Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Pomsta v srdci a království popela, Raymond E. Feist: Král popela (Sága ohňotvůrců 01)

kral popela feist

Raymond E. Feist patří v žánru fantasy mezi stálice a nikdo ho nemusí představovat. Do českých knihkupectví nyní dorazil i první díl jeho nové série, Král popela. Příběh plný zrady, ztracených dědiců, akademie zabijáků a mořských příšer s sebou přináší spoustu akce, napětí a krvavých konfliktů, ze kterých jde mráz po zádech. Získá si tato epická fantasy své milovníky i u nás?

Garn kdysi tvořilo pět království, přišla ale zrada a Sandura padla spolu s celým rodem Rudovlasů ovládajících oheň. Tedy až na jednoho. Poslední přeživší dědic královské linie byl zachráněn a potají odnesen neznámo kam. O svém původu nemá Hatu nejmenší tušení. Celý život vyrůstal a trénoval na akademii pro špehy a vrahy, aby se jednoho dne mohl ujmout tohoto řemesla. Ostatní s ním mají ale jiné plány, což mladík již brzy zjistí na cestě plné nebezpečí. Nepomůže tomu ani narůstající zájem o opačné pohlaví, ten vše spíše zkomplikuje…

Na druhé straně Garnu žije kovářská učeň Declan, který touží po tom si otevřít vlastní kovárnu, najít si manželku a usadit se. I on ale brzy zjišťuje, že s ním má osud úplně jiné plány. Po vykování mistrovského kousku se stává Mistrem. Po nečekaném útoku na jejich vesnici se mladý muž vydává na nebezpečnou cestu za svým snem. Dokáže si Declan otevřít vlastní kovárnu nebo se stane obětí blížící se války mezi královstvími? Střetne se jeho cesta s mladým dědicem, dosud netušícím o své úloze v plánovaném konfliktu?

Epická fantasy

Král popela je prvním dílem plánované trilogie Sága ohňotvůrců. Stojí za ní Raymond E. Feist, který na poli fantasy rozhodně není žádným nováčkem a jeho knihy si v zahraničí získaly nesčetné množství fanoušků. Příběh má velmi pomalý rozjezd a působí spíše jako jakýsi úvod k představení celého světa, hrdinů a politického uspořádání. Rozhodně tedy nelze čekat krátké kapitoly nabušené akcí, i když ani o tu nepřijdete, jen se tu vyskytuje v menších dávkách. Velký prostor je zde věnován hned dvěma řemeslům – výcviku špehů a vrahů na Akademii a kovářství. Někomu to může přijít nudné, autor má ale schopnost popisovat a vyprávět velmi poutavě, takže i z nejméně zajímavé věci udělá něco úžasného.

Raymond E. Feist v pěti bodech

  1. Narodil se v roce 1945 v Los Angeles.
  2. Vyrůstal v Jižní Karolíně v rodině filmového režiséra.
  3. Bakalářský titul získal na Kalifornské univerzitě v San Diegu v oboru komunikační techniky.
  4. V současné době stále žije v San Diegu.
  5. Patří mezi nejvýznamnější autory moderní fantasy.

Kniha má hned několik vypravěčů, kteří se střídají. Jedním z těch hlavních je mladík Hatu, vyrůstající celý svůj život mezi špehy a vrahy. O svém královském původu nemá ani ponětí, ač k němu poukazuje hned několik indicií, například přirozená barva jeho vlasů, které si musí barvit. Druhým protagonistou je mladý kovář Declan toužící po vlastní kovárně a ovládající dávné umění kutí vzácné oceli. V menší míře se pak objevují kapitoly z pohledu Hatuovy kamarádky Havy či barona Dumarche, který měl na svědomí záchranu mladého dědice rodu Rudovlasů.

Krása dospívání

Právě na postavy se autor v prvním díle zaměřil nejvíce – ať jde o jejich vnitřní pocity, pohnutky a cíle či jejich postoj k plánované válce. Aspekty epické fantasy tak jdou v mnohých případech spíše na pozadí a plně se rozvinou až v pokračování. Hrdinové se potýkají s tím, kdo doopravdy jsou a se svou úlohou ve světě, prožívají krásy a strasti dospívání, první lásky či pocity bezmoci a hrůzy z prvního zabitého člověka.

Sága ohňotvůrců rozhodně nesedne každému. Jde o pomalu rozvíjející se příběh, který má co nabídnout a ve svém žánru patří rozhodně mezi ty kvalitnější. Není ale kam spěchat, jelikož čtenáře čekají ještě další dva díly.

Král popela je ideálním čtivem pro všechny milovníky fantasy, kteří hledají něco s pomalejším rozjezdem a nesourodou skupinkou hrdinů, kteří toho mají společného víc, než si myslí.

  • Raymond E. Feist: Král popela (Sága ohňotvůrců 01)
  • Laser, 2024
  • překlad: Robert Čapek
  • obálka: Michal Kuba
  • 480 stran, 549 Kč (v e-shopu Fantasye již za 494 Kč)
12. října, Kateřina Kopišťová

Sága ohňotvůrců 01: Král popela

Sága ohňotvůrců 01: Král popela
Vložit do pytle na zboží  Koupit 549 Kč 494 Kč