Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

V moci proudu, Pavel Baroch

Baroch: V moci proudu

Stárnoucí čaroděj Eirell je vyrušen ze svého poklidného zahnívání, vylákán na cestu a zatažen do středu podivných událostí, v nichž smrt jednoho z jeho kolegů a zmizení starého a velmi mocného artefaktu jsou navzájem provázány s mocenskými ambicemi mladých nedočkavců. Jenže i v magickém světě platí to, co v našem – a výsledkem je tak souboj drzosti mládí se zkušeností stáří. Mladý Azghar si zločinem přivlastní artefakt starobylejší, než jsou sama kouzla. Má to být jeho vytoužený výtah k moci, s nímž chce přeskočit starší a zkušenější a v čele sobě podobných nespokojenců je ovládnout – nebo zničit.

Boj mezi jednotlivými frakcemi čarodějů se rozhoří jako stepní požár, jednotlivé mocenské skupinky uzavírají účelová spojenectví, jejichž hlavním účelem je eliminovat nebo ještě lépe zničit potenciálního konkurenta. Do toho vtrhnou další síly, magické zdroje vně Kruhu, a ve středu tohoto maelströmu se zlomyslně leskne dávný artefakt.

V moci proudu je dalším z početné řady klasických fantasy románů. Jako vlakové čtivo to je přijatelný text, který však od vyšších příček v hodnocení dělí několik schodů. Prvním a nejvyšším z nich je použití jednoho klasického hollywoodského klišé (naznačím pouze, že ho najdete třeba ve Dni nezávislosti). Druhým je, že na můj vkus se zde vyskytuje až příliš mnoho deus ex machina, zkrátka spousta věcí se náhle objeví tam, kde jich je zapotřebí, a s vlastnostmi, které jsou pro správný běh věcí nezbytné.

  • Pavel Baroch: V moci proudu
  • vydala: Mladá fronta, Praha 2007
  • obálka: Radek Nahodil
  • 296 stran, 199 Kč

Recenze je převzata z magazínu Pevnost 2/2008.

16. dubna 2008, Petr Holan

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

V moci proudu

V moci proudu
Vložit do pytle na zboží  Koupit 199 Kč 179 Kč