerová v pěti bodech

  1. Se svým manželem, synem a kočkou žije v Arizoně.
  2. Její grande piano se jmenuje Princ Imrahil.
  3. Ve volných chvílích uniká do hor a do lesů, ve kterých se cítí jako doma.
  4. Je autorkou oceňované série Echo North.
  5. Ráda píše příběhy o osudem stíhaných teenagerech, kteří hledají své místo ve světě a chtějí změnit svůj osud.

Každý je strůjcem svého štěstí a musí za něj bojovat. To je ústřední téma celého příběhu. Vše se točí kolem vztahu sirény Sereny, která si o sobě myslí, že je monstrum, ale touží po něčem víc, a Owenovi, lidském snílkovi, který miluje hvězdy. Hledání sebe sama, touhu po pomstě a křivdu, která se nedá odpustit, doprovází romantika, jež je jedním ze stěžejních pilířů celé knihy.

Krásné, ale smrtící

Dobře napsané postavy a zajímavá zápletka ale nepředstavují to jediné, co Les bez srdce nabízí. Autorčin styl psaní je velmi svižný, čtivý, dynamický a okamžitě vtáhne do děje. V krátkých kapitolách se střídají vypravěči, především Owen se Serenou. Na konci je připravené epické finále, které nikdo rozhodně čekat nebude, a vše doplňuje krásné grafické zpracování.

I když na první pohled vypadá kniha vcelku neškodně, autorka je v některých pasážích poměrně brutální. I když se to k atmosféře knihy hodí, některým čtenářům se slabším žaludkem by to dobře dělat nemuselo – podobně jako v knihách Naomi Novikové. Na závěr je třeba zmínit úžasný psychologický rozvoj Sereny, který se autorce velmi povedl a rozhodně si zaslouží obdiv.

Les bez srdce by mohl zaujmout ty, kteří hledají magický a nelítostný příběh plný lásky, smrtícího zpěvu a toho, co to vůbec znamená být člověkem.

  • Joanna Ruth Meyerová: Les bez srdce
  • CooBoo, 2021
  • překlad: Zuzana Stifterová
  • 392 stran, 399 Kč (v e-shopu Fantasye již za 359 Kč)
9. srpna 2022, Kateřina Kopišťová

Les bez srdce

Les bez srdce
Vložit do pytle na zboží  Koupit 399 Kč 359 Kč