Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Srdce plné nenávisti a hněvu , C.N. Crawford: Mráz (Mráz 01)

mraz crawford

S knihami v žánru romantasy se v poslední době doslova roztrhl pytel. Přichází v různých formách, jedno ale mají společné – ve většině případů jde o vztah od nepřátel či rivalů k milencům. V podobném duchu se nese i nová vílí série Mráz. Turnaj na život a na smrt, mrazivá kletba a vílí princ stojící za hřích. Dokáže si získat srdce čtenářů stejně jako například Dvory od Maasové?

Ava Jonesová právě zažila ty nejhorší narozeniny v životě. Svého přítele milovala nade vše a doufala, že brzy dojde i na svatbu. To se ale šeredně přepočítala. Nachytala ho totiž v posteli s jinou dívkou. Rozhodne se tak žal utopit v alkoholu. K její smůle ale při své barové eskapádě narazí na vílího krále Torina, který se do lidského světa vydal pozvat účastnice do připravovaného turnaje, ve kterém si chce najít manželku. Ač je Ava sama vílou, celý život vyrůstala mezi lidmi a krále rozhodně v lásce nemá. Přímo před kamerami se jí ho podaří urazit…

Její malé vystoupení ale Torina zaujme a dá Avě ultimátum – zúčastní se turnaje, vyhraje ho a za nemalý obnos se na pár týdnů stane královnou vílího dvora. Sám král totiž skrývá děsivé tajemství – je opředen kletbou, která každého, do koho se zamiluje, zabije a promění ho v led. Ava se tak ocitá ve víru turnaje na život a na smrt a musí porazit sto dalších účastnic, aby se dočkala vysněné odměny. Komu může věřit? Co skrývá tajemný vladař?

Mezi vílami

Na scéně romantasy se objevila nová série slibující mrazivé opojení, které člověka doslova rozpálí. Mráz od C.N. Crawford je prvním dílem z plánované dilogie, což je příjemná změna oproti několikadílným kolosům, na které jsou čtenáři v tomto žánru většinou zvyklí. Ústředním tématem je velmi oblíbený turnaj na život a na smrt a smrtící kletba. Lidský svět se zde velmi lehce propojuje s tím vílím, autoři si dokonce připravili i několik vysvětlení, co se týče samotného folkloru a vztahů mezi těmito dvěma rasami. Žádné hlubší popisy ale nečekejte, vše působí velmi povrchově a jednoduše, což by letitým fanouškům fantasy mohlo trochu vadit.

C.N.Crawford v pěti bodech

  1. Jedná se o autorské manželské duo.
  2. Christine pochází z Lexingtonu, Nick z Vermontu.
  3. Christine pracovala jako školní psycholožka a zajímá se o folklór Nové Anglie.
  4. Nick dříve působil jako biolog na Pensylvánské univerzitě.
  5. Mají spolu dva syny.

Autoři se daleko více zaměřili na své postavy a na vztahy mezi nimi. Největší prostor dostává samozřejmě hlavní hrdinka Ava. Ač je sama vílou, vyrůstala celý život mezi lidmi, což se odrazilo i na jejím smýšlení. Za velké plus lze rozhodně považovat to, že jí táhne na třicítku, což potěší zejména starší čtenáře. Ava je vcelku sympaťačka a rozhodně nejde o žádnou rozmazlenou vyvolenou s neskutečnými schopnostmi. Její nejlepší kamarádka Shalini dodává jejich duu potřebnou dynamiku a přispívá k vtipným či úsměvným scénám. Vílí král Torin je pak klasickým prototypem tajemného a zmučeného muže skrývajícího děsivé tajemství, které ho pomalu ale jistě užírá.

Spalující touha

Turnaj samotný s sebou přináší neskutečnou a možná i nečekanou brutalitu a spoustu akce a napětí. V kontrastu s ním se tu pomalu rozvíjí romantika provázaná s tělesnou přitažlivostí. Svým stylem psaní a zasazením může kniha působit jako young adult, svým erotickými scénami ale rozhodně patří mezi knihy pro dospělé. Ava i Torin začínají sice jako nepřátelé, jiskří to mezi nimi ale od první chvíle a dojde i na několik situací, při kterých by mohlo jít oblečení dolů. Doslova.

Příběh rozhodně nepřináší nic originálního či nového, svými krátkými kapitolami a čtivým stylem psaní ale rozhodně neurazí. Občas se hodí mít po ruce nějakou jednohubku, která sice ničím neobohatí, ale zabaví. Kdo by navíc nechtěl mít v knihovně tu překrásnou obálku?

Mráz je ideálním čtivem pro všechny milovníky romantasy, turnajů na život a na smrt a starších hlavních hrdinů.

  • C.N. Crawford: Mráz (Mráz 01)
  • Fragment, 2024
  • překlad: Eva Brožová
  • autor obálky: Kamila Flonerová
  • 296 stran, 399 Kč (v e-shopu Fantasye již za 359 Kč)
dnes, Kateřina Kopišťová

Mráz

Mráz
Vložit do pytle na zboží  Koupit 399 Kč 359 Kč